Află cu SUMo dacă există actualizări pentru programele instalate în calculatorul tău

Când un program este actualizat, pe lângă eventualele funcții noi implementate, include și rezolvări ale bug-urilor, patch-uri pentru acoperirea breșelor de securitate și, în majoritatea cazurilor, o performanță îmbunătățită. Iată așadar patru mari motive pentru a menține toate programele din calculatoarele noastre actualizate, adică instalate în ultima versiune publicată de dezvoltator.

SUMo sau Software Updates Monitor, programul gratuit  despre care vom vorbi în continuare, scanează calculatorul pentru a identifica programele instalate și ne înștiințează care dintre acestea dispun de actualizări și pot fi trecute la o versiune mai nouă:

SUMo - Software Updates Monitor

După cum puteți observa și în captura de mai sus, deși nu mă așteptam, SUMo a descoperit patru actualizări dintre care una destul de importantă. Până aici, totul pare perfect, parcă prea OK pentru un program gratuit, asta chiar și în condițiile în care, pe durata instalării sale a trebuit să fac slalom printre tot felul de gunoaie pe care asistentul mă încuraja să le instalez.

Din curiozitate, înainte de a apăsa butonul Obține Update, am deschis Skype și µTorrent apoi, apelând la funcția de căutare a actualizărilor disponibile în acestea, am încercat să aflu dacă este sau nu disponibilă actualizarea afișată de SUMo. Ghiciți ce! Da, am avut parte de o surpriză:

Skype Update

uTorrent update

Văzând că ambele programe insistau că sunt instalate în cea mai nouă versiune a lor, primul gând a fost „Eh, SUMo nu e chiar atât de grozav pe cât pare„. Totuși, am accesat site-urile fiecăruia dintre ele și, ia ghiciți! Da, am avut parte de o nouă surpriză:

versiune noua uTorrent

Cu Skype a fost puțin mai greu. Deoarece în site-ul oficial al aplicației n-am găsit informații referitoare la versiunea curentă, am descărcat pachetul de instalare, l-am instalat, apoi am făcut o verificare simplă și da, SUMo a avut dreptate și în acest caz:

Versiune nouă a Skype

Iar cu asta mi-a fost suficient pentru a mă convinge că SUMo chiar își face treaba mai bine decât aș fi crezut atunci când Kyle Katarn, dezvoltatorul său, mi-a cerut să-l testez și, dacă sunt mulțumit de el să vi-l prezint și vouă.

Deznodământul și părerea mea le știți, însă vreau să mai adaug doar că lui SUMo i-ar prinde bine un buton sau o funcție de descărcare automată a noilor versiuni ale programelor ce pot fi actualizate sau, și asta ar fi o variantă destul de bună, în locul afișării unor rezultate într-un motor de căutare, butonul Obține Update să te ducă direct în pagina de download oficială a aplicației selectate. De asemenea, deși sunt convins că deja cer prea mult, sunt convins că mulți utilizatori ar aprecia dacă kitul de instalare al programului ar dispune de cel mult o aplicație „recomandată”.

Da, știm cu toții cât de mult contează pentru dezvoltator sprijinul financiar oferit de cei pe care îi promovează, dar mai știm și că, atunci când se exagerează, cei mai mulți ne încăpățânăm și avem grijă să instalăm doar ce avem nevoie, nimic mai mult.

Download SUMo

Update: Versiunea Lite a SUMo nu vine însoțită de aplicațiile „extra”. Am actualizat link-ul de download astfel încât acesta să trimită spre descărcarea versiunii „curate”.

9 Comentarii

 1. Vezi ca si Soft2Base e bunicel. In fine, am citit mai multe articole despre programe de genul, pe mai multe bloguri. E foarte ok sa utilizezi asa ceva cand ai Windows. Imi pare rau ca nu stiam de ele acum ceva ani..

  1. Cons:-daca nu doriti sa va umpleti de junkfile unii binevoitori recomanda a se descarca versiunea cu bulina rosie RK
   – personal folosesc versiunea portabila
   ” make sure to select the dowload with RK with a bar through it in a red circle, this is an alternate version with RK optional component not included.”
   – are versiuni noi foarte frecvent desii nu se vede nici-o schimbare … cred ca se gandesc oare oare cineva instaleaza din neatentie si acele gunoaie ca „Relevant Knowledge”

 2. Cristi, la pagina de download a tuturor produselor, se ofera spre descarcare versiunea lite (fara sponsori).Mai exact a 3-a pictograma..

 3. Salut! Referitor la programele susmentionate, personal am ajuns la concluzia ca cel mai bine isi face treaba un alt programel, patchmypc. In plus acest program nu umbla sa-ti instaleze gunoi si-si face treaba automat! Enjoy!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.