Testează viteza de scriere a Hard Disk-ului

„Salut! Am impresia că HDD-ul meu e foarte lent şi voiam să îţi cer să-mi recomanzi un program ce testează viteza de scriere a Hard Disk-ului. Merci!” – Alexei din Chişinău.

Trebuie să recunosc faptul că de ceva vreme am şi eu aceeaşi nedumerire prezentată de Alexei, şi chiar cu câteva zile în urmă am făcut nişte teste pentru a afla viteza reală de scriere şi citire a datelor pe HDD-ul bătrânului meu laptop. Am utilizat diverse aplicaţii pentru a realiza testele însă mi-a atras atenţia în mod special programul CrystalDiskMark:

1-CrystalDiskMarkDupă cum puteţi vedea în imaginea de mai sus, CrystalDiskMark realizează patru teste distincte a HDD-ului pentru a ne oferii informaţii detaliate referitor la viteză maximă cu care acesta se pot citi/scrie date pe acesta.

Pentru a porni un anumit test facem click pe butonul verde aflat la începutul fiecărei file, sau, oricând putem opta pentru realizarea unui test general ce-l putem porni apăsând pe butonul „All”. În funcţie de capacitatea HDD-ului ce este supus probelor, rezultatele vor întârzia să apăra mai mai mult sau mai puţin:

2-CrystalDiskMarkE foare important ca în timp ce realizaţi testul să nu descărcaţi nimic de pe Internet. Nu! Nici cu Ares, eMule, StrongDC şi mai ştiu eu ce alte programe de genul. La fel este important ca în timpul realizării testului să nu copiaţi sau mutaţi fişiere dintr-un loc în altul.

Când testul a terminat, consultaţi informaţiile oferite de fabricantul Hard Disk-ului instalat în calculatorul vostru şi aflaţi dacă acesta şi-a pierdut randamentul realizând o comparaţie între datele testului şi datele afişate în fisa tehnică. Programul este gratuit şi poate fi descărcat de aici.

Notă: Dacă nu ştiţi cine este fabricantul HDD-ului, folosiţi Speccy pentru a realiza identificarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.