Conectat la router, dar fără acces la Internet: configurarea corectă a conexiunii

Deoarece în articolul anterior mă adresam utilizatorilor de nivel mediu-avansat, în această ocazie voi schimba placa pentru a vorbi începătorilor care mi-au cerut mai multe tutoriale „de inițiere”. Totuși, celor care se regăsesc în această categorie, înainte de a continua le recomand să descarce și ruleze în computer programul acesta și să încerce să remedieze problemele conexiunii cu ajutorul său. Dacă problema nu dispare după rularea programului recomandat, urmați indicațiile oferite în continuare.

Limited or no connectivity ~ No Internet access


1-conectat_dar_fara_acces_la_internet
Cauzele apariției acestei probleme, exact așa cum afirmă și cei de la Microsoft, pot fi diverse dar în acest articol vom trata să găsim soluția configurând corect parametrii conexiunii utilizate.

1. Pentru o rețea Wireless

Notă:

 • Dacă nu încercați să vă conectați la Internet prin intermediul unei rețele Wireless atunci săriți peste informațiile acestea și treceți la punctul 2.

Înainte de toate ne vom asigura că am scris corect parola rețelei Wireless la care suntem conectați și pentru a face acest lucru mergem la:

 • Control Panel » Network and Internet » Network and Sharing Center » Manage Wireless Networks

Ajunși aici, vom șterge configurația rețelei la care suntem conectați:

2-sterge_configuratia_existentaDupă ce am făcut acest lucru încercăm reconectarea la rețea asigurându-ne că am scris corect parola care protejează accesul la ea:

3-parola_reteleiDe unde obținem această parolă:

 • de la cel care ne-a configurat routerul.
 • în cazul în care am primit routerul de la furnizorul de servicii la Internet, aceasta este scrisă de obicei pe o etichetă lipită pe carcasa dispozitivului (dedesubt).
 • de la proprietarul rețelei (ex: cafeneaua / hotelul în care ne aflăm, vecinul, etc).

Dacă după ce am făcut acest lucru problema nu s-a rezolvat, continuăm cu instrucțiunile de la punctul 2.

2. Configurarea adresei IP și a DNS-urilor

4-proprietati_retea_configurare_ipPentru a putea modifica parametrii conexiunii mergem la:

 • Control Panel » Network and Internet » Network and Sharing Center » Change adaptor settings

Aici facem click-dreapta pe adaptorul conecta (indiferent dacă este vorba de o conexiune prin cablu sau prin Wireless) și, în meniul contextual alegem „Properties” (așa cum poate fi observat în imaginea de mai sus).

În fereastra care se deschide selectăm „Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” apoi facem click pe butonul „Properties„:

5-proprietati_IPv4Perfect! Acum avem două posibilități:

 • obligăm adaptorul să accepte configurația pe care o primește de la router
 • configurăm manual parametrii rețelei (recomandat)

2.1. Configurarea automată a parametrilor rețelei

Dacă dorim să nu ne complicăm viața care oricum este prea complicată, în fereastra „Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) Properties” selectăm casetele:

 • Obtain an IP addresss automatically.
 • Obtain DNS server address automatically.

Apoi facem click pe „OK” și așteptăm să vedem dacă problema s-a rezolvat.

6-configurare_automata_ip_dnsTeoretic, dacă problema era provocată de o configurare incorectă a acestor parametrii, acum ar trebui să avem acces la Internet, cu o condiție:

 • Routerul la care suntem conectați să fie setat astfel încât să trimită dispozitivelor care sunt conectate la el (calculatoare, tablete, telefoane mobile, etc) datele de configurare.

2.2 Configurarea manuală a parametrilor rețelei

7-configurare_ip_dns_manualPentru a configura manual rețeaua va trebui să cunoaștem următoarele informații:

 • Adresa IP a router-ului (va trebui să o scriem la „Default gateway„); pe care o putem afla de la cel care ne-a instalat Routerul. De obicei este 192.168.1.1
 • Adresa IP a serverelor DNS (eu folosesc Google Public DNS fiindcă îmi par a fi mai rapide decât cele oferite de furnizorul de servicii la Internet; RDS în cazul meu).

Cum alegem o adresă IP pentru calculatorul nostru:

În funcție de adresa IP a routerului, modificând ultima valoare a acesteia. De exemplu, dacă adresa IP a routerului este 192.168.1.1, putem opta pentru folosirea oricărei adrese IP cu o valoare cuprinsă între 192.168.1.2 și 192.168.1.252.

E important să ținem cont și de celelalte calculatoare conectate la rețea pentru a evita folosirea unei adrese IP deja folosite. În caz contrar, vom provoca un conflict între IP-ul calculatorului nostru și celelalte dispozitive conectate la rețea.

Asta vrea să spună ca o rețea configurată corect ar trebui să arate în felul următor:

 • Adresă IP Router: 192.168.1.1
 • Adresă IP Laptop: 192.168.1.2
 • Adresă IP Desktop: 192.168.1.3
 • Adresă IP Smartphone: 192.168.1.4
 • Adresă IP iPod Touch: 192.168.1.5
 • Adresă IP Telefon Voip (Skype, MSN, etc): 192.168.1.6
 • Adresă IP a calculatorului vecinului care ne fură Internet prin Wireless sau a oricârui alt dispozitiv conectat la rețea: orice IP care să nu coincidă cu una dintre adresele de mai sus).

Și cam asta ar fi tot. Teoretic, problema ar trebui să se rezolve dacă am introdus datele corecte.

8-acum_avem_acces_la_internetDacă acest lucru nu se întâmplă, cerem ajutorul furnizorului de servicii la Internet.

Tutorial video despre configurarea adresei IP în Windows

426 Comentarii

  • Acum ai internet de poti posta,nu?
   Il descarci fie pe telefon,intr-un card de memorie si apoi il conectezi la calculator si instalezi ori mai simplu nu te mai complici deloc,il descarci dupa un computer secundar,al unui amic,vecin,etc… il copiezi pe un stick si apoi il instalezi.
   Nu este greu ce trebuie facut,doar ca este necesar sa ai o alta sursa de unde poti face toate acestea.
   Atunci descarci pe laptop programul,il copiezi pe stick si gata toata treaba,urmand indicatiile din articol la instalarea programului.
   Nu este deloc complicat ceea ce trebuie facut trebuie doar putina rabdare si un stick.

 1. Am si eu o pb cu conexiunea la internet,folosesc un router tplink si de 2 zile nu mai am conexiune la pc decat pe telefon’nu am conexiune nici daca bag cablul direct in pc si pana acum2 zile merge si prin router si direct cu cablul…imi da conexiune esuata si cu cablul direct in pc…dati.mi un sfat

  • Initial contacteaza-ti furnizorul de internet (ISP-ul) la care esti abonat si raporteaza deranjamentul sa vezi ce solutii ti se ofera din partea lor,asistenta tehnica,echipa pe teren pentru investigarea problemei etc…
   Este posibil sa nu ai ce face in acest caz fiind necesar sa ii contactezi si sa primesti indicatii suplimentare.

 2. Mersiiii, mi-ai salvat viata , de o saptamana ma tot chinui sa-mi conectez netu la wireless ,cred ca mi-am schimbat setarile pe-acolo cand am incercat sa creez o retea wireless cu ajutoru unui modem diginetmobil: n-am reusit se pare decat sa fac tampenii pe-acolo …oricum ms din nou pt ca ai postat chestia asta :)

 3. am si eu o problema…sunt conectat la o retea wi-fi…am o multime de site’uri de pariuri in general la care nu ma lasa sa ma conectez…imi zice ca nu e retea privata si imi poate fi furata parola sau imi pot fi furate datele…idee e ca pana a reinstala windowsul nu avea astfel de probleme…acum dupa reinstalare nu ma lasa…se poate face ceva?

 4. Salut, am un router tp-link care se deconecteaza dupa 3-8 minute.
  Cei de la tp-link mi.au spus ca este o problema de infrastructura dar cei de la rds refuza sa trimita echipa la fata locului pentru ca internerul functioneaza la pc si restul nu.i mai intereseaza.
  Ce ma sfatuiesti sa fac?

 5. buna ziua..v-as ruga daca se poate sa ma ajutati intr-o problema..am un smart tv samsung conectat prin cablu la un router..tp lynk..a mers perfect 2 luni dar de ieri nu mai am internet pe smarttv..pc-ul merge perfect {primeste internet}..am incercat sa schimb si cablu de la router la smart dar degeaba..pe tv imi da mesajul „sunteti conectat la reteaua cu cablu, dar nu si la internet”..problema e ca nu stiu de unde sa incep cine e de vina routerul sau smart tv-ul?…se poate contactele la intrarea in smart sa fie dezlibite..specific ca tv-ul nu a suferit nici un soc fizic ma refer smulgerea fortata a cablului etc..cum se poate dintr-o data sa nu mai am internet pe smart..telefonul primeste wireles la capacitate maxima..multumesc

Ai ceva de comentat?

Doar casetele marcate cu * sunt obligatorii.