Ce este torrent ?

Dacă nu știți ce este un fișier torrent, am să caut să explic pe înțelesul tuturor acest lucru. În primul rând un torrent este un fișier special, codat în sistemul binar, care poate conține orice fel de date. Acesta conține întotdeauna o listă de fișiere, informații despre integritatea metadatelor, cât și o listă a tracker-elor (opțional). Ce este un tracker? Este un calculator central care ajută participanții protocolului P2P (peer-to-peer) să se găsească unii pe alții în rețea. Fișierul torrent nu reprezintă conținutul în sine de descărcat, ci conține doar informații despre fișierele sau folderele din conținut, precum nume, dimensiuni, structură, și valoarea criptografică (hash) pentru a verifica integritatea fișierului. În mod normal aceste fișiere le găsim în format .TORRENT.

ce este torrent

O rețea care utilizează protocolul P2P, este o rețea în care partajarea fișierelor se face direct între participanți, fără nicio intermediere. Bineînțeles, traficul inițial va începe de la un tracker, însă orice client torrent (uTorrent, BitTorrent, BitComet, Deluge, etc) permite creare de torrente, care sunt transmise direct între utilizatori. Astfel, cel care a creat torrentul respectiv, devine un tracker pentru ceilalți participanți la trafic.

bittorrent

Rețelele BitTorrent sunt rețele create între un tracker și participanții la trafic, sau rețele ad-hoc create direct între utilizatori. Acest protocol, P2P este poate cel mai utilizat în partajarea de fișiere, fiind accesibil oricui și deosebit de simplu de folosit. Cu ajutorul programelor client torrente, schimbul de conținut între participanți se face direct, fără intermediari și mai ales, fără niciun fel de limitare în ceea ce privește dimensiunea și felul conținutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.