Manual de configurare uTorrent ( µTorrent )

Am realizat acest manual de configurare a µTorrent deoarece mai mulți cititori mi-au cerut un astfel de tutorial și chiar dacă o simplă căutare în Google ar fi fost suficientă pentru a descoperi articole dedicate setărilor propice creșterii vitezei de download a aplicației µTorrent, din păcate, materialele pe această temă scrise în limba română fie nu mai sunt de actualitate, fie au fost documentate deficitar.

Cu alte cuvinte, aveam toate motivele pentru a nu mai sta pe gânduri și împărtăși cu voi cele mai bune practici pe care le-am „cules” din diverse locuri și care mi-au dat rezultate satisfăcătoare pe parcursul a celor câtorva ani de utilizare aproape zilnică a µTorrent.

Voi începe cu descărcarea și instalarea, proceduri care, în ultima vreme, s-au complicat din cauza adware-ului ce contribuie la finanțarea programului. În primul rând, nu faceți click pe primul buton de download atunci când veți dori descărcarea sa, ci pe cel aflat în secțiunea uTorrent Classic.

Descarcare uTorrent clasic.
Descarcare uTorrent clasic.

Apăsarea butonului de download nu va declanșa descărcarea, ci va deschide pagina ce găzduiește toate versiunile disponibile ale uTorrent, respectiv Versiunea Pro + VPN, versiunea PRO, versiunea AD-Free și cea gratuită, BASIC. Descărcați-o pe ultima dintre acestea.

Download uTorrent free.
Download uTorrent free.

Refuză instalarea altor aplicații.

La rularea executabilului obținut, asistentul de instalare își va face apariția și ne va sugera instalarea unor aplicații mai mult sau mai puțin utile. Este vorba de aplicații care, pentru a-și spori ori menține popularitatea, plătesc pentru fiecare instalare realizată în acest fel.

E o modalitate de finanțare a proiectului, așadar, dacă una dintre acestea vă interesează, o puteți instala. Apăsați butonul Decline în dreptul tuturor celor de care nu aveți nevoie. Astfel, asistentul va continua cu instalarea aplicației uTorrent. După instalare, vă va cere să-i indicați dacă doriți să fie create scurtături, ori să configurați pentru pornirea sa odată cu computerul.

Configurare scurtături și comportament uTorrent după instalare.
Configurare scurtături și comportament uTorrent după instalare.

După instalare, uTorrent va porni. Acesta afișează în prim-plan un panou numit „Trending videos”. Habar n-am despre ce este vorba și nici nu am fost vreodată curios. Ce ne interesează, deocamdată, se află în meniul din partea superioară a aplicației.

Trending videos în uTorrent.
Trending videos în uTorrent.

În respectivul meniu faceți click pe Opțiuni și dezactivați:

  • Afișează bara de unelte.
  • Afișează informații detaliate.
  • Afișeaza bara de stare.
  • Show Trending Videos.
  • Afișează dispozitivele.

După dezactivare, lista ar trebui să arate după cum puteți observa în screenshot-ul inferior.

Opțiunile programului uTorrent.
Opțiunile programului uTorrent.

În continuare, faceți click pe opțiunea Preferințe (ori apăsati Ctrl+P) pentru a deschide panoul avansat de configurare a programului. Ar trebui să se deschidă panoul de configurare al opțiunilor generale.

1. Setări generale

În acesta nu prea contează ce setați în celelalte secțiuni, importante sunt cele trei căsuțe din secțiunea În descărcare și pe care vă recomand să le activați. Prima dintre acestea adaugă extensia .!ut fișierului, a doua se ocupă cu prealocarea acestora, iar ultima va împiedica intrarea în repaus a computerului atunci când există torente active.

Setări generale al programului uTorrent.
Setări generale al programului uTorrent.

Niciuna dintre acestea nu ajută la îmbunătățirea performanțelor, însă vor fi utile pentru identificarea cu ușurință a fișierelor descărcate parțial și va evita punerea în pauză a sarcinilor de descărcare atunci când calculatorul intră în repaus deoarece utilizatorul nu-l folosește.

2. Configurarea lățimii de bandă

În continuare, mergeți la opțiunea Lățime de Bandă. Dacă doriți, puteți limita lățimea de bandă globală alocată încărcărilor. Eu obișnuiesc să o limitez la 5 Mbps mai mult din cauza resurselor pe care le consumă decât din cauza conexiunii în sine.

Limitați, de asemenea, numărul maxim de conexiuni, donatori și locuri de donare alocate per torrent, apoi aplicați modificările. Setările de mai jos sunt cele cu care am folosit uTorrent până recent (am trecut la qBittorrent între timp, obosit fiind de spam-ul integrat în uTorrent), cu rezultate foarte bune la descărcare.

Configurarea lățimii de bandă a uTorrent.
Configurarea lățimii de bandă a uTorrent.

Dacă nu doriți ca uTorrent să folosească toată lățimea de bandă a propriei conexiuni la Internet, împiedicând astfel buna funcționare a celorlalte dispozitive conectate la aceeași rețea, cum ar fi televizorul, telefonul, tableta sau chiar PC-ul de pe care-l folosiți, puteți limita și viteza de descărcare. Eu n-am limitat-o niciodată și n-au fost probleme, însă nu uitați că aveți această posibilitate.

3. Setări BitTorrent

La BitTorrent vom lăsa neatinse valorile implicite cu excepția „Criptarea Protocolului BitTorrent” unde, din motive de securitate, vă recomand să comutați pe Criptare Activată pentru toate conexiunile de ieșire.

Configurare bittorrent în uTorrent.
Configurare Bittorrent în uTorrent.

Puteți împiedica conexiunile de intrare necriptată, însă asta va limita viteza de descărcare a fișierelor deoarece va evita sursele nesigure. Va spori, pe de altă parte securitatea aplicației, așadar puneți în balanță avantajele și dezavantajele menținerii active a acestei casete, apoi faceți alegerea pe care o considerați mai potrivită pentru propriile necesități.

4. Setările cozii de așteptare

Deoarece la „Limită de Transfer” nu vom modifica nimic, trecem la „Coadă” unde vom modifica câteva valori astfel încât aceștia să fie identici cu cei din imaginea de mai jos:

Setările cozii de așteptare în uTorrent.
Setările cozii de așteptare în uTorrent.

Notă: Dacă dispuneți de un calculator cu mai puțin de 8 GB de memorie RAM, setați numărul maxim de torente la 10, iar cel maxim de descărcări active, la 12.

5. Setări avansate

Setări avansate uTorrent.
Setări avansate uTorrent.

Ajunși la opțiunile avansate, vom ignora mesajul care ne avertizează să nu modificăm nimic și vom modifica valoarea următorilor parametri, după cum urmează.

  • bt.allow_same_ip » true
  • dht.rate » 2
  • rss.update_interval » 20

Nu ne-a mai rămas decât să aplicăm modificările și să restartăm aplicația µTorrent pentru a fi siguri că modificările aduse configurației ei au fost înregistrate. Asta a fost tot!

74 Comentarii

 1. mai oameni buni sunt sute de forumuri (tutoraile) care spune fiecare in felul lui cum sa setezi. cea mai buna setare e acea care o faci tu in asa fel sa te multumeasca pe tine de viteza si sa nu iti incetineasca pcu cand descarci si intrii pe un site cv in acelas timp. eu de exemplu am deazctivat doar DHT si sunt f multumit. si e bine dupa parerea mea si a altora sa lasati default cum a lasat producatoru doar DHT dezactivat pt ca pe unele trackare poti fi banat ca ai DHT sau sa nu mearga ( cele private). acuma na faceti fiecare cum vreti eu mi-am spus parerea mea

  1. După cum ai spus chiar tu, configurația este pentru fiecare în parte. Mie de exemplu îmi funcționează cel mai OK având configurația de mai sus.
   Și încă ceva, aplicațiile NU au opțiuni de configurare pentru a fi lăsate așa cum au ieșit din calculatoarele programatorilor…

 2. Pe
  parcursul a celor câtorva ani de
  utilizare aproape zilnică a
  µTorrent? Eu credeam ca tie nu-ti place sa descarci fisiere de pe torrente, ca poate ai nevoie doar la servici sau cand iti este recomandat de sefi sa faci acest lucru.

  1. Îți vine să crezi sau nu, tocmai am descărcat Groundhog Day; și mi-a plăcut enorm! Îmi plac filmele dar n-am posibilitatea să le achiziționez pe toate; slăbiciunea mea… Apropo, am peste 400 de DVD-uri originale, de multe ori cumpărate după ce am văzut filmul descărcat de pe torenți…

 3. Mai facut curios si pe mine sa vad cum e filmul. Eu cautam un site sa descarc un film la o calitate mai buna sa hd dar nu prea se gaseste decat pe torrente sau cel putin nu prea am gasit eu. Dar daca tot este articolul despre uTorrent hai sa vb putin si despre torrente. Poti sa-mi spui de pe care site preferi sa descarci sau care ar fi mai bun si unde nu prea sunt virusi sau alte probleme?

  1. Eu descarc de obicei de pe TPB. Chestia cu virușii e în funcție de fișierul descărcat și de noroc. În general, pentru a evita neplăceri, nu descarc până când nu arunc o privire peste comentarii / voturi.

 4. Daca descarcam torrente de pe acele site-uri care nu sunt private si unde nu e nevoie sa ne creem un cont, in felul asta nu prea suntem verificati sau nu ne este verificat ip-ul asa cum se intampla la cele private?

 5. @Ionut am sa iti spun de unde descarc eu filme prin torrent in format Blu- Ray. Eu le descarc de pe http://torrentbutler.eu/, poti alege calitatea la care vrei sa le descarci, poti vedea si trailer-ul acelor filme pentru a iti face cat de cat o parere despre cum va fi filmul.

  1. Spune-mi un site de pe care descarci și care nu-ți cunoaște IP-ul! Mai spune-mi și un site cu conținut ilegal (fiindcă dacă ar fi legal ar trebui să plătești pentru melodiile, filmele sau restul fișierelor descărcate) de unde poți descărca doar fișiere de calitate și nu există riscul de a-ți virus calculatorul! Nu cred că vei reuși să-mi dai răspunsul… Știi de ce ?!? Fiindcă la crearea oricărui site de pe care poți descărca filme / muzică (sau orice alte fișiere) fără a plăti o taxă, este de regulă construit pe baza baza fișierelor uploadate de utilizatori iar asta, că vrei sau nu, presupune un risc.

   Cu asta vreau să spun că torenții nu sunt neapărat un incubator și nici o rețea de distribuție e pericolelor; există situații și situații…

   1. Ok, ai zis ‘Spune-mi un site de pe care
    descarci și care nu-ti cunoaste ip-ul’. Dar cand vad filmele online acelasi lucru se intampla, imi cunoaste cine ip-ul in cazul asta? Eu doar te intreb nu ma contrazic cu tine acuma. Sau cand vreau sa descarc de pe youtube un videoclip hd folosind un site gen ‘keephd’ si copiez in acel site url-ul de pe youtube si apoi descarc, in felul asta tot asa se intampla?

   2. Oare cand vor intelege ca de fapt , marea teorie a conspiratiei e pura realitate . SA FIE CLAR : Din momentul in care ai acceptat un serviciu care este prestat prin intermediul unei „retele” [internet , telefonie (deja cu acte in regula) , etc ,ideea de anonimat ramane la simplul stadiu de idee , deziderat . Oare chiar mai exista vreun utilizator de internet care sa nu inteleaga ce vrea ACTA ? „Actele in regula” , ca in cazul telefoniei mobile . Asta nu inseamna ca in momentul de fata cei interesati nu stiu ceea ce ii intereseaza , ci ca doar din punct de vedere legal nu pot face prea multe (sa traiasca DREPTURILE OMULUI , pana vor sucomba in fata nevoii guvernantilor planetari de a controla totul si pe oricine !).

  1. Este ceva pe pământul ăsta care dă rezultate satisfăcătoarea a 100% dintre persoanele care l-au încercat ?!? Eu cred că nu există așa ceva. Îți dai seama că viteza de descărcare a torenților este influențață și de factori cum ar fi conexiunea la Internet, furnizorul de servicii, tipul routerului, configurația sistemului de operare, a aplicațiilor de securitate și disponibilitatea fișierelor, no ?!?

 6. Cristi, trebuia precizat ca setarile de mai sus sunt pentru un pc cu o configuratie mai solida. Daca cineva cu 1-2GB RAM face asta, a inghetat pc. Setarile di latimea de banda si coada, trebuiesc facute in functie de cat poate sa duca pc-ul.

 7. Buna ziua
  Am utorrent 3.2 si nu stiu cum sa configurez routerul huawei echolite HG520S de la romtelecomclicnet pentru a deschide porturile!
  Va rog putin ajutor daca se poate.Va multumesc anticipat.

 8. prieteni omul este foarte tare , am avut probleme cu utorrent , nu mai descarca si am facut setarile astea si acum gata nu mai am treaba merge ceas. multumesc mult , tine-o tot asa

 9. Va rog frumos am o problema cu utorrent.Daca descarc un film totul e ok insa a doua zi filmul nu mai sta la seed.Deci intre marime si sanatate mai precis in coloana stare scrie eroare nu pot deschide fila si deci torrentul e mort.Va multumesc!

 10. am o problema … este prima oara cand folosec utorrent sau bittorent … si nu pot descarca nimic deoarece nu imi gaseste parteneri … puteti sa imi spuneti va rog ce sa fac ca sa functioneze ? Multumesc anticipat (vreau sa downloadez dupa file list )

  1. Posibile cauze:
   -lipsă seederi -verifică dacă sunt seederi pe trackerul de pe care descarci
   -client torrent blocat de firewall -trebuie să-i adaugi permisiunile in/outgoing in firewall
   -poate ai interdicție pe Filelist în urma unui bann (ești bannat)
   -protocolul p2p blocat de ISP -ia legătura cu firma, dar nu cred că rezolvi
   Doar pe Filelist se întâmplă asta, sau pe toate trackerele?

 11. Salut am si eu o problema cu utorent la fisiere mai mari de 20 de giga imi porneste download dar la 0.5 la suta mereu sa opreste si nu mai pot downloada ramana la 1 kb pe sec la download va rog un indiciu

 12. Salut, singura diferenta pentru aceste setari pe care le-am incercat a fost marirea upload-ului, mai multi seederi gasiti si cei care fac up de la mine, in rest ok. Oricum la I5-ul meu de 3,6 Ghz x 4 si 8 Gb de ram nu prea simt diferente mari in up/down/resurse trafic…mai are rost sa zic ca am netul de la rds din GPON direct si abonamentul de 500 Mb? Spor la ce vreti voi dar parerea mea ramane aceeasi puteti incerca aceste setari, daca nu va plac reset to default si aia e, singura problema ramane ca ati pierdut 5 minute din viata pentru modificarea acestor parametri ai utorrent si da Ionut programele au rubrica de setari pentru ca utilizatorii lor sa le poata customiza in siguranta pana la o limita impusa de programator. Sa traiti bine dar nu cu Ponta Plagiatorul.

 13. Salut… am urmat toti pasii am luat un film si a inceput downloadul… 18mb download dupa 5 secunde a scazut dramatic la 14 kb… nu e constant deloc… si tot asa urca pana la 18 mb pe sec dar nu mai mult… cu setarile care le are utorrent cand il instalezi la fel downloadam… dar era constant 18 mb sec

 14. Imi puteti spune cum se modifica fisierul de destinatie in uTorrent? Adica cand downloadez nu mai vreau sa-mi descarce in (C:) ci in (D:).

 15. O intrebare la voi!!! nu pot face upload la niciun torrent, doar pot descarca insa nu si face upload. Mentionez ca provider de net UPC, router D-Link. Ceva lamuriri! Va multumesc frumos

 16. Salutare !
  Am o mare problema cu torentul si anume :
  daca descarc ceva mare ( BD sau un sezon de serial ) dupa nici zece minute se blocheaza torentul , pur si simplu ingheata si nu mai face nimic , uneori se inchide
  Am HDD nou ( segate sshd 1000 gb ) , am incercat si wireless si cu fir si fara router
  Multumesc !

  1. Salut.
   Verifica sa nu iti fie returnat in uTorrent mesajul de atentionare Disk Overloaded,fapt cauzat din cauza diferentei vitezei de descarcare cu viteza de scriere a HDD-ului.

 17. Salut!

  problema la mine este in felul urmator: inainte dadeam la preferinte, si setam viteza upload/download cat vroiam, problema este ca acum, daca scad viteza upload, scade automat si cea de la download! daca am upload 1mb/s asa am si download, daca scad upload la 50kb/s asa am si download…

  vreo idee cum pot rezolva asta??sa nu mai varieze vitreza download cu cea upload?

 18. Salut Cristian,
  Vroiam sa iti cer o parere. Am instalat in pc utorrent 2.2.1 si il utilizez in mare parte pt descarcarea torrentelor de pe filelist , problema e urmatoare : pc-ul meu e destul de modest (intel core 2 duo cpu e6750 2.66GHz , 2 gb de ram , 32 bit , os vista service pack 2) si internetul meu e detul de prost ( descarc maxim cu 1.3 MB/s si uploadez cu 70 kB/s) care crezi ca ar fi configuratia cea mai buna a utorrentului…de exemplu eu am facut totul cum ai descris tu in tutorial dezactivand doar DHT si am setat numarul maxim de torrente si descarcari la respectiv 30 si 32. Ms anticipat!

  1. Te salut.
   Incerc sa iti ofer si eu un raspuns,chiar daca nu ma numesc Cristian :P,sper sa nu te superi.
   La configuratia prezentata de tine poti trece linistit catre Windows 7,oferindu-ti un spor de performanta fata de ceea ce utilizezi in prezent,zic eu meritandu-se sa il incerci chiar daca nu ai facut acest lucru pana acum ori i-ai oferit o sansa dar nu l-ai utilizat ca sistem de operare principal,o perioada indelungata de timp.
   Viteza de descarcare si incarcare tine strict de ISP-ul la care ai in prezent un abonament,tinand strict de zona in care te aflii,avand acces la mai multi operatori(RDS,UPC,AKTA etc.) ori ramanand fara prea multe optiuni din cauza zonei geografice,ramanand sa te orientezi catre alte optiuni gen Telekom,Orange,Vodafone etc…
   Sugerez sa incerci si alti clienti ca Deluge ori qBittorrent,sa observi daca sunt raportate rezultate benefice.
   Succes.

 19. Salut Moxin ,
  chiar nu am de ce sa ma supar dimpotriva iti multumesc pentru raspuns , faza e urmatoarea , ISP ul meu e italienesc si cum cred ca multi stiu aici net ul lor e varza comparativ cu cel din romania. Totusi am incercat deluge si qbittorentul dar nu am avut niste rezultate superioare in asa fel incat sa decid sa renunt la utorrent. In ceea ce priveste sistemul de operare am vrut de multe ori sa trec la windows 7 dar sincer am de 8 ani pc ul si inafara de al curata de praf(si virtual vorbind) nu iam facut nimic altceva si mia mers destul de bine. Singura problema e ca incepe sa fie foarte vechi si sa suporte mai greu programele. As vrea sa te intreb , windows 7 il iau piratat sau incerc sa il gasesc original? ms mult.

  1. Salut.
   Intr-adevar este posibil sa fie limita impinsa la maxim neavand ce sa mai storci ca sa zic asa din el.
   Sfatul meu pe langa mentenanta hardware ce ma bucur ca o efectuezi este sa faci acest pas spre Windows 7,cred eu fiind cu mult peste ceea ce ai instalat momentan in calculator.
   Iti recomand acest tutorial de instalare a Windows 7,fiind urmat la randul sau de un alt tutorial corespondent anume acesta publicat de catre Cristian pe blogul personal.
   Cu parere de rau te anunt ca imaginile oficiale lasate la dispozitia utilizatorilor de Microsoft au fost eliminate,avand la dispozitie o alta cale de a descarca kit-ul de instalare in conditiile in care esti deja utilizator existent al sistemului de operare.In conditiile in care nu il ai de unde procura il poti descarca si din alte surse pe cont propriu,gen Softpedia.
   Eu iti recomand sa descarci versiunea Professional MSDN cu SP1 inclus pe 32(x86) de biti.
   Arunca o privire si pe site-ul producatorului placii de baza sa te asiguri ca nu sunt probleme cu driverele.
   Pentru detalii suplimentare in cazul in care doresti poti posta tot aici ori imi poti trimite un mesaj privat aici.
   Succes.

 20. Ms frumos pentru disponibilitate , oricum am descarcat windows 7 upgrade advisor , cel recomandat de microsoft pentru a controla compatibilitatea , si dupa o scansiune a intregului pc a iesit la iveala ca pot instala windows 7 home premium sau ultimate pentru a avea o viteza optima a sistemului pe care il am eu. Si imi permit sa instalez ori 32 ori 64 de bit dar cautand pe forumuri si intreband , am fost sfatuit sa instalez windows 7 ultimate pe 32 de bit pentru ca am doar 2 gb de ram. Zilelea astea , cand o sa am timp o sa ma pèun sa fac totul cu calm , sper sa reusesc. Iti multumesc mult oricum.

  1. Eu ti-am recomandat Professional deoarece are mai putine facilitati si sistemul nu se va incarca aiurea cu servicii si functii care oricum marea majoritate a utilizatorilor nu le folosesc.
   Ti-am zis de asemenea sa il instalezi pe x86 exact din acelasi motiv care ai fost indrumat si de catre altii,anume cantitatea de memorie RAM ce este de 2GB,la ce este peste 4GB instaland versiunea x64,ce poate recunoaste memoria RAM fara alte limitari.
   Daca urmaresti tutorialul si il configurezi conform tutorialelor nu ai ce probleme sa intampini,cel putin in teorie :P.
   Succes!

 21. Am o problema cu donarea. Se descarca foarte bine dar nu se doneaza. Ce pot sa fac? Imi scade ratia pe torente si mi-e teama ca voi ramane fara cont. Multumesc.

   1. Buna. Te rog sa ma lamuresti cu ceva. Am un HP din 2010 care downloadeaza la 8 gb/s cam orice as lua de pe Filelist si de anul trecut am si Asus ROG , 16gb ram, nvidia860 etc. si nu pot lua cu mai mult de 6 gb/s. Pentru Hp aveam net de 100, acum am de 300 de la digi si nu vad vreo imbunatatire. Mersi.

 22. Te rog fa un tutorial de reconfigurare a utorrent pentru win 10, astfel incat sa preia vechile setari si torrente din versiunile anterioare.
  My story:
  1. Am salvat tot din Roaming(din Win 7 Ultimate x64) apoi am instalat Win 10 Pro x64.
  2. Am instalat in Win 10 acelasi uTorrent(v 3.4.5) apoi am dat paste in directorul de Roaming\uTorrent la directorul salvat de Roaming\uTorrent din Win 7.
  3. uTorrent incarca torentele doar ca imi da „Error: File missing from job” iar daca dau „Open containing folder” imi deschide File Explorerul in OneDrive\Documents.
  Cu siguranta sunt mai multi care trec prin asta si ar fi un real ajutor daca ai putea sa postezi o solutie referitor la asta.
  Daca deja stii o rezolvare te astept cu un mesaj, te rog.

  Multumesc.

 23. Buna ziua Cristian , am si eu o nelamurire cu ultimele doua variante de utorrent. Nu mai apare data când a fost descarcat torentul (o zi. o saptamana, o luna ). Este cumva o problema cu calculatorul meu ( folosesc w 10 pro ) sau aplicatia este de vina ( am ultima varianta de utorrent 3.4.9 build 42973 -32 biti ).Daca imi poti raspunde iti multumesc.

  1. Salut Razvan.
   Sugestia mea este sa revii la o versiunea anterioara.
   Ori mai este posibilitatea asta sa dai un click dreapta pe bara de informatii prezenta ca si aici de unde iti adaugi tu singur eticheta din meniu.
   Da-mi de stire daca am intuit bine.Scuza-mi calitatea celui de-al doilea screenshot, facut la repezeala de altfel.
   Good luck!

 24. va salut, am instalat utorrent3.5.3. si acum , de cate ori il deschid dureaza minute bune pina face cecking ca apoi sa stea la seeding ,ceea ce nu se intampla cu versiunea anterioara,ceva setari de modificat? mersi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.