Ce poți face cu Ubuntu (video)

După ce am publicat sondajul referitor la publicarea pe blog a articolelor despre Ubuntu, am primit mai multe mesaje în care îmi erau adresate întrebări care mai de care mai incitante; iată câteva exemple: „Ce Windows este Ubuntu ?, Ce poți face cu Ubuntu ?, E greu de folosit ?„.

Confruntat cu o situație de genul acesta, am considerat că cel mai bun răspuns ar fi un video demonstrativ, așa că asta am și făcut; e drept, m-am cam bâlbâit puțin (ca de obicei), dar cred că se înțelege ceea ce trebuie înțeles…

După cum spuneam în video, în momentul de fața lucrez deja la un articol despre configurarea inițială a Ubuntu, după instalare. Când va fi gata, voi publica aici, un link spre el. E gata!

60 Comentarii

  1. De doua zile mi-am instalat si eu Ubuntu 11.10.Dupa numai o zi m-a convins sa renunt la instalarea prin intermediul Wubi si ca merita o partitie dedicata pe HDD-ul meu. Nici nu simt lipsa Windowsului…

    1. Salut.am gasit.
      pentru toti cei care au conexiuni pppoe cu username si parola faceti asa:
      1.intrati in terminal: dash home, scrieti terminal si click pe icoana aparuta.
      2.in terminal scrieti sudo pppoeconf si tasta enter
      apoi urmeaza o succesiune de yes-uri si ok-uri, printre care trebuie sa bagati parola voastra si username-ul.
      multa bafta.

  2. Felicitari! foarte interesant acest video. Dece spun interesant e din cauza faptului ca nu sunt prea familiarizat cu acest sistem de operare, chiar mi-a placut acea aplicatie (ubuntu center) nu ar fi fost rau sa existe asa ceva si pentru windows.

    1. @Lulu

      Este deja si pentru windows un astfel de app center … Dar o sa fie lansat o data cu windows 8 (este si acuma valabil, dar necesita instalarea windows 8 Consumer Preview)

  3. Chiar voiam sa te intreb pe cand un articol despre Ubuntu.
    Am primit si raspunsul fara sa mai intreb :D
    Mi-a placut ca te-ai referit la Tv Maxe fiind o aplicatie extrem de buna pe „sectorul ei” si anume vizualizarea posturilor tv sau radio.
    Ma bucur de asemenea ca ai anticipat si solicitarea userilor care ar fii venit mai devreme sau mai tarziu de a face si un ghid de configurare a aplicatiilor uzuale in Ubuntu si nu numai.
    Cu atat mai bine daca ghidul ar fii realizat in aceeasi maniera in care ai optat si acum (video).

  4. Ne-ai oferit cel mai edificator videotutorial despte Ubuntu vizionat de mine pana acum. Am fost atat de tentat sa il folosesc incat am facut un dvd bootabil si am pornit la treaba cu intentia de a instala Ubuntu in dual boot cu windows-ul 7 pe care il folosesc in prezent. Din nefericire, la debutul instalarii, dupa ce am optat pentru a instala Ubuntu alaturi de windows nu mi-a aratat Ubuntu si windows in partitia c ci ubuntu pe de o parte si restul hdd-ului pe de alta parte. Mi-a fost teama ca voi sterge in acest fel tot hdd-ul si am renuntat. Daca descrierea stangace a problemei mele a fost cat de cat edificatoare as fi extrem de recunoscator daca as primi o sugestie care sa ma scoata din acest impas. Multumesc.

  5. polferis, daca vrei Mac OS cumparati un PC apple pt ca acest sistem de operare merge doar pe Macintosh

    si daca ati vedea efectele din linux in clipa a 2-a ati renunta la windows, dar daca vreiti sa treceti la linux si sunteti niste jucatori inraiti va sfatui sa nu stergeti windows-ul

    1. Mac OS merge perfect și pe un pc compatibil cu una dintre versiunile „gătite”; îți spun din proprie experiență… L-am instalat și folosit până acum pe 2 laptop-uri diferite + pe un desktop.

  6. eu folosesc de ff mult timp ubuntu iar in opinia mea nu exista sistem de operare mai eficient,nu ai nevoie de drivere de antivirus de nimic,totul vine din update,iar ca aspect dupa putin studiu il poti face lucruri minunate.Exista doar o problema,trebuie sa ii dai o sansa si sa inveti pt ca e putin mai complicat la inceput dar in timp o sa inveti sa il apreciezi la adevarata valoare.

  7. Cristian,ai putea sa ne spui kare dintre sistemele de operare scoase de linx,este cel mai bun?
    Eu am Win7 utm 64bit,iar dupa ce ti-am vazut tutorialul m-ar tenta o trecere de la windows la linux,imi poti spune care sunt avantajele si dezavantajele acestei schimbari?

    1. Salut Răzvan,

      Despre avantaje și dezavantaje am putea vorbi o săptămână… Din pc meu de vedere, distribuția Ubuntu e cea mai recomandată fiindcă există multe informații pe net despre ea (a prins mai bine la public decât alta) și are o comunitatea de utilizatori impresionantă, gata să te ajute cu orice problemă (dacă apare ceva).

      Din punctul meu de vedere, orice distribuție Linux în general, după ce ai reușit să o configurezi, lucrează ea pentru tine; nu tu pentru ea, cum faci în Windows (defragmentare, devirusare, etc); vreau să spun cu asta că pe partea de mentenanță puține vei avea de făcut.

      Dezavantaje: instalarea anumitor programe… E drept ca unele pot fi rulate simplu cu Wine, și mai mult de atât, de când cu PlayOnLinux, instalarea celor mai populare jocuri sau aplicații pentru Windows, în Linux, este chiar simplă; dar na, performanțele unui program pentru Windows instalat în Ubuntu, nu vor mai fi aceleași.

      Tot la dezavantaje am putea vorbi și despre compatibilitatea hardware care, în anumite cazuri, îți poate da bătăi de cap.

  8. Nu avut timp sa votez,dar sunt 100% de acord sa prezinti cate ceva si despre distributiile linux, chiar daca majoritatea folosesc windows. Am inceput si eu acum vre-o 6-7 ani cu linuxul, mai mult de curiozitate si bineinteles am inceput cu Ubuntu. Apoi mi-am construit o distributie proprie „from scratch”cum se zice, ce-mi acoperea toate nevoile, bazata pe PCLinuxOS. Am incercat de toate : Gnome,KDE,Enlightment( cu o grafica supeba).Citind comentariile de mai sus, am vazut totusi ca exista interes pentru acest SO. Totusi, eu as fi inceput cu LinuxMint, care din punctul meu de vedere este net superioara lui Ubuntu, mai ales dupa ce noua linie de dezvoltare Ubuntu( si implicit Gnome 3) a inceput sa fie orientata cat mai pregnant spre tablete.Daca ar fi sa conving pe cineva sa adopte linux, i-as prezenta Mint, care este mult mai apropiat de windows,ca mod de utilizarede zi cu zi. Pentru toti cititorii acestui site, recomand sa aruncati un ochi pe http://www.distrowatch.com, mai ales la sectiunea de reviews.

  9. salut.
    mi-am instalata zi toate aplicatiile de care ai zis.
    merg IM-PE-CA-BIL.
    astept si alte articole.de 3 zile nu am mai deschis widows-ul

  10. cum pot instala si eu pe un comp de 2gb amd sempron cu 2gb rami un ubuntu 11.e la fel ca loa windows sau e diferit ?

  11. Foarte bun tutorialul am incercat foarte multe distributii de linux multe bazate pe ubuntu dar ubuntu a fost cel mai tare pana la aceasta versiune cu unity care merge foarte rau din cauza bugurilor asa ca am trecut pe xubuntu cu gnome 3.2 ,sper sa faci cateva tutoriale si pentru xubuntu sau lubuntu .Nu faci si un tutorial depre instalarea mac-os x pe pc m-am chinuit o zi intreaga si tot nu am reusit imi ingheta la instalare .

  12. Eu am cateva sisteme de operare preferate: Windows XP ,Windows 7,Ubuntu (si fratii lui : Xubuntu, Lubuntu ,Kubuntu…..).Dar HDD-il meu e mort si care distributie linux live CD v-ar parea cea mai buna ?

    1. Lubuntu este cel mai „usor” din familia ubuntu , consuma cele mai putine resurse maxim 200mb memorie ram fara nici o aplicatie deschisa .

  13. Salut Cristi,
    cand faci si o prezentare despre linux NimbleX care este creat si dezvoltat de un roman de al nostru Bogdan Rădulescu .

  14. Eu nu mai folosesc Ubuntu, de curând am trecut la CentOS. Versiunile (http://en.wikipedia.org/wiki/Debian#Derivatives) de Ubuntu și indirect versiunile pricipale de Linux Mint care sunt bazate pe Ubuntu, se bazează pe Debian Unstable iar cele Long Term Release (LTS) pe Debian testing ! Probabil că mai fac și ei ceva bugfixing și apoi mai adaugă și de la ei, adică Ubuntu adaugă Unity iar Linux Mint MGSE-ul și alte chestii, însă baza se pare că este Debian-ul nu prea stabil! Deci, dacă vă asumați aceste riscuri cu Ubuntu, … e ok atunci! :D

    1. Chestia e că mie nu mi se pare deloc un OS instabil de când îl folosesc și referitor la CentOS, îmi place, dar îmi place doar pentru server… Pentru acasă e oarecum simplu; prea simplu pentru unul învățat cu Aero și alte mofturi copilărești. Și să nu mai adăugăm că din toate laptop-urile pe care am încercat să-l instalez am avut doar bătăi de cap din cauza hardware-ului (drept urmare, Ubuntu nu are doar Unity…). În rest, îmi place Fedora; dar îmi cam prind urechile. Apropo, tu că ești Linux total, ce părere ai de Fedora în comparație cu CentOS?

  15. Salut ! Ubuntu e usor de folosit ,l-am folosit vreo cateva luni iar peste o perioada de timp il instalez iar.Sincera sa fiu imi place Ubuntu si il recomand tuturor mai ales daca nu sunt gameri se pot muta pe linux fara probeme, mai ales ca Windows-ul iti da multa bataie de cap.

  16. Fedora este o jucarie frumoasă, dar nu mai mult de atât; n-aș recomanda nimănui să folosească Fedora pentru un workstation sau cu atat mai puțin pentru un server, în condițiile în care există optiunea RHEL sau a clonei gratuite CentOS! :P :D

      1. Vyo Viorel, „bara din stanga” se mai numeste si bara unity si ea este paremise de la versiune de ubuntu 11.04
        in caz ca ai dezactivato cauta „compizconfig” si activeazo

  17. Cum fac sa mearga netu de la vodofone pe ubuntu ca nu merge nici macar cu un emulator e fac ca vreau sa trec pe ubuntu imi place..

    imi explica cineva

    Mentionez ca am instalat ubuntu cu wubi era versiune 11

    cum sa fac sa mearga

  18. Salut! Acum câteva momente eram în căutarea unui sistem de operare care să îmi ofere posibilitate să îl pot rula după un dispozitiv extern în cazul meu (stick usb), fiind familiarizat cu windows xp mă așteptam să găsesc așa ceva dar se pare că nu, cel puțin până va apărea windows 8 (windows to go), în căutarea mea temeinică am dat peste (Ubuntu Live) și din câte am înțeles acest so/os se poate rula după stick, cum? :)) aici vine partea mai grea, nu prea am înțeles, pașii de instalare..
    Mă gândesc că ar fi util un videotutorial, sau un articol în legătură cu această așa zisă opțiune :) Multumesc!

  19. Într-un sfârșit am izbutit, după câteva ore în care mi-am bătut capul încercând să împart stick-ul în două (2 partiții diferite). Chiar nu mă gândeam că poate să fie așa de greu, am instalat 3 aplicații diferite având același scop de a partaja memoria dar fără succes, se pare că era necesar să fac un mic update la driverul stick-ului usb iar apoi totul a decurs de la sine, nefiind necesară instalarea niciunui alt program pentru a crea partitile (disk management), în acest moment am un stick de 8Gb cu 2 partiții diferite (partiție E „7Gb” și partiția F „320Mb”).
    Dece doream 2 partiții distincte? pe acea partiție de 7Gb am pus sistemul de operare Ubuntu 11.10, mai bine spus l-am făcut așa încât să îl pot rula direct de pe stick, fără să mai fie necesară instalarea acestuia. Pe cealaltă partiție am lăsat spațiul necesar pentru anumite proiecte (diverse chestii). Poate va întrebați dece am postat asta, mă gândesc că în modul acesta cineva pornind de la întrebarea mea va pune la punct un articol privind cele 2 subiecte (partiționarea unui stick usb și ubuntu accesibil de pe un stick).

  20. Toate bune si frumoase dar nu am reusit pe Ubuntu 12 LTS sa instalez placa de sunet asus xonar dg 5.1 in nici un chip. Am fost nevoit sa reinstalez W7 deoarece nu mergea panoul frontal ….

  21. Mersi pentru tutorial Cristi. Ma gandeam ca ar fi timpul pentru o reinstalare de windows, insa avand in vedere ca nu am nici-o experienta cu Linux si totusi ma consider bunicel in ale computerelor, ar trebui sa pun ceva Linux-based. Daca ma dau cu capul de pragul usii, asta e, ne intoarcem la Windows ca nu-i bai.

  22. Domnule nu ati putea sa vorbiti putin mai tare si mai rar?Ma intereseaza ce spuneti dar eu am 73 de ani si nu va pot urmarii intotdeauna.Nu va mirati prea tare de varsta.Calculatoarele au fost una dintre pasiunile male de tinerete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.