Cum aflu temperatura procesorului

Pentru a ne asigura că temperatura procesorului se află în parametri normali, adică fără să depășească valorile maxime recomandate de către fabricantul acestei componente deosebit de importante a calculatorului, monitorizarea, sau cel puțin verificarea periodică a acesteia, sunt importante pentru a evita daune provocate de supraîncălzire.

Monitorizarea temperaturii procesorului se poate face foarte ușor datorită senzorilor montați pe placa de bază a computerului, din BIOS sau cu ajutorul programelor capabile să citească și interpreteze informațiile transmise de aceștia. Un astfel de program este și Core Temp, cel despre care vă vom vorbi pe scurt, în continuare.

program pentru aflarea temperaturii procesorului

După instalarea programului, procedură pe durata căreia vi se va oferi posibilitatea de instalare a pachetelor lingvistice adiționale (menționăm că versiunea actuală nu include în respectivelor pachete și limba română), acesta se va deschide și va afișa, după cum poate fi observat și în imaginea de mai sus, diverse informații despre procesorul montat în computer, printre care:

  • Cores (numărul de nuclee fizice ale procesorului).
  • Threads (numărul firelor de execuție ce pot procesa date simultan)
  • Model (modelul procesorului
  • Platform (socket-ul procesorului, de exemplu 775, 1150, 1151, 2011-v3, AM1, AM3, etc).
  • Frequency (frecvența / puterea de calcul a procesorului).
  • VID (voltajul implicit al procesorului)
  • Tj. Max (temperatura maximă admisă a procesorului; dacă aceasta este depășită, puterea de calcul a procesorului este limitată pentru a evita daune fizice).
  • Power (consumul de energie electrică al procesorului)
  • Core# (temperatura nucleului identificat de numărul care succede simbolul #)
  • Min, Max (temperaturile minime și maxime ale nucleelor fizice ale procesorului).
  • Load (nivelul actual de solicitare a nucleului fizic din dreptul căruia este afișat).

Cu alte cuvinte, cu Core Temp putem afla temperatura procesorului calculatorului nostru, dar și alte informații utile pentru identificarea corectă a acestuia.

Cu ajutorul opțiunilor la care avem acces din interfața principală a acestuia, putem particulariza comportamentul programului și informațiile pe care le afișează, de exemplu.

optiuni core temp

Iar dacă tot am adus vorba de particularizare, în panoul de configurare a programului, Settings, ni se oferă alte câteva posibilități pe care unii le pot considera interesante și binevenite.

Setari Core Temp

Despre Core Temp merită, de asemenea, menționat faptul că este gratuit și poate fi descărcat ca atare de pe site-ul său oficial, dar și că poate fi utilizat în toate versiunile actuale ale sistemului de operare Windows. În ceea ce ne privește, l-am testat cu succes în Windows 7 și Windows 8.1.

Care este temperatura optimă de funcționare a procesorului

Ei bine, aceasta diferă de la un procesor la altul, de la un fabricant la altul, din acest motiv vă vom arăta cum puteți să le identificați pe cele optime pentru procesorul avut.

După ce ați aflat modelul procesorului, cu ajutorul Core Temp sau prin intermediul oricărui alt program asemănător, tastați-l în Google urmat de cuvântul specifications:

specificatii procesor

Dați click pe rezultatul a cărui site include numele procesorului în domeniu (Intel = intel.com; AMD = amd.com), apoi, în pagina de specificații a procesorului, căutați valoarea TCASE. În dreptul acesteia veți vedea temperatura maximă ce poate fi atinsă de către procesor.

Case Temperature

Cu alte cuvinte, ar trebui să fac tot posibilul pentru ca procesorul din calculatorul meu, un Intel Core i3-4340, să nu se apropie de 66.8 grade Celsius.

Bineînțeles, nu doar temperatura procesorului contează pentru obținerea unei performanțe cât mai bune, e bine să monitorizați și temperaturile celorlalte componente ale calculatorului, iar dacă observați că acestea depășesc valorile maxime recomandate de către proprii fabricanți, să luați în calcul curățarea cât mai urgentă a interiorului calculatorului, înlocuirea ventilatoarelor coolerelor, sau adăugarea altora mai puternice.

Analiză

16 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.