Care este temperatura calculatorului ?

Funcționarea în bune condiții a unui calculator presupune realizarea unor anumiți parametri fizici, între care temperatura joacă un rol foarte important. Dacă, în ceea ce privește pragul inferior, de regulă nu există niciun fel de probleme, deoarece, prin simpla sa funcționare, calculatorul produce suficientă căldură pentru atingerea acestui prag, în schimb, lucrurile se schimbă dramatic atunci când vorbim de supraîncălzire.  De regulă, producătorul specifică o temperatură maximă pe care ar putea-o atinge anumite componente ale calculatorului fără a-i compromite integritatea, și această temperatură este cel mai frecvent de 100 ° Celsius (212 ° Fahrenheit), dar la fel de adevărat este că aceasta este o temperatură maximală, care ar trebui evitată cu desăvârșire, și nu una optimă de funcționare a calculatorului.

În general, se consideră că temperatura maximă de funcționare a oricărei componente a unui calculator este de 50 ° sau mai puțin, dar valori de până la 70 ° sunt încă acceptabile, dar, de la această temperatură în sus ar trebui luate măsuri grabnice de răcire, deoarece o temperatură prea ridicată de funcționare poate compromite iremediabil funcționarea calculatorului. Înainte de a vedea ceea ce trebuie făcut pentru a asigura o temperatură optimă de funcționare calculatorului nostru, ar trebui să vedem cum putem afla temperatura curentă a diverselor sale componente.

Află care este temperatura calculatorului cu CPU Thermometer


Poate cel mai simplu program cu care putem măsura temperatura procesorului este CPU Thermometer. Este vorba de o mică aplicație care funcționează pe orice tip de Windows cel puțin egal cu XP, cu o interfață extrem de simplă, care poate, totuși, returna temperatura de lucru a procesorului în timp real. Utilizarea acestei aplicații este, de asemenea, extrem de simplă, ea trebuind a fi doar descărcată, dezarhivată (vine în format .zip) și lansată.

CPU Thermometer

Află care este temperatura calculatorului cu Piriform Speccy


Cu Speecy putem obține, de asemenea, o mulțime de informații interesante despre computerul nostru, inclusiv despre temperaturile de lucru ale unității centrale, plăcii de bază și hard-disk-ului. Speecy este un produs Piriform și este extrem de instalat și utilizat. Este un produs Piriform, compania care deține și CCleaner.

Piriform Speccy

Află care este temperatura calculatorului cu RealTemp


Un alt program util este RealTemp. Acesta este special conceput pentru a monitoriza temperatura pentru toate sistemele Windows 2000/XP/ Vista/7 care utilizează microprocesoare Intel single core, dual core, quad core sau core i7 .

RealTemp

Află care este temperatura calculatorului cu SIW


Un alt program, deosebit de valoros, cu ajutorul căruia putem afla, practic, aproape orice despre calculatorul nostru este SIW (System Information for Windows), produs de inginerul canadian de origine română Gabriel Topală. Programul este disponibil fie în variantă comercială, fie în variantă free, în acest ultim caz versiunea fiind ceva mai veche (din 2011). După cum se poate vedea, programul este foarte prietenos și are și o interfață în limba română, lucru firesc dacă ne gândim că este produs de un conațional. Cum, în acest moment, nu m-au interesat toate opțiunile sale – poate că vreodată voi reveni – am obținut foarte simplu temperaturile componentelor sale interne, cu opțiunea Senzori, din partea stângă a ecranului de start.

SIW


Am prezentat în acest articol patru programe cu ajutorul cărora putem determina temperatura componentelor calculatorului. Toate trei sunt extrem de ușor de instalat și utilizat, dar ultimele două oferă, pe lângă temperaturile respective, și multe alte informații utile, fără îndoială, dar nu centrate pe subiectul care ne interesează, și anume îmbunătățirea performanțelor calculatorului prin asigurarea unei temperaturi optime de lucru. Într-un alt articol, voi prezenta un program special creat pentru a permite rezolvarea unei astfel de sarcini.

CPU Thermometer | Speecy | SIW | RealTemp

23 Comentarii

 1. Buna seara! Am downloadat si eu programul fiind curios de temperatura calculatorului meu.. si cum ai specificat mai sus daca in dreptul HDD-ului, procesorului, placii video etc apare o flacara e motiv de ingrijorare. Tin sa mentionez ca mie imi apare in dreptul procesorului acea flacara.. am un Intel Celeron Single core 2.8 care acum funtioneaza la 58 de grade, am intrebat si eu pe unu altu si au spus ca temperatura aia e mica. Intrebarea mea e de ce imi apare flacara aia la asa temperatura, care e optima.. nu mare.. as dorii un raspuns. Cu stima , Sorin

  1. Nu e motiv de ingrijorare. Un Celeron poate atinge chiar si 75º C in timpul unei functionarii normale. Totusi, nu poti spune ca 59º C este o temperatura optima… Daca investighezi putin vei afla ca Intel a catalogat drept temperaturi ok acele temperaturi cu valori cuprinse cumprinse intre 35 si 77º C. Acum tie, de care parte ti se pare ca e mai aproape valoarea inregistrata de tine ? Pai vezi cum 59º nu mai e o temperatura optima, ci una normala ?

 2. Salut, am un Presario CQ61 312 SL, procesorul este AMD Sempron M100 2GHz, 4 gb rami, placa video este Raedon HD 4200.Mentionez ca laptopul imi merge foarte greu dea un timp, negasind de ce. Am luat si eu spped fan si temperaturile sunt: HD0: 67 Temp1: 97 Core: 97…sunt extrem de mari. Da-mi un sfat cat de repede poti te rog. Sal il desfac? Daca da cum..Multumesc

 3. Buna!!Am pornit programul dupa ce am curatat calculatorul dar valorile de la temperatura mis e schimba foarte repedela totate (respectiv CPU,Placa video si tot ce este acolo)este bine???

 4. Salutare.Am o problema mai dubioasa cred eu.Mi-am configurat un sistem care a mers bine pana cand am incercat sa fac sa functioneze USB-urile din fata.Dupa ce le-am conectat la placa,la vreo saptamana de functionare fara evenimente mi s-a rstartat pc-ul.La reincarcare a aparut 1 mesaj de genul USB Over Current ceva….. Shut Down in 15 sec.Am deconectat USB-urile din fata.Degeaba,tot de restarta calculatorul iar mesajul aparea cand si cand.Am incercat orice,am dat drumul la pc doar cu monitor si mouse,tot nu mergea.Am schimbat placa de baza,mi-a fost inlocuita cu una noua,la fel face.
  Am dezactivat automatic shut down.Nu imi apare nici-un mesaj,doar se restarteaza.Am sursa de 600,nu se pune problema lipsei de energie in sistem.Procesorul sta sub 50 de grade.Nu imi pot imagina ce are.Virus e exclus zic eu pt ca se restarteaza cateoda chiar inainte de a se incarca windows-ul.Sursa e singura mea banuiala in momentul de fata,dar e un long shot ca eu nu-s depanator,doar dau cu batul.

  Are cineva vreo sugestie?
  Multumesc.
  Razvan.

 5. buna ziua! am o problema foarte mare…temperatura calculatorului e foarte mare peste 50 si chiar mai mult!..de ce? pls ajutati-ma daca stiti cum sa rezolv problema cu temperatura!!

 6. Un program mai bun si profesional este HWinfo ruleaza pe 32 si 64 biti. Are optiunea de vizualizare a componentelor si cea de citire a seznzorilor.Citeste toate componentele din calculator fara erori sau probleme si poate rula fara instalare, ceea ce inseamna ca este si portabil.

 7. Salut !am curatat calculatorul(de praf ,in interior) si imi sta la 50-60 de grade cand navighez pe internet sau citesc o carte on line(aici sta la 52-54 de grade) e normal ?am citit ca functioneaza normal pana la temp de 70 de grade.cum pot sa-i mai scad temp in conditiile in care am culer nou,e curatat de praf,etc?Multumesc !

  1. Depinde ce îți mai rulează în background. Temperatura e OK, dacă vrei, poți să-i mai montezi un cooler în funcție de spațiu.

 8. Salutare :) Caut si eu de ceva timp un program care sa monitorizeze temperatura PC-ului in general si am incercat mai multe variante. Sincer……nu stiu de ce….dar Speccy nu e bun si da informatii gresite IN SPECIAL legate de procesor. Am descarcat CPU Thermometer acum si la fel, nu imi arata DELOC temperatura procesorului, ci doar gradul de incarcare! Ceea ce mi-a mers mie bine (si sper sa ii ajute si pe altii ceea ce zic eu acum) a fost SpeedFan si Open Hardware Monitor ;) Enjoy si aveti grija de piesele din calculatorul vostru, pentru ca se incalzesc. Mi-am luat Arctic Silver si isi face treaba FOARTE bine, mi-a scazut temperatura la CPU si GPU cu peste 14 grade, chestie extrem de utila in gaming ;)

 9. Recent am achizitionat componente PC le-am asamblat si observ temperaturi mari procesor placa baza si video. Placa baza Asus A88,procesor Atholnx4 860k si video Asus R7 360 2gram. In jocuri placa video si de baza urca in 65-66grade procesorul la 55.Am pus ventilator in spate sa scoata aerul in fata avea carcasa tot sa imi scoata. Ce sfat imi da-ti.Sa incerc un ventilaror sa bage aer. Nu stiu cam ce sa fac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.