Răcirea şi ventilarea corectă a calculatorului

Răcirea și ventilarea corectă a componentelor calculatorului sunt foarte importante dacă se așteaptă de la acesta performanțe ridicate. O temperatură scăzută în interiorul unității va mări întotdeauna randamentul sistemului.

Cablurile din interiorul carcasei calculatorului trebuiesc organizate cu grijă astfel încât aerul rece să circule în voie printre ele pentru a răci cât mai eficient posibil componentele care se încălzesc în timpul funcționării (procesorul, memoria RAM, Hard Disk-ul, etc).

În plus, este indicat să verificăm periodic ventilatoarele pentru a ne asigura că sunt curate și că funcționează corect, că nu s-au acumulat scame și nici nu s-a depus suficient praf pe / printre componente încât circularea corecta a aerului rece să fie afectată.

1-cablurile_din_interiorul_carcasei_trebuiesc_organizate_cu_grijaÎn imaginea de mai sus puteți observa cum pot fi aranjate cablurile ce fac legătura între placa de bază și componente astfel încât acestea să aibă un impact minim asupra realizării în condiții optime a ventilării.
Dacă avem posibilitatea să facem acest lucru, vom încerca să alegem pentru calculatorul nostru o carcasă cu capacul lateral-stâng transparent (total sau parțial) pentru a putea arunca periodic o privire în interiorul carcasei calculatorului fără a fi nevoiți să apelăm la șurubelniță. Mai mult de atât, ar fi ideal să așezăm unitatea pe o suprafața dură, deschisă la culoare.

Atunci când vom așeza unitatea calculatorului în interiorul mobilierului de birou, ne vom asigura că aerul poate circula în voie pe lângă toate laturile sale.

Important:

  • Pentru o răcire eficientă, nu instalați mai multe ventilatoare decât cele prevăzute de fabricantul carcasei.
  • Pentru a menține un curs corect al aerului în interiorul unității nu renunțați la niciunul dintre capacele carcasei.
  • Dacă vreți să schimbați ventilatoarele faceți tot posibilul să păstrați raportul dintre rotații / dimensiuni similar celui inițial (cantitatea de aer cald scoasă din carcasă trebuie să fie similară cantității de aer rece introduse).

6 Comentarii

  1. am o dilema…in imaginea din acest articol este calculatorul tau??? Nu de alta dar daca este al tau iti spun ca as fi uimit sa aflu ca funtioneaza pentru ca din cate imi dau eu seama sloturile pentru memoria RAM sunt goale…

    PS.: maine la prima ora (pe la 3,4 dupa amiaza) ar fi cazul sa imi rearanjez cablurile din unitate …. nu de alta dar arata exact ca dupa al trei-lea razboi mondial… 

  2. sal deci cum e corect sa intre aerul in carcasa din fata in spate sau alt cumva adica in fata sa bage aer rece iar cel din spate sa scoata aer cald

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.