Cum se repară calculatorul | Prima parte

Văd că și tu, cel care ai ajuns aici, te numeri printre acele persoane care doresc să afle cum se repară calculatorul, motiv pentru care, preț de câteva minute, dacă ai răbdarea necesară, voi încerca să-ți explic ce trebuie să faci atunci când calculatorul nu pornește.

Cum se repară calculatorul

Când faci când ai în față un calculator care nu pornește…


Înainte de toate, asigură-te că butonul sursei de alimentare este pe poziția corectă și că toate cablurile, atât cel al unității cât și a monitorului, sunt alimentate cu energie electrică.

Sursa de alimentare pentru calculator - butonul de pornire

Dacă butonul este apăsat spre O, calculatorul nu primește energie electrică. Comută-l spre l.

Majoritatea surselor de alimentare au în interior un fuzibil. Asigură-te că acesta nu este ars ori rupt:

IMPORTANT: Înainte de a deschide capacele unității centrale a calculatorului, asigurați-vă că acesta este deconectat de la sursa de energie electrică! Pericol de electrocutare!

Siguranta pentru sursa de alimentare

Dacă fuzibilul este în regulă, asigură-te că și butonul de pornire al calculatorului funcționează corect. În unele cazuri, datorită uzurii, acest buton se poate defecta și împiedica trecerea curentului către placa de bază. Poți verifica asta punând în scurt cele două cabluri identificate cu Power SW, având calculatorul conectat la sursa de energie electrică.

Tot pentru a te asigura că sursa de alimentare nu este defectă, o poți deconecta de la placa de bază și pune în scurt conectorii indicați în imaginea de mai jos (firul verde și cel negru de alături):

Conectorul sursei de alimentare pentru placa de baza

În acest scop, poți utiliza o bucată de sârmă subțire sau o agrafă de birou îndoită. Nu-ți fă griji! Nu îți asumi niciun risc făcând asta. Tensiunea acestor cabluri este de maxim 12 V.

Dacă nici așa nu reușești să faci sursa de alimentare să funcționeze, mai mult ca sigur, aceasta este defectă și trebuie înlocuită cu una nouă cu caracteristici similare.

16 Comentarii

 1.  Felicitari pentru toate informatiile prezentate pe acest site!Site-ul este extraordinar,contine foarte multe informatii folositoare tuturor! Numai bine si inca o data felicitari!

 2. salut, am o placa de baza care porneste singura cand o bag in priza fara sa apas pe nimic, procesor si rami sunt buni placa video la fel buna dar pe monitor nu apare nimic, ce credeti ca se mai poate face ceva cu ea cam ce ar avea ars???

 3. Am o problema! De fiecare data cand deschid calculatorul imi apare o pagina cu „start widows normally” ; „safe mod” si altele dar dupa ce aleg o optiune calculatorul se restarteaza. Am incercat sa intru si cu „safe mod” dar nu merge. Ce pot sa fac?

  1. Deschide o căsuță Run (Win+R) și tastează msconfig. La General să fie bifat Normal Startup, iar la Boot să nu fie bifat nimic, Timeout=0 (dacă nu ai dual boot). Restart pc.

 4. La mine porneste decat sursa,led-ul rosu sta aprins dar cel verde nu,nu merge nici un ventilator decat cel de la sursa,nu se aude nici un beep.Ce poate sa fie?

 5. salut, am o placa de baza care porneste
  singura cand o bag in priza fara sa apas pe
  nimic, procesor si rami sunt buni placa video
  la fel buna dar pe monitor nu apare nimic, ce
  credeti ca se mai poate face ceva cu ea cam
  ce ar avea ars???

  1. Salut Mihai.
   Incearca daca vorbim despre un desktop sa ii faci o curatare de praf, in mod temeinic si cu simt de raspundere.
   Asigura-te de conexiunile intre componente sa fie realizate corect.
   Chestia asta poate sa iti sugereze si faptul ca o componenta este „pe moarte” spre exemplu sursa de alimentare ori cine stie ce condensatori pe placa de baza ce incep sa isi dea duhul.
   Daca problema in continuare persista recomand o diagnosticare la un service specializat, stiind dupa exact care este starea computerului, care sunt problemele si ce este de facut.

 6. Salut.Am un calculator care pornrste dar nu imi apare nimic pe ecran si monitorul este testat merge.Ce as putea face?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.