Devirusare de Ransom.AN – Virus care blocheaza accesul la calculator

Virusi exista de toate felurile si natiile, insa unii in mod special sunt extrem de deranjanti. Acestia sunt cunoscuti sub numele de ransomware. Ce face un astfel de virus ? Blocheaza accesul la sistem si la fisierele existente in acesta, apoi ne cere sa platim pentru a recapata controlul asupra calculatorului.

1-devirusare_ransomwareCaptura de mai sus apartine virusului Ransom.AN identificat si raportat de PandaLabs in blogul sau oficial ieri, 06 septembrie 2011.

In momentul in care calculatorul este virusat cu Ransom.AN, ni se va cere sa platim 100€ pentru „deblocarea licentei”. Logic, majoritatea persoanelor —cel putin cele din Romania— vor prefera sa formateze calculatorul si sa piarda toate datele, inainte de a plati atat amar de banet.

Eh, nu este necesar sa formatati fiindca PandaLabs a publicat un cod cu care virusul poate fi dezactivat:

QRT5T5FJQE53BGXT9HHJW53YT

Cu alte cuvinte, in cazul in care deschideti calculatorul si sunteti intampinati cu un mesaj in limba germana, identic imaginii care ilustreaza acest articol, introduceti codul de mai sus si totul va reveni la normal.

Va recomand sa scrieti acest cod exact asa cum apare mai sus intr-un carnetel de notite (nu-l salvati in calculator fiindca nu veti avea acces la el in timp ce virusul este activ) si sa-l pastrati la indemana in caz de…

16 Comentarii

 1. Oau! Nu-mi vine sa cred, parca este mult prea simplu. Ma asteptam la o intreaga procedura de devirusare a calculatorului (intrari in Safe Mode, etc.), chiar am ramas perplex.
  Numai sanatate, inspiratie si toate cele bune.
  ~dm.

 2. Sunt „n” bloguri de specialitate care se ocupa cu devirusarea/prevenirea unor situaii neplacute ca si cea de fata.Puteti sa le cautati si sa va faceti o idee cu privire la aceste aplicatii malitioase care pot da batai de cap daca nu stim cu ce anume ne confruntam.
  Multumim de notificare.

 3. a aparut pe calculator informatia ca mi-a fost blocat accesul in calculator pentru ca am copiat ilegal muzica(in germana)
  Nici vorba de asa ceva,se pare ca este un virus
  Se pote face ceva ?

     1. initial a aparut un mesaj cum ca sa fi descarcat muzica ilegal (ceea ce nu am facut)apoi doar ecran alb

 4. nu mai functioneaza nici alimentarea (inca functioneaza doar pe baterie
  La inchidere apare pe ecran imaginea normala cu toate fisierele
  La deschidere la fel si dupa cateva secunde ,ecranul devine alb
  In cele cateva secunde ,daca reusesc sa deschid un fisier,toate datele(poze,de fapt ,ce ma intereseaza cel mai mult)) sunt vizibile apoi devine alb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.