Monitorizarea rețelelor wireless cu WirelessMon

Monitorizarea stării adaptoarelor wireless și obținerea de informații legate de rețelele wireless create prin adaptoarele și router-ele Wireless învecinate, a punctelor de acces, hotspot-uri de către administratorii de rețele, se face în special cu scopul de a verifica puterea semnalului, canalul de transmisie, pentru a realiza o conexiune cât mai stabilă.

WirelessMon este un program comercial, care în perioada trial de 30 de zile fără limitări, vă permite analizarea îndeaproape a tuturor rețelelor învecinate, programul funcționând similar unui radar performant. Interfața sa poate fi puțin intimidantă pentru un utilizator neinițiat, programul fiind destinat în special cunoscătorilor.

monitorizarea retelelor wireless

În afara faptului că WirelessMon îndeplinește rolul de radar, acesta face o analiză amănunțită a rețelelor descoperite, informațiile detaliate fiind de un real folos în monitorizarea rețelelor. Astfel, WirelessMon oferă detalii despre puterea semnalului, viteza unei conexiuni, frecvența, lățimea de bandă și multe alte caracteristici.

Dacă aria de acoperire adăpostește mai multe adaptoare de rețea wireless, este recomandat să verificați canalele folosite pentru a detecta și evita rețele suprapuse. Aceste informații vă permit să selectați canalul mai puțin aglomerat atunci când instalați un nou adaptor wireless.

WirelessMon - Modul Radar

Securitatea unei rețele fără fir este foarte importantă, deoarece semnalul poate fi ușor interceptat și utilizat de persoane răuvoitoare pentru accesarea datelor cu caracter personal. WirelessMon afișează tipul de criptare pentru toate rețelele detectate, fiind de ajutor la identificarea punctelor de acces locale, care nu sunt asigurate, sau care utilizează algoritmi de criptare cu securitate scăzută (parole slabe).

Administratorii de rețea pot utiliza WirelessMon pe un laptop, cu scopul de a verifica puterea semnalului și aria de acoperire pentru o clădire de birouri. De asemenea, există posibilitatea de a utiliza un dispozitiv GPS pentru a crea o hartă cu puterea semnalului pentru o suprafață mai mare, cu mai multe puncte de acces.

Conectare la Access Point

Deși programul oferă informații detaliate, interfața sa face munca mai ușoara pentru utilizatorii mai puțin experimentați, rezervând un sumar al datelor cele mai utilizate în tab-ul cu aceeași denumire. Cunoscătorii pot găsi detalii, cum ar fi rata de pachete trimise sau cadrele multicast primite. Aceste date se pot găsi organizate pe tab-uri în meniul vertical de pe latura stângă.

WirelessMon Pachete de date

Modulul Map oferă posibilitatea încărcării unei hărți pentru localizarea în timp real a rețelelor wireless descoperite. Bineînțeles, cu cât harta este mai precisă, mai apropiată razei de detecție a WirelessMon, cu atât și localizarea punctelor de acces va fi mai precisă, ajungând până la detaliu de stradă, sau chiar clădire. Imaginile cu hărți în formate diferite, EXIF, EMF, GIF, JPEG, PNG, TIFF, BMP sau WMF, pot fi încărcate cu opțiunea Map în tab-ul Configuration, în meniul superior. Se poate folosi localizarea prin GPS, sau prin indicare manuală.

WirelessMon - Localizare GPS

WirelessMon este compatibil cu orice adaptor wireless ce posedă caracteristica NDIS_802.11 (Network Driver Interface Specification), deci un adaptor de rețea ce dispune de interfață grafică de programare (API). De asemenea, sunt suportate toate standardele IEEE 802.11 ale rețelelor wireless incluzând seriile 802.11a, 802.11b and 802.11g și 802.11N (specific Windows), ce reprezintă punctele limită ale semnalului și vitezei de transfer.

Opțiunile programului se adresează cunoscătorilor, însă nu cred că necesită modificări, decât în cunoștință de cauză. Există posibilitatea de a rula WirelessMon odată cu sistemul de operare, sau de minimizare în zona de notificare.

WirelessMon Optiuni Generale

De menționat că unele adaptoare wireless nu suportă toate caracteristicile programului, afișând doar o parte din informații. Gama de dispozitive GPS Garmin începând cu versiunea 4 sunt compatibile prin intermediul unei conexiuni USB.

În încheiere nu pot decât să apreciez la superlativ programul WirelessMon, fiind poate cel mai complet program de monitorizare a rețelelor wireless. În privința consumului de resurse, cu nici 10 MB consum de RAM iar CPU=0, nu cred că trebuie să vă faceți probleme!

Download

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.