Cum se partajează și descarcă fișiere prin rețelele ADC

A-nceput de „ieri” să cadă, câte un tracker..și vor continua să cadă mulțumită diverselor instituții care, în spatele unor legi ale protecției drepturilor de autor, închid anumite site-uri publice de partajare conținutut pe Internet. Părerile fiind împărțite, nu vreau să intru în polemică cu nimeni, doresc doar să o împărtășesc pe cea personală, anume că bit-ul trebuie să circule liber! Și sunt convins că așa va fi, indiferent sub ce formă. O formă de partajare a fișierelor proprii cu oricine în rețeaua Internet este protocolul P2P (peer-to-peer), foarte cunoscută și apreciată prin utilizarea unui client torrente.

Transfer fisiere ApexDC

Însă baza de date, respectiv torrentele, sunt stocate în principiu pe un tracker. Rețelele ADC (Advanced Direct Connect), sau mai pe scurt HUB-uri, sunt create ad-hoc de utilizatori, făcând uz tot de protocolul P2P, însă conexiunea se realizează direct între utilizatori, fără intermediari.

O aplicație care să întrunească aceste condiții este ApexDC++, bazată pe vechiul StrongDC++, însă cu caracteristici mult îmbunătățite. Și ApexDC++ este o aplicație destul de veche, însă cred că va reveni în actualitate datorită restricțiilor de care pomeneam mai sus.

Încă de la început țin să vă atrag atenția că tipul acesta de partajare este destul de nesigur, în sensul că dacă pe un tracker (public) conținutul este oarecum controlat, inclusiv respectivul uploader, în rețelele ADC descărcarea se face direct din calculatorul unui utilizator pe care l-ați ales.

Nu am să prezint în totalitate opțiunile oferite de ApexDC++, fiind destul de multe, dar asemănătoare cu cele ale unui client P2P. Am să mă refer doar la câteva particularități ale sale ce necesită mai multă atenție. În rest, cine cunoaște protocolul P2P, se va familiariza destul de repede cu Apex.

Pe scurt, ApexDC++ permite descărcarea pe segmente, de la mai mulți utilizatori simultan, păstrând în același timp integritatea pachetul de descărcare. De asemenea, ApexDC++ oferă un nivel ridicat de securitate prin intermediul funcției de criptare a datelor transferate.

Pentru început accesați File în meniul superior, apoi Settings:

ApexDC Optiuni Generale

În secțiunea General, vă alegeți un nume de utilizator, iar dacă doriți ca numele de utilizator să apară mai profesional, adăugați înaintea lui între paranteze mari țara, orașul și ISP-ul, așa cum se vede în imaginea de mai sus. Opțional, puteți adăuga și adresa de mail.

Mai departe, în secțiunea Downloads vă recomand salvarea conținutului descărcat în altă locație decât cea implicită, respectiv partiția de sistem. Tot aici aveți posibilitatea de a limita numărul de segmente simultane, în așa fel încât să nu abuzați de resursele sistemului.

ApexDC Locatie salvare fisiere

Pentru a avea posibilitatea de a previzualiza un fișier multimedia, în secțiunea File Preview puteți adăuga (Add) playerul favorit. În secțiunea Sharing, opțional, puteți selecta ceea ce doriți să partajați la rândul vostru pe respectivele hub-uri. Am spus opțional, însă unele hub-uri impun acest lucru.

O setare importantă în secțiunea Upload slots este numărul de utilizatori ce se pot conecta simultan la calculatorul vostru pentru a descarca ceea ce partajați. Cu cât numărul de sloturi este mai mare și consumul de resurse este mai ridicat. Acesta se stabilește prin tatonare și vă recomand să începeți cu o valoare între 3-5.

ApexDC Upload slots

O altă opțiune, destul de avansată de altfel, este instalarea de plugin-uri. În cazul în care doriți acest lucru, vă recomand să studiați bine descrierea respectivului plugin înainte de a-l instala. Nu de alta, dar nu are rost să solicitați prea mult aplicația. Poate doar Chat plugin, care vă oferă posibilitatea de chat între utilizatorii unui HUB.

Celelalte opțiuni nu trebuiesc prezentate, fiind în special pentru personalizare, notificare sonoră, culori, fonturi, etc. Nu vă recomand să modificați opțiunile avansate ale aplicației, decât dacă știți ceea ce faceți. Poate duce la blocarea aplicației!

Conectarea la unul sau mai multe HUB-uri se face în felul următor: dați click pe pictograma Public Hubs în meniul superior, apoi click pe coloana Country și navigați în jos către România. Conectarea la un singur HUB se face din meniul contextual. Pentru a vă conecta la mai multe HUB-uri simultan, adăugați HUB-urile dorite la Favorites, selectați pictograma în meniul contextual, tastați Ctrl+A, apoi Connect din meniul contextual.

ApexDC conectare hub

Odată conectați, puteți începe căutarea de conținut dând click pe pictograma respectivă (lupa) în meniul superior si completând cuvintele cheie în căsuța de căutare Search for. Pentru a vă ușura căutarea, puteți crea diverse filtre în funcție de diferite caracteristici ale fișierului respectiv. Cu un click dreapta pe fișierul ales, îl puteți descărca în locația stabilită, sau în alta, la alegere.

ApexDC cautare si descarcare continut

În caseta inferioară, în timpul descărcării unui fișier multimedia, aveți posibilitatea de previzualizare a sa din opțiunea meniului contextual, așa cum se vede în imaginea de mai jos.

ApexDC Preview fisier

În mod expres, dacă doriți să partajați un anume fișier cu un prieten, accesați opțiunea Open own list din tab-ul File. Bineînțeles, fișierul trebuie să se afle în locația stabilită anterior în opțiunile secțiunii Sharing. Selectați opțiunea Copy/Copy magnet link to clipboard din meniul contextual, link pe care îl veți da prietenului vostru pentru descarcare. Prietenul trebuie să aibă instalat și el aplicația ApexDC++, deoarece nu se creează un fișier torrent.

ApexDC Magnet

Fereastra de chat nu cred că necesită prezentare amănunțită, este destul de simplu să alegeți un utilizator din listă, apoi din meniul contextual puteți trimite mesaje publice, private și diverse alte opțiuni, comenzi.

ApexDC chat

În încheiere, sper ca prezentarea ApexDC++ să vă fi fost de folos întru înțelegerea acestui tip de conexiune directă între utilizatori. ApexDC++ este disponibil în versiune installer sau portabilă și poate fi rulat în toate versiunile Windows.

Download

Download

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.