Program pentru automatizarea sarcinilor în CMD – NirCmd

Nu de puține ori, activitatea la calculator implică executarea unor sarcini repetitive, frecvența lor fiind un motiv de stres. Mă refer, în special, la sarcini ce se pot executa în linie de comandă, fără interfață grafică, știut fiind faptul că aplicațiile ale căror comenzi se pot executa în CMD sunt foarte mici consumatoare de resurse. Dar, cunoscuta echipă de la NirSoft ne pune la dispoziție un mic utilitar, anume NirCmd ce poate executa o gamă largă de sarcini în mod automat, sau manual.

1-NirCmd-copiere-in-Windows

Simplitatea în utilizare și multitudinea de comenzi pe care o poate executa NirCmd, îl aduc în prim plan, preferabil utilitarului implicit al sistemului de operare, CMD (command-line).

NirCmd fiind portabil, după extragerea arhivei descărcate, puteți plasa în orice locație folderul implicit, însă veți fi nevoiți ca la executarea oricărei comenzi să dați calea către locația fișierului nircmd.exe în folderul extras al programului. Pentru a scăpa de acest neajuns, rulați fișierul nircmd.exe și dați click pe butonul Copy To Windows Directory, ca în imaginea de mai sus.

În funcție de nivelul UAC, sau în sistemele de operare pe 64-bit, unde securitatea este sporită, se poate să primiți o eroare, NirCmd neavând dreptul de a accesa folderul sistemului de operare. În acest caz, va trebui să copiați manual acest fișier nircmd.exe în C:Windows. În continuare, puteți deschideți o fereastră CMD în care să executați comenzile suportate de utilitarul NirCmd.

2-NirCmd-executare-comanda

Lista de comenzi acceptate de utilitarul NirCmd o veți găsi pe pagina dezvoltatorului, sau în fișierul CHM, sintaxele respectivelor comenzi fiind preconfigurate, putând fi executate ca atare cu excepția câtorva unde este necesară inserarea unor denumiri personalizate (denumire rețea, valori chei registru, etc.). Desigur, veți spune, ce rost are dacă tot avem acel CMD în Windows. Păi are, fiind foarte util în executarea automată a unor sarcini fără crearea fișierelor BAT specifice unor astfel de acțiuni. Executarea programată în Task Scheduler a sarcinilor acceptate de NirCmd este cunoscută în rândul utilizatorilor avansați. Cu puțină inventivitate se pot crea multe automatizări în sistemul de operare.

Download

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.