Program de făcut fotografii panoramice

Cineva îmi ceruse săptămâna trecută să scriu un articol despre cel mai bun program de făcut fotografii panoramice. Singura problema e că nu aveam un punct de vedere referitor la acest subiect, iar asta deoarece niciodată înainte nu mai folosisem un astfel de soft.

Pentru a afla ce prefer, am încercat diverse programe de acest tip, printre care Pano, Hugin și ICE, ultimul fiind oferit gratuit, și este dezvoltat și menținut de către Microsoft.

1-program_de_facut_fotografii_panoramice_art

Datorită camerelor foto digitate și a rezoluțiilor impresionante, fotografiile panoramice au devenit un fenomen în Internet și chiar nu cred că e cazul să ne facem griji referitor la continuitatea acestui curent, atât timp cât majoritatea dintre noi adoră să privească peisaje.

Pe lângă vizoarele dedicate, și Internet Browserele actuale ne permit să vizualizăm fotografii panoramice în toată splendoarea lor, explorându-le fiecare colțișor în căutarea celor mai neînsemnate detalii, iar dacă aplicațiile care ne permit să realizăm acest tip de fotografii sunt gratuite și mai mult de atât, pe zi ce trece tot mai ușor de folosit, fenomenul n-are cum să nu se bucure de tot mai mulți adepți.

Image Composite Editor: fotografii panoramice, cu un click

Microsoft Image Composite Editor este de departe cel mai mai simplu program de făcut fotografii panoramice; ori cel puțin această părere mi-a creat încă din primele secunde de utilizare. Da, ați citit bine! Am spus „secunde” fiindcă am făcut prima mea fotografie panoramică în doar câteva secunde.

Pentru a face o fotografie panoramică avem nevoie de

Pe lângă Image Composite Editor, pentru a face o fotografie panoramică vom avea nevoie de minimum două fotografii făcute consecutive, de la stânga la dreapta, ale aceluiași peisaj. E important ca fiecare fotografie (mai puțin prima, firește) să conțină o suprafață din fotografia dinaintea ei… Cum să mă explic mai bine ?!? Aaaa, uite:

2-cum_se_fac_fotografiile_panoramice_mic

Pentru a simplifica lucrurile vom numi fotografiile cu numere crescătoare (ex: foto1, foto2, foto3, foto4, etc.), de la prima la ultima, atunci când le vom transfera în calculator. Nu ne mai rămâne decât să:

  • deschidem programul Image Composite Editor
  • facem click pe File » New Panorama…
  • alegem simultan fotografiile pregătite
  • așteptăm ca aplicația să genereze fotografia panoramică

În mai puțin de câteva secunde vom avea rezultatul. Și că tot veni vorba de rezultat, iată și prima mea fotografie panoramică:

3-fotografia_panoramica_art

Și… cam asta a fost tot! Spor să aveți! De restul m-am ocupat eu și am făcut-o cu plăcere. Pentru descărcarea programului, insist să-i accesați pagina oficială de download. E de preferat să o alegeți în detrimentul oricărei alte opțiuni deoarece astfel aveți garanția că nu o primiți la pachet cu bloatware și alte minuni de genul.

12 Comentarii

  1. Știți vreun program asemănător lui power iso dar gratuit. Adică sa poată monta imagini iso și sa se pună în meniul contextual.

  2. Mulțumesc foarte mult . îmi place acest program și il voi adauga în lista mea de programe de baza. Il va înlocui pe power iso.Chiar dacă aveam licență la power iso(cei drept cam ilegala) ma simt mult mai bine sa știu ca folosesc doar programe în regula.

  3. Cristi ,toate aparatele foto digitale mai bunicele de dupa 2006 au functia asta …eu am platit ,,o lopata de bani” pe un HP care are functia de panoramare …normal acum este un aparat foto expirat …mai mult acumulatorul :)

  4. Rocky.Mai este un program cred ca mai bun ca asta si e gratuit si nu e de la microsoft.Programul e
    Zoner Photo Studio 13 FREE.Eu al folosesc de mai de mult si super.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.