Program de modificat poze – Photo! Editor

Photo! Editor este un program de modificat poze ce poate fi descărcat gratuit pentru a fi utilizat în orice calculator cu Windows, nepretențios în ceea ce privește resursele.


Atunci când avem despre diverse operațiuni de editare a imaginilor, problema reală nu este “cum putem face acest lucru” ci “care program este cel mai potrivit pentru ceea ce dorim să realizăm”. Într-adevăr, există o atât de mare varietate de editoare foto, atât free, cât și cu licență comercială, unele sunt foarte simplu de învățat și utilizat, altele sunt mai complexe … pe care îl alegem?

Ce este și cum funcționează Photo! Editor?


Ca să nu fie discuții: Photo! Editor nu e chiar ceea ce se înțelege printr-un editor de imagini. E, mai degrabă, o “jucărie”, un progrămel cu doar câteva opțiuni pe care le execută practic automat, fără prea mare intervenția din partea noastră, într-un cuvânt o aplicație perfectă pentru “n00bs”, dar total nesatisfăcătoare pentru alte categorii de utilizatori. Ok, după ce-l descărcăm, instalăm și lansăm, programul afișează următorul ecran:

Program de modificat poze: Photo! Editor

Prea multe nu sunt de spus, după cum se observă, în stânga sus este afișat arborele de directoare din care putem selecta imaginea dorită, în stânga jos sunt câteva miniaturi cu imaginile din directorul curent, iar în partea principală a ecranului este vizibilă imaginea pe care am încărcat-o; acest lucru se realizează făcând, pur și simplu, click pe miniatura corespunzătoare din partea stângă-jos. Se pare că există ceva probleme cu formatele, de exemplu mie nu mi-a încărcat un GIF. Încarcă, în schimb, PFG/JPEG și PNG, fără nicio problemă. Dacă nu e nimic încărcat, porțiunea respectivă e goală (apare în alb). În partea de sus e vizibilă o bară cu efectele cunoscute de program.

Am ales o poză cu un efect de ochi roșii extrem de vizibil, apoi am dat click pe butonul respectiv (Fix Red Eye). Sunt, de fapt, disponibile două opțiuni: una automată și una manuală. Dând, pur și simplu, click pe butonul respectiv, se selectează opțiunea automată, al cărei efect e extrem de dezamăgitor. Pentru a obține, totuși, un efect corespunzător, alegem opțiunea de corectare manuală, selectăm apoi zona în care apare efectul respectiv și aplicăm corecția. În poză se poate observa foarte clar acest lucru, cu un ochi corectat, iar celălalt încă nu.

Elimină efectul de ochi roșii

Cu următorul efect (“Enhanced Color”) putem controla diferiți parametri, cum ar fi temperatura, nuanța (tenta), luminozitatea, contrastul sau saturația. Sunt opțiuni valabile, practic, pentru orice alt editor, astfel încât nu insist asupra lor.

Corectare culoare

Opțiunea Deblur înlătură efectul de blur – e vorba de acea “încețoșare” care se aplică unor imagini pentru a face dificilă sau imposibilă recunoașterea unor semne sau indicii. Mult mai interesant mi se pare, însă, efectul de “Caricature”. Acesta ne permite, dacă suntem destul de talentați și aveți destulă răbdare, să deformați o fotografie pentru a obține anumite efecte comice sau de altă natură. Eu nu sunt nici talentat și nici nu am răbdare, așa că tot ceea ce am reușit să fac, așa, pentru “o idee”, a fost să “scot limba” copilului din poză, copil pe care îl rog să mă ierte, așa cum îi rog pe toți cei pe care, printr-o astfel de acțiune i-aș fi putut ofensa. În concluzie, dacă sunteți pasionați de modificarea pozelor, dacă vreți să vă “deformați” prietenii sau colegii, să le “puneți coarne” sau ochelari, sau ce vreți dumneavoastră, acest program vă poate fi de folos.

Imagine modificată (exemplu)

O altă opțiune interesantă este cea de Make-up, cu ajutorul căreia, de asemenea, puteți aplica diferite efecte interesante, cum ar fi: corectarea unor imperfecțiuni (pistrui, negi etc.), “spălarea” unui obiect sau înlăturarea “petelor” (de rugină, de grăsime etc. – funcționează mai bine ca Axionul!), până la eliminarea unor persoane nedorite din imagini, etc. Nu rămâne decât să încercați toate aceste efecte, dacă, repet, aveți răbdare și talent.

Și dacă tot suntem aici, trebuie să spunem că pe site-ul de descărcare se găsesc mai multe produse, inclusiv niște progrămele online, care pot realiza lucruri amuzante, fără bătaie de cap. Puteți, astfel încărca orice fotografie de pe calculatorul propriu, sau de pe net – trebuie să aveți, însă, “puțintică răbdare”, lucrurile nu vor decurge chiar “cu viteza luminii”, și să îi aplicați o mulțime de efecte, unele chiar reușite, altele, poate, mai puțin, depinde de gustul fiecăruia.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.