Program de recuperat poze șterse

Revenind la unul dintre subiectele mele referate, și anume, soluțiile software de recuperare a datelor șterse, în ciuda titlului utilizat, Restoration nu este doar un program de recuperat poze șterse, ci unul care încearcă, cu succes în majoritatea cazurilor, să recupereze date în general, indiferent de tipul de fișier cărora aparțin.

Restoration

Restoration, după cum v-am obișnuit deja, este un program gratuit pentru Windows, disponibil în versiune portabilă — ceea ce vrea să spună că nu e necesar să-l instalăm pentru a-l utiliza ocazional, așa cum se întâmplă în cazul marii majorități a soluțiilor de acest gen.

Înainte de a continua…

Dacă ați șters ori pierdut de curând fișiere ori documente importante, a căror pierdere permanentă ar putea deteriora relațiile dumneavoastră cu clienții, sau provoca pierderi financiare, pentru recuperarea lor vă recomandăm să apelați la un specialist în recuperări date. Dacă locuiți în România, vă recomandăm să apelați cu încredere la Bit DATA Recovery, care dispune de tehnologie avansată în recuperarea datelor pierdute inclusiv de pe Hard Disk-urile deteriorate. Îi găsiți pe site-ul www.recuperaridate.ro.

Restoration, poate recupera datele șterse de pe hard diskfloppy diskZIP drivePDDVD-RAM,Smart media și stick USB. Conform spuselor dezvoltatorului, Brian Kato, deocamdată nu au fost făcute teste pe alte dispozitive. Tipul fișierelor de sistem suportate sunt FAT12FAT16FAT32NTFS, fișiere comprimate NTFS.

După ce extrageți arhiva, executabilul trebuie rulat în mod elevat, deci click dreapta, și Run as administrator.

În interfața minimalistă, fără prea multe opțiuni, va trebui să selectăm partiția, sau dispozitivul detașabil din lista drop-down în partea dreaptă. Putem iniția o filtrare minimă a căutării, scriind denumirea întreagă sau parțială a unui fișier cunoscut, sau o căutare după extensia fișierului. Dacă nu mai cunoaștem nimic în legătură cu denumirea fișierelor, putem folosi caracterul “$” pentru a substitui denumirea, lucru valabil în cazul partițiilor FAT, sau caracterul “*” în cazul partițiilor NTFS.

Dacă bifați opțiunea Include used clusters by other files, puteți găsi mai multe fișiere, dar sunt mai puține șanse de restaurare a fișierelor dacă respectivul cluster este folosit de un alt fișier (partițiile FAT). Dacă bifați opțiunea Include even if the file size is zero, se vor găsi mai multe fișiere, însă restaurarea lor ar fi inutilă, deoarece este exact la fel ca și crearea unui fișier nou, gol, cu același nume. Apoi nu mai rămâne decât să începem procesul de căutare, prin apăsarea butonului Search Deleted Files.

scanare în căutarea fișierelor șterse

Durata căutării depinde de mărimea partiției în cauză, de cantitatea de date care se va găsi, și de performanțele calculatorului.

După încheierea procesului de căutare, cu toate datele găsite afișate în program, căutăm ceea ce ne interesează, selectăm respectivele date, apoi apăsăm Restore by Copying.

restaurarea fișierelor șterse

În fereastra ce se va deschide, vom avea posibilitatea de a selecta locația unde dorim să salvăm fișierele. Recomandat este ca locația de salvare a fișierelor să fie diferită de cea de pe care se realizează recuperarea. Evitați astfel orice posibilitate de eroare, sau recuperarea coruptă a datelor. Similar cu procesul de căutare, restaurarea poate dura un timp destul de lung din aceleași motive arătate mai sus.

folderul fișierelor restaurate

Restoration mai are și o alta funcție care face aproape imposibilă restaurarea fișierelor șterse, utilă în cazul în care dorim ca fișierele șterse (intime, compromițătoare, secrete, etc) să nu mai poată fi recuperate în niciun mod.

Pentru aceasta, selectăm partiția dorită, accesăm tabul Others, din bara de meniu, apoi selectăm Delete Completely, vom răspunde căsuței de dialog, și vom proceda în consecință. Personal, vă recomand, ca înainte de a folosi această opțiune, să vă gândiți de două ori dacă într-adevăr nu mai aveți nevoie pe viitor de anumite date.

Programul funcționează pe toate versiunile deWindows, începând de la Windows ’95, până la Windows 8 inclusiv. Testarea a fost efectuată pe Windows 8 x64.

Din păcate, în unele situații nu veți puteți recupera datele șterse prin metode convenționale, iar dacă acestea sunt importante, situația nu este deloc plăcută. În acest caz, vă recomand să apelați cu încredere la serviciile pe care le oferă Bit Data Recovery (website: www.recuperaridate.ro).

Download Restoration

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.