Program de reparat fisiere si documente corupte

Potrivit unor opinii larg răspândite, dar, în general, eronate, penele de curent, virușii sau programele malware, utilizarea neglijentă a calculatorului sau/și a mediilor de stocare externe etc. sunt evenimente care pot determina distrugerea sau deteriorarea unor fișiere sau documente, făcându-le astfel inutilizabile și creându-ne astfel mari neplăceri. Greșit! Coruperea unui fișier este un proces bine determinat, care se supune unor reguli aproape matematice, și are doar o vagă legătura cu ceea ce am descris mai sus. În realitate, deteriorarea unui fișier se produce, aproape întotdeauna ca urmare a unei încercări de a-l utiliza, sau de a-l accesa. Încercați să nu utilizați niciodată, dar absolut niciodată un fișier, credeți că se va deteriora? Nici vorbă!

A nu deschide niciodată un fișier o fi o strategie bună, dar nu poate fi aplicată, așa că singurul lucru care ne rămâne este să fim pregătiți. Pentru ca, altfel, să nu fim surprinși. Și pentru a putea recupera fișierul.

Un alt element important este surpriza. În general, un fișier are șanse cu atât mai mari să se deterioreze cu cât vă așteptați mai puțin să se producă, și, prin urmare, nu v-ați luat nicio măsură de a evita acest lucru. Și, în fine, un alt element important este reprezentat de criteriul importanței sau al muncii înmagazinate pentru a crea acel document. De exemplu, e extrem de improbabil ca un document de o pagină, reprezentând prima pagină a unei lucrări de 100 de pagini, pe care trebuie să o redactați în următoarele șase luni, să se corupă, și chiar dacă ar fi așa, mai aveți cel puțin vreo trei copii sau clone în diverse locuri pe calculator sau în memoria programului de editare.

Dacă, însă, termenul-limită în care trebuie să predați lucrarea este mâine, și ați scris toate cele 100 de pagini, dar mai trebuie să lucrați puțin la formatare, riscul unei catastrofe este major. Și, bineînțeles, nu veți mai reuși să găsiți nicio copie, nimic.

File Repair: program de reparat fișiere și documente corupte


De ce ai renunțat la tema activată de mine?

File Repair este un program gratuit care recunoaște și poate repara un mare număr de formate de fișiere, după ce diverse evenimente neprevăzute le-au deteriorat. Conform specificațiilor programului, acesta ar putea repara fișiere MS Office, precum documente Word (.doc., .docx, .docm, și .rtf), foi de calcul Excel (.xls, .xla, xlsx), prezentări Powerpoint (.ppt, .pps, .pptx), baze de date Access (.mdb, .mde, .accdb, .accbe), apoi documente PDF, arhive .zip sau .rar,  fișiere imagine (.jpg/.jpeg, .gif, .tiff, .bmp, .png), fișiere audio (.mp3 sau .wav) și fișiere video (.avi, .mp4, .mov, .flv, .wmv, .asf, .mpg). Așadar, o parte importantă  a celor mai utilizate formate de fișiere, cu observația faptului că sunt privilegiate formatele proprietar, de exemplu cele utilizate de MS Office.

Cum funcționează? Simplu, descărcați programul, îl instalați – aveți grijă că, în timpul instalării, vi se va cere acceptul pentru instalarea și a altor programe, dar puteți refuza – apoi încărcați fișierul, dați Start Repair și așteptați. Și … funcționează? Ok, aici sunt mai multe de discutat. În primul rând, o astfel de recuperare e ca un tratament prescris unui bolnav: există cazuri în care niciun tratament nu asigură o “recuperare” integrală. Prin urmare, faptul că programul funcționează perfect pe unul, zece, o sută, o mie de exemple, nu e o garanție certă că va funcționa și pentru un al o-mie-unu-lea caz. Apoi, de unde să scot eu, “la comandă”, un fișier corupt? Am spus că fișierele se corup atunci când te aștepți mai puțin, si atunci când pot produce o pagubă cât mai mare, nu când ai nevoie de ele. Așa că, sincer, am încărcat un fișier ok, și am văzut că n-a “pățit” nimic. Ei, ce s-ar fi întâmplat dacă fișierul nu ar fi fost ok? Nu știu … Dar știu că File Repair pune la dispoziția utilizatorilor o opțiune foarte-foarte interesantă, și anume o adresă de mail, și anume [email protected] la care puteți trimite fișierul dumneavoastră corupt, și, în maximum 24 de ore, ar trebui să primiți un răspuns, însoțit, în general, de fișierul recuperat.

Și, dacă, totuși, nu funcționează? Sau, nu atât de bine cât ne-am fi așteptat? Ei bine, într-o astfel de situație, există, desigur, alternative. Una ar fi, desigur, să ne luam adio de la acel fișier. Altfel, putem încerca alte programe.

De exemplu Cimaware OfficeFIX, care este special conceput pentru recuperarea a doar patru tipuri de fișiere MS Office, și anume Excel, Word, Access și Outlook. Este posibil ca, pentru aceste tipuri de fișiere, și numai pentru ele, să obținem rezultate mai bune cu OfficeFIX decât cu File Repair, dar, după cum se poate vedea, lipsesc multe alte formate.

Cimaware OfficeFIX

Și, firește, există varianta programelor de recuperare a fișierelor sau datelor șterse / corupte, cu licență comercială, de exemplu GetData Recover My Files, despre care care am citit mai multe recenzii foarte pozitive, astfel încât am ajuns să cred că singurul impediment îl reprezintă prețul, care pornește de la 69,95$ – și se oprește … depinde de configurație.

În concluzie, File Repair este prima opțiune pe care o recomand în cazul unor astfel de probleme; este gratuit, acceptă un număr decent de formate și se utilizează extrem de ușor.

Download Free Repair | Download Cimaware OfficeFIX

12 Comentarii

 1. Exista inca un program asemanator, al celor de la http://www.pctools.com numit Registry Mechanic, cu posibilitatea de a scana, repara erori si optimiza sistemul de operare al calculatorului.
  Acest program este oferit in versiune de tip trial sau demo, deoarece poate fi achizitionat in functii complete prin a-l cumpara. L-am testat si pot spune ca este foarte eficient, deoarece gaseste majoritatea erorilor pe care alte programe le scapa sau nu le iau in evidenta la scanare – probabil sunt fisiere anume.

 2. salut.. am si eu o problema daca ma poti ajuta…un virus, probabil, imi transforma toate folderele si fisierele de orice fel de pe stickuri si carduri in fisiere executabile, adica „.exe”. cum le.as putea recupera?
  aveam poze pe-acolo, muzica dar ma intereseaza mai mult documentele…

 3. In prima faza initiaza procedura de devirusare.
  Incearca o scanare cu Kaspersky Virus Removal Tool sau Malwarebytes.
  Poti posta aici rezultatele scanarii ori un printscreen.

 4. Dar un fisier pdf cu ce poate fi „reparat”?

  Dupa ce l-am copiat de pe internet (transferul pare sa fie OK) Adobe imi spune … „the file is damaged” … si nu il deschide.

  Merci!

 5. Eu am pățit un fenomen asemănător cu melodiile. După o încercare de recuperare a câtorva fișiere cu GetDataBack am corupt câteva melodii, astfel că titlul îmi spune că e o melodie, iar când o ascult e cu totul altceva.
  Îmi amintesc că la un moment dat găsisem un program care îmi spunea dacă melodia este sau nu coruptă, adică dacă conținutul e identic cu titlul. Nu mai știu cum se numește.. și am nevoie de ea.

  O zi cu spor!

 6. Buna,am si eu o problema cu fisierele din format doc si pdf. S-au transformat in png si html dupa infectarea cu virusul Cryptowall. Rog ajutor.

  1. Buna Daniela.
   Sfatul meu este sa lasi asa HDD-ul daca ai informatii importante si sa astepti un remediu la aceasta problema catva timp.
   Cryptowall are mai multe versiuni fiind necesar sa te documentezi putin despre versiunea care ti-a fost instalata in computer pentru a cauta si aplica o posibila solutie.
   Aici nu este vorba de un program minune care repara chestiile criptate/parolate de virus este vorba de decriptarea unui algoritm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.