Program gratuit cu care poti afla temperatura procesorului, a hard disk-ului si a placii video

SpeedFan este un program gratuit cu care putem afla cu ușurință temperatura procesorului, a hard-disk-ului și a plăcii video, dar, uneori, mult mai mult decât atât. Citirea informațiilor de bază este, după cum se poate vedea, extrem de simplă, după lansarea programului acestea apar afișate în tab-ul Readings. Semnele care însoțesc valorile afișate au semnificații evidente, astfel, un “V” cu deschiderea mai mare înseamnă că valoarea respectivă este în regulă (în funcție de anumite setări pe care le putem modifica – valoarea implicită este de 50° C și poate fi exprimată și în Fahrenheit, iar o flacără indică o valoare îngrijorătoare. O săgeată verticală indică o valoare în creștere, respectiv în scădere, după cum este orientată cu vârful în sus sau în jos.

program cu care poți afla temperatura

În tab-ul Exotics se pot vedea aceleași informații, sub forma unor casete care pot fi târâte de către utilizator pe toată suprafața ferestrei; aceste casete sunt vizibile numai după activarea opțiunii Show the magic și, în opinia mea nu e vorba de nicio magie, ci de afișarea acelorași informații.

Și în tabul Charts sunt prezentate aceleași informații, dar, de forma aceasta sub forma unor grafice care redau evoluția temporală a acestor parametri.

SpeedFan

Din S.M.A.R.T. se poate efectua un test al funcționalității hard-disk-urilor: sunt disponibile două tipuri de teste, unul mai scurt, dar mai superficial, celălalt mai lung; ambele teste se execută destul de lent, iar rezultatul va fi, probabil, că hard-disk-ul dumneavoastră funcționează corect, dacă nu este așa vă recomand sa deschideți help-ul corespunzător și să urmăriți informațiile asociate defecțiunii evidențiate de testul respectiv.

SpeedFan S.M.A.R.T.

Cel mai interesant aspect, însă, mi se pare analiza comparativă pe care o poate realiza această opțiune. Pentru că, dintre toate defectele legate de hardware care pot afecta un calculator, cele legate de hard disk sunt cele mai neplăcute. Un colaps al hard-disk-ului presupune, în cel mai bun caz, înlocuirea unității, reinstalarea Windows-ului și a tuturor programele, și apoi restaurarea datelor de backup-uri recente. În cel mai rău caz, înseamnă pierderea tuturor informațiilor existente. Astfel că orice avertisment de eșec trebuie tratat imediat cu toată seriozitatea.

Cu tabul S.M.A.R.T., putem monitoriza în mod automat  hard disk-ul, primind eventuale avertismente în legătură cu un posibil colaps în viitorul apropiat sau mediu Tot ceea ce avem de făcut este să facem click pe opțiunea Perform an in-depth online analysis of this hard-disk. Pentru a putea primi rezultatul trebuie, evident, să fiți conectat la internet. Se va deschide o pagină în care veți putea citi diagnosticul respectiv. De exemplu, în cazul meu, acesta a arătat cam așa:

Jurnal analiză

Ultima frază este liniștitoare, dar, în continuare, sunt emise două avertismente care arată că hard-disk-ul meu este destul de obosit, ceea ce nu este chiar ok. Va trebui așadar, să iau în calcul soluția înlocuirii sale, asta este.

SpeedFan poate fi utilizat pentru controlul automat al vitezelor ventilatoarelor, în funcție de parametri de temperatură înregistrați, dar, poate mai util decât utilizarea acestei opțiuni este curățarea periodică a calculatorului de scame, praf etc., deoarece prin obligarea ventilatoarelor să funcționeze la o turație superioară atunci când se depășește o anumită temperatură, nu se înlătură cauza, ci doar efectul, iar componentele calculatorului vor continua să fie suprasolicitate. SpeedFan poate fi utilizat pe toate variantele de Windows. Pentru descărcarea ultimei versiuni stabile nu este necesară înregistrarea.

Download SpeedFan

3 Comentarii

  1. Foarte bun programul.La fel foarte bun forumul, chiar m-a ajutat sa gasesc tot felul de programe si aplicatii folositoare. Este bun atat pentru cei care se pricep la pc-uri dar si pentru cei incepatori. Faceti o treaba foarte buna, s-o tineti tot asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.