Program pentru rootarea și restaurarea firmware-urilor telefoanelor Android cu procesor MediaTek

Astăzi am scris pe blogul personal un tutorial de rootare a telefonului Ulefone Paris, comercializat în România de Evolio, sub denumirea de Evolio X5. Pentru obținerea drepturilor de ROOT asupra telefonului am folosit SP Flash Tool, un program universal pentru rootarea, restaurarea și înlocuirea firmware-ului telefoanelor Android cu chipset (procesor) MediaTek.

SP Flash Tool

Am aflat de existența sa de pe cunoscutul forum XDA, de unde am aflat că acesta este util nu doar pentru operațiile precizate în primele rânduri, ci și pentru verificarea memoriei interne și a memoriei RAM a telefoanelor cu Android și procesor MediaTek, alterarea unor parametri de sistem, șamd.

Rolul acestui articol nu este acela de a vă învăța să folosiți SP Flash Tool, ci de a vi-l face cunoscut pentru a ține cont de el atunci când nu găsiți o altă modalitate de rootare a telefoanelor sau tabletelor cu Android.

Nu există diferențe în utilizarea propriu-zisă, însă fișierele cu care se efectuează rootarea, restaurarea sau înlocuirea firmware-ului actual diferă de la un dispozitiv la altul.

Astfel, în funcție de dispozitivul asupra căruia doriți să interveniți, căutați în Google metoda prin care respectivul dispozitiv (e important sa aibă chipset MediaTek), poate fi rootat folosind SP Flash Tool.

De exemplu, pentru a găsi o modalitate de rootare a telefonului Ulefone Be Touch, introduceți în caseta de căutare numele acestuia precedat de cuvântul root și succedat de cuvintele „with sp flash tool„. Dacă telefonul respectiv are în construcție un chipset MediaTek, e imposibil să nu găsiți un ghid care să descrie întreaga procedură.

rootare telefon folosind sp flash tool

O altă caracteristică importantă a SP Flash Tool e disponibilitatea sa în versiuni pentru sistemele de operare Windows și Linux. În funcție de ceea ce folosiți, puteți descărca oricare dintre aceste versiuni de pe site-ul său oficial.

Ar mai trebui spus că pentru utilizarea sa este necesară instalarea prealabilă a driverelor MediaTek USB VCOM, operație care se efectuează după cum am explicat aici.

4 Comentarii

  1. Nu stiu daca functioneaza doar pe kitkat, eu l-am testat pe mai multe telefoane cu chipset MediaTek si le-a rootat pe toate, insa nu am verificat versiunea de android. Eu consider ca marele lui avantaj spre deosebire de sp flash tool este ca doar il lansezi, activezi usb debugging pe telefon, instalezi driverele telefonului si voila, cu un click ai telefonul rootat. La fel si cu procedeul de unroot, care se face la fel de simplu. Asta pentru root, pentru instalare firmware, sp flash tool este cel mai bun

    1. Tocmai am încercat pe 5.0 și 5.0.1 și nu e de ajutor, asta așa, pentru a-i scuti pe alți de-un efort. Oricum, mulțumim pentru recomandare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.