Program pentru testat HDD, SSD, SD card, USB stick

Se poate întâmpla, mai ales în cazul hard disk-urilor mecanice, singura piesă în mișcare din calculator, să observăm că performanțele sale au cam scăzut, respectiv viteza de scriere și citire. Dar, se poate întâmpla și la un SSD sau dispozitive de stocare portabile. Pentru testarea lor avem la dispoziție o mulțime de posibilități, mai simple, sau mai complexe pentru cunoscători. Din gama celor simple, vă propun să încercați IsMyHdOK.

IsMyHdOK-interfata

Programul este gratuit, portabil și foarte simplu de folosit. Nu aveți nevoie de cunoștințe avansate, specifice testării unor astfel de dispozitive de stocare. În plus, fiind portabil, se poate rula de pe un stick USB pe orice calculator.

În cazul utilizării sale de pe un stick USB, dezvoltatorul ne sfătuiește crearea fișierului INI, ce va conține setările sale, în același folder unde va fi extras fișierul executabil IsMyHdOK.exe. Programul oferă patru tipuri de testare a dispozitivelor de stocare, cu atenționarea că prea multe teste pot scurta viața dispozitivului:

  • Quick Test (~ 15 sec)
  • Short Test (~ 30 sec)
  • Long test (~ 60 sec)
  • Very long test (~ 4 min)

Pentru a începe, alegeți partiția de testat, tipul de testare, apoi dați click pe butonul Start. Așa cum spuneam, puteți testa și dispozitive de stocare externe, între care SD card-uri și stick-uri USB.

IsMyHdOK-test-scurt

Procesul de testare constă în citirea și scrierea datelor în mod continuu, în blocuri de 4, 256 (64×4) și 512 Kb. Timpul de acces, măsurat în milisecunde, se referă la intervalul dintre fiecare acțiune de scriere/citire. La final, rezultatele sunt afișate în cele două tabele, iar în partea de jos sunt afișate rezultatele estimative, de referință. Aceste rezultate se pot salva sub forma unei imagini PNG grație funcției Screenshot to File, sau Screenshot to MS-Paint.

Download

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.