Să cunoaștem Windows 8 mai îndeaproape …

Așa cum dădeam de înțeles și aici, nu îmi răcesc gura și nici nu-mi ostenesc inutil degetele pe marginea unui subiect pe care nu îl cunosc îndeaproape. Ieri de exemplu, când mi-am făcut cunoscută părerea despre funcționalitatea sistemului de operare Windows 8 pe sisteme desktop, unii mi-au dat dreptate, în timp ce alții m-au criticat dur… Dar dintre toți, știa cineva că până în acel moment îmi făcusem de lucru cu acest așteptat OS mai bine de opt ore, pentru a vă putea pregăti articolul de astăzi ?!? Sunt convins că nu…

Ce trebuie să știi despre Windows 8

Am descărcat Windows 8 Consumer Preview chiar în ziua în care a fost făcut public. L-am instalat în aceeași zi, într-un sistem virtualizat în VMware Workstation, având următoarea configurație: 2 GB de RAM, accelerare grafică 3D, procesor single core, Hard Disk de 40 GB, conexiune la Internet.

Interfața Metro

Windows 8 Metro

Principala noutate estetică a Windows 8 este noua sa interfață; o copie aproape fidelă a stilului Metro al Windows Phone, dar adaptată pentru tablete și pentru sisteme desktop (din punctul meu de vedere, practică doar în cazul tabletelor). Ce e cel mai important, indiferent de cât de bine cunoști sistemele de operare Windows precedente, e că datorită ei vei avea în orice moment impresia că nimic nu este la locul lui și că ai în față un smartphone, nu un pc. În plus, vei avea tendința de a pune arătătorul pe monitor la aproape fiecare acțiune întreprinsă…

Colțurile active

Colturi active ale Windows 8

Dacă în sistemele de operare Windows anterioare apelam la Alt+Tab pentru a afișa lista aplicațiilor active, în Windows 8 va fi suficient să apropiem săgeata mouse-ului de coltul stâng inferior pentru a face acest lucru. Aceeași acțiune, dacă ne aflăm în desktop-ul „normal”, ne va readuce la interfață Metro.

Colțurile din partea dreaptă a monitorului, ne vor oferi acces la noul meniu Start.

Click-dreapta în Windows 8

Click-dreapta în Windows 8

Un click-dreapta dat într-un loc gol a Start Screen va afișa o bară orizontală care îți va oferi acces spre toate aplicațiile instalate în Windows 8 în timp ce unul dat pe iconița uneia dintre aplicațiile listate, îți va pune la dispoziție o listă cu acțiunile posibile:

Click-dreapta aplicatie start screen Windows 8

Magazinul

Store Windows 8

Rugăciunile ne-au fost ascultate! Sistemele de operare create de Microsoft aveau nevoie de un App Store funcțional de foarte mult timp! Nu știu de ce a durat atât însă vom putea spune că s-a meritat așteptarea doar în condițiile în care nu-l vom vedea la fel de gol și în momentul lansării versiunii finale a Windows 8!

Un loc de unde să descarci aplicații în siguranță, neinfectate, și care în același timp să-ți permită să descoperi soluții noi, va fi ca o mană cerească pentru orice utilizator de Windows!

Vechiul Desktop, în Windows 8

Vechiu desktop, in Windows 8

Dacă ți-e dor de vechiul Desktop, poți oricând să-l accesezi dând click pe shortcut-ul Windows Explorer, aflat în Start Screen. Trebuie amintit faptul că meniul Start cu care probabil te obișnuiseși deja, nu i-a supraviețuit acestei versiuni. Oricum, majoritatea combinațiilor de taste funcționale în Windows 7, îți vor răspunde și în Windows 8.

Compatibilitatea Hardware

compatibilitatea

Din punct de vedere al compatibilității, Windows 8 uimește de-a dreptul! Dacă se îndeplinesc cerințele minime de sistem, totul va merge „ca uns”, în ciuda suspiciunilor mele…

Impresii finale…

Așa cum am mai spus, Windows 8 nu este nici pe departe sistemul de operare pe care l-aș instala de bunăvoie într-un sistem Workstation (desktop sau laptop). Rămân la ideea că acesta a fost creat cu gândul la tablete și că interfața Metro precum și eliminarea meniului Start cu care ne-am obișnuit în OS-urile Windows, n-au făcut altceva decât să cimenteze afirmațiile celor care susțin că Microsoft țintește spre dispozitivele mobile orice s-ar întâmpla, indiferent de prețul pe care va trebui să-l plătească…

Oricum ar fi, nu trebuie să uităm ca avem în față doar o versiune Beta a celui ce va fi Windows 8 și că, încă mai este timp suficient pentru schimbări. Eu de exemplu, aș propune oferirea posibilității de a opta pentru utilizarea interfeței Metro sau a celei clasice, încă din timpul instalării… În rest, nu prea am altceva de obiectat.

Windows 8 Consumer Preview e instabil și că erorile sunt la ordinea zilei, mi se pare ceva absolut normal să se întâmple până în momentul lansării versiunii finale. Will be continued…

15 Comentarii

 1. Anul trecut cand citeam ca apare windows 8 mi se parea ca apare ceva asa in stil SF. Insa nu am cazut ”pe spate” cum credeam. Nu simt nicio atragere spre acest sistem de operare cu toate ca imi dau seama cata munca s-a depus pentru a realiza asa ceva. Momentan eu zic PAS la windows 8

  1. cauta pe net windows 2013 e un windows modificat de altii arata in stil sf are multe functii si are o interfata care chiar iti spune descarcama iti voi fi cel mai bun os di lume.

   E compatibil cu orice l-am testat ca cateva luni in urma da a trebiut sa il dezinstalez datorita unei mici proble la pc nu era compatibil cu win7 iar win 2013 la distrus.

   Acum l-am instalat pe un laptop thoshiba satelite si merge perfect de pe el scriu acum pe blog

   Cristian dac nu crezi cauta pe net o sa te faca sa il instalezi si nu te vei mai desparti de el nici o data.

   pa pa

 2. Incetul incetul se observa o oarecare asemanare cu distributiile linux avand anumite caracteristici comune cu sistemele de operare windows.

 3. Poate Microsoft il va distribui gratis dupa atata feedback negativ. Cine stie….?! Daca ramane asa, raman cu 7-le meu. Am destula gresie si faianta in casa, nu vreau si in pc!

 4. Ma intereseaza doar stabilitatea in timp si consumul de resurse (in special gestionarea memoriei). Seven a stabilit o performanta excelenta si care nu va fi usor de depasit. Pe viitor, singurul pas logic ar fi trecerea la un nucleu Linux, asa cum si Mac a facut-o, sistemul de operare ramanand comercial(!), dar avand caracteristici incomparabil mai bune decit vechile versiuni. Dar fabrica de ferestre se cramponeaza pe „imbunatatirea” aceluiasi sistem de operare compatibil in jos pina la softurile pe 16 biti, si nu pricep de ce sint asa niste capete patrate: erori vor exista mereu si va fi nevoie de tot felul de carpeli, mai mult sau mai putin reusite, astfel ca e posibil ca de pe acum sa se lucreze deja la Windows 8 Service Paack 1.

 5. As vrea sa te intre ceva. Intra intr-un joc pe care sa-l joci )windowed fullscreen. Daca duci cursorul in partea stanga apare dracovenia cu „change tab” ? In developer preview aparea si acesta a fost singurul motiv care m-a facut sa-l scot imediat. Nu vreau sa beneficiez in jocuri de vreo chestie gen „draw cursor to the left for …”.

 6. azi am instalat si eu windows 8, si pot sa spun ca ma asteptam la mai mult de la cei de la microsoft….in primul rand nu-mi place interfata metro , iar in al doilea rand nu am reusit sa ma conectez la internet, am net de la rds

 7. Salut, o intrebare legata de windows 8.Am probleme cu conexiunea de net , pppoe de la RDS, la instalare a mers dar dupa ce am facut updatele lor nu s-a mai realizat conexiunea .Mentionez ca am pastrat setarile vechiului OS windows 7 la instalare…A mai avut cineva probleme cu netul ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.