Cum să obții performanțe maxime de la rețeaua Wireless

Am să încerc să-ți explic în continuare cum să obții performanțe maxime de la rețeaua Wireless, apelând la trucuri practice și simple, care să nu implice costuri suplimentare exagerate. Așadar, nu vă voi recomanda să achiziționați alt router mai bun, sau chestii de acest gen. Să începem!

Pe înțelesul tuturor, rețelele Wireless (fără fir), sunt posibile datorită undelor radio, iar undele radio, după cum mulți dintre noi o știm, sunt ușor de bruiat. Din acest motiv, este recomandat ca routerul Wireless să nu fie amplasat lângă cuptorul cu microunde, în apropierea unui acvariu, sau într-un loc unde obișnuim să lăsăm telefonul mobil atunci când ajungem acasă. Mai mult, trebuie să ne asigurăm că undele radio ale routerului Wireless nu trebuie să treacă prin acvariu, cuptorul cu microunde, pereți groși de beton armat sau alte obiecte metalice pentru a ajunge la dispozitivele conectate.

De asemenea, e important să-i găsim routerului Wireless, în scopul obținerii celei mai bune performanțe pentru rețeaua sa, un loc cât mai apropiat de dispozitivul —laptop-ul, sistemul desktop sau tableta— care se conectează cel mai des la acesta. În cazul în care avem mai multe dispozitive conectate la rețeaua Wireless, vom amplasa routerul în mijlocul acestora:

Pozitionarea corecta a ruterului | modemului Wireless

În unele cazuri, înlocuirea antenei routerului Wireless cu una mai mare și mai puternică va permite rețelei să ajungă mai departe, la o mai bună calitate. Eu, de exemplu am înlocuit micuța antenă a routerului meu cu această antenă TP-Link de 2.4GHz, pentru doar 15 lei!

Un alt factor de luat în calcul, la momentul configurării rețelei Wireless, în scopul obținerii celei mai bune performanțe de la aceasta, constă în configurarea routerului astfel încât acesta să utilizeze alt canal decât cel al routerelor aflate în jurul său, subiect despre care am vorbit în blogul meu personal, în cadrul tutorialului de configurare corectă și optimizare a routerului Wireless.

După cum veți vedea, urmând acești pași simpli, veți obține o rețea Wireless mult mai rapidă, cu mai puține întreruperi, care va acoperi o arie mult mai mare decât cea acoperită înainte de configurare.

5 Comentarii

  1. Cum se configureaza un router wireless, trebuie sa-i chem acasa pe cei de la care am internetul tras si sa mi-l configureze ei sau as putea si eu singur sa-l configurez daca ma uit pe vreun articol de pe net ceva?

    1. Poți să-l configurezi și tu dacă cei de la care ai conexiunea îți oferă datele de conectare. Vorbește cu ei!

  2. Ca si o mica complectare la tutorial ,pozitionarea antenei la router este foarte importanta, mai ales daca locuiesti la bloc cu peretii din beton sau caramida.Din experienta am observat ca la routerul cu o singura antena semnalul va fi mult mai bun si stabil daca va fi pozitionata pe orizontala la o inaltime de aproximativ 2m,iar la routerul cu doua antene una din antene sa fie pozitionata vertical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.