Verificare erori disc și fișiere de sistem în Windows 8

Utilizatorii de Windows 8 probabil au observat că verificarea HDD-ului pentru eventualele erori este puțin diferită față de versiunile anterioare de Windows. Verificarea hard disk-ului din timp în timp de astfel de erori este o bună practică, deoarece aceasta ne poate ajuta la rezolvarea unor probleme ale calculatorului, și îmbunătăți performanțele sistemului de operare. Cauzele acestor erori sunt multiple, dar de obicei apar ca urmare a opririlor bruște sau necorespunzătoare, datorită unor programe sau date corupte, etc.

Verificarea erorilor Hard Disk-ului în Windows 8

În Windows 8, Microsoft a reproiectat utilitatea Chkdsk (Check Disk), un instrument pentru detectarea și stabilirea conținutului corupt al discului. Astfel, Microsoft a introdus un nou sistem de fișiere numit ReFS, care nu are nevoie de un Chkdsk offline, deci fără a fi nevoie să restartăm calculatorul pentru verificarea și repararea datelor corupte, acestea făcându-se într-un mod diferit decât cunoscutul Chkdsk. Astfel, în Windows 8, discul este verificat periodic pentru erori de fișiere de sistem, sectoare defecte, clustere pierdute, etc, cu ajutorul funcțieiAutomatic Maintenance, nemaifiind nevoie să rulăm periodic comanda Chkdsk, verificarea fiind automată.

Dacă totuși dorim să facem o verificare manuală, pentru liniștea noastră, o putem face simplu prin accesarea secțiunii Action Center, sau, mai simplu, selectând Properties pe respectiva partiție în Windows Explorer. În cazul în care sunt găsite potențiale erori, veți fi informați cu privire la acestea. Puteți continua să utilizați calculatorul, în timp ce scanarea se efectuează în fundal. În cazul în care erorile sunt găsite, vi se poate solicita, printr-o notificare, de a reporni computerul.

Verificare erori

Pentru a începe manual scanarea, dăm clic dreapta pe partiția respectivă, selectând Properties. Apoi în tabul Tools, clic pe Check. Această opțiune va verifica unitatea pentru erori fișiere de sistem. În cazul în care sistemul detectează că există erori, vi se va solicita să verifice discul în modul offline. Dacă nu sunt găsite erori, veți vedea mesajul următor:

You don't need to scan this drive

Dar, dacă doriți, puteți verifica unitatea dând un simplu click pe Scan drive. Va începe scanarea, care nu va dura mai mult de 2-3 minute. La finalizare, Windows 8 va afișa un mesaj cu rezultatul scanării. În cazul în care sunt găsite erori, va fi afișat mesajul “Restart your computer to repair file system. You can restart right away or schedule the error fixing on next restart.” Adică va trebui să repornim calculatorul pentru repararea fișierelor de sistem, lucru pe care îl putem face imediat sau la următoarea pornire a calculatoturul.

Dacă veți da clic pe Show Details, se va deschide Event Viewer, utilitarul care înregistrează toate evenimentele în Windows și care vă va da informații relevante. În concluzie, funcția de detectare și corectare a erorilor discului și a fișierelor de sistem din Windows 8 este mai puțin invazivă față de cea existentă în precedentele sisteme Windows, astfel încât utilizatorul își poate continua lucrul în timpul întreținerii automatizate (Automatic Maintenance), fără grija erorilor.

Un comentariu

  1. Eu zic ca este mult mai bun noul Check Disk fata de versiunile anterioare din Windows.Acel sistem de fisiere ReFS are cateva dezavantaje:

    1.Este disponibil numai pe Windows Server 2012

    2.Nu poate boot-a un sistem de operare.

    3.Are acelasi viteze ca si NTFS.Am facut niste teste si este mai slab cu 3-4 MB/s pe ReFS.Ma asteptam sa creasca nu sa scada.

    Se poate sa introduca si pe versiunea Client o data cu Windows 8 SP1 sau Windows 9.Dar daca ar fi si bootabil ar fi OK.NTFS este vechi de 19 si chiar ar fi timpul pentru un mic upgrade la sistemul de fisiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.