Utilitare gratuite pentru imbunatatirea securitatii calculatorului

Utilitare securitate

Importanta cu care tratam securitatea calculatorului nostru decide destinatia datelor noastre personale si din acest motiv expertii in securitate IT, recomanda intotdeauna utilizarea unui soft antivirus in compania altor utilitare de securitate externe acestuia. Asta ce vrea sa spuna ? Vrea sa spuna ca e mai bine sa nu ne culcam pe-o ureche crezand ca instaland un antivirus suntem in siguranta; acel antivirus este creat de oameni si fie ca ne comvine, fie ca nu, oamenii gresesc.

Nu doar pentru a evita eventuale neplaceri provocate de posibile greseli este bine sa utilizam aplicatii externe antivirusului folosit, ci si pentru a imbunatati securitatea globala a calculatorului nostru, iar in acest articol vom cunoaste principalele utilitare gratuite de care putem face uz pentru a ne atinge scopul.

Utilitare Anti-Spyware si Anti-Malware

Exista diverse solutii pe care le putem implementa pentru a combate infectarea calculatorului cu spyware. In acest caz fie optam pentru utilizarea unei aplicatii cloud precum PestPatrol, care prin intermediul unui ActiveX (doar in Internet Explorer) ne permite sa scanam calculatorul si sa eliminam orice spyware; fie ne inclinam spre aplicatii desktop precum Ad-Aware, Malwarebytes, Anti-Malware, Spyware Terminator, Spybot Search & Destroy, Emsisoft HiJackFree sau SUPERAntiSpyware Free, in cazul in care nu evitam instalarea unui nou program.

Utilitare online de analiza a link-urilor scurte

Link-urile scurte sunt foarte practice insa pot ascunde virusi, aplicatii ce pot pune in pericol integritatea datelor noastre, etc. Pentru a nu-mi expune sistemul de operare posibilelor amenintari, ori de cate ori doresc sa accesez un astfel de link folosesc un scanner online care ma asigura ca destinatia este sigura si nu reprezinta un pericol pentru calculatorul meu. Ce astfel de utilitare va recomand ? Eu prefer URL Void, dar si TrendProtect este o alternativa de care merita sa stim ca exista.

Firewall

Firewall-ul este utilitarul care impiedica hackerii si aplicatiile de hacking sa aiba acces la sistemul nostru, cu el putem filtra accesul la internet a programelor si decide cand si unde au voie acestea sa se conecteze. In cazul in care antivirusul dumneavoastra nu dispune de un Firewall, va recomand sa utilizati COMODO Firewall sau Zone Allarm. Iar in cazul in care nu dispuneti de un antivirus va invit sa vizitati categoria „Antivirus”.

Bineinteles ca pentru a ne mentine datele in siguranta nu este suficient doar sa instalam aceste utilitare. Cu ele scanam calculatorul periodic la fiecare 1-2 saptamani dupa ce am instalat noile actualizari disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.