Manual de configurare uTorrent ( µTorrent )

Am realizat acest manual de configurare a µTorrent deoarece mai mulți cititori mi-au cerut un astfel de tutorial și chiar dacă o simplă căutare în Google ar fi fost suficientă pentru a descoperi articole dedicate setărilor propice creșterii vitezei de download a aplicației µTorrent, din păcate, materialele pe această temă scrise în limba română fie nu mai sunt de actualitate, fie au fost documentate insuficient pentru a ne fi de prisos.

Manual de configurare uTorrent

Cu alte cuvinte, aveam de partea mea toate motivele pentru a nu mai sta pe gânduri și împărtăși cu voi cele mai bune practici pe care le-am „cules” din diverse locuri și care mi-au dat rezultate satisfăcătoare pe parcursul a celor câtorva ani de utilizare aproape zilnică a µTorrent.

Vom începe cu deschiderea porturilor în router; n-am să intru în detalii în ceea ce privește realizarea acestei acțiuni deoarece am mai vorbit despre acest lucru aici. În plus, datorită numărului mare de routere existente pe piață, ar fi imposibil să ofer instrucțiuni pentru fiecare model în parte.

1. Conexiune

În ceea ce privește portul utilizat, chiar dacă în teorie ne va fi de folos orice port superior a 1000, majoritatea tutorialelor recomandă utilizarea portului 45682:

configurare port uTorrent

Chiar dacă folosesc acest port, n-am prea simțit diferențe în comparație cu altele ale căror valoare, așa cum am spus, depășea pragul precizat mai devreme. Important e ca nici Firewall-ul routerului nici cel al soluției de securitate utilizate să nu împiedice traficul de date realizat prin acest port.

2. Lățime de bandă

După configurarea portului, vom modifica parametrii din panoul „Lățime de bandă” după cum poate fi observat în captura de mai jos:

latime de banda uTorrent

Personal consider că numărul maxim de parteneri conectați per torent este puțin cam exagerat însă nu prea îmi plac delimitările stupide; 200, numărul recomandat de mai mulți „experți” este exagerat de mic atunci când ne confruntăm cu fișiere foarte populare.

3. BitTorrent

La BitTorrent vom lăsa neatinse valorile implicite cu excepția „Criptarea Protocolului BitTorrent” unde, din motive de securitate, vă recomand să comutați pe Criptare Activată pentru toate conexiunile Outgoing:

BitTorrent

4. Coadă

Deoarece la „Limită de Transfer” nu vom modifica nimic, trecem la „Coadă” unde vom modifica parametrii astfel încât aceștia să fie identici cu cei din imaginea de mai jos:

coada

Notă: Dacă dispuneți de un calculator cu mai puțin de 2 GB de memorie RAM, setați numărul maxim de torente la 10, iar cel maxim de descărcări active, la 12.

5. Avansate

avansate

Ajunși la opțiunile avansate, vom ignora mesajul care ne avertizează să nu modificăm nimic și vom modifica valoarea următorilor parametrii, după cum urmează:

  • bt.allow_same_ip » true
  • dht.rate » 2
  • rss.update_interval » 20

Nu ne-a mai rămas decât să aplicăm modificările și să restartăm aplicația µTorrent pentru a fi siguri că modificările aduse configurației ei au fost înregistrate. Asta a fost tot!

Articole pe aceeași temă: