Crearea unui subdomeniu gratuit pentru adrese IP dinamice cu serviciul NO-IP

Accesarea în modul remote, de la distanță, a propriului calculator presupune cunoașterea adresei IP. În majoritatea cazurilor, adresa IP fiind dinamică, se schimbă la fiecare repornire a calculatorului, deci în modul remote nu o putem cunoaște. Soluția înlocuirii acestei adrese IP este crearea unui subdomeniu gratuit cu DynDNS, D-LinkDDNS, NO-IP, etc. În trecut am prezentat modul cu se poate crea un subdomeniu gratuit D-LinkDDNS asociat cu DynDNS, însă cu vreo trei luni în urmă, cei de la DynDNS au sistat activitatea tuturor conturilor gratuite, inclusiv al meu, active rămânând doar cele comerciale. Așa că m-am orientat către serviciul gratuit NO-IP, lucru pe care vi-l recomand și vouă.

1-Dynamic DNS update client-signup

Și cei de la NO-IP, ca și cei de la DynDNS, pun la dispoziția utilizatorilor un updater, Dynamic Update Client (DUC), adică un mic program ce se instalează în calculator pentru actualizarea în permanență a adresei IP.

Înainte de toate, trebuie să fac o precizare importantă, anume, cei care sunteți abonați la RCS-RDS nu aveți nevoie de alte servicii DNS, firma oferindu-vă propriul serviciu. Nu trebuie decât să vă activați contul web RCS-RDS cu numele de utilizator și parola oferite de firmă în contractul încheiat, apoi activați serviciul DDNS în interfața aplicației web. Avantajul este că nu aveți nevoie să instalați niciun program în calculator, indiferent că vă conectați la Internet prin cablu sau router wireless, actualizarea făcându-se automat.

Dar, să revenim la subiectul nostru. Crearea unui cont NO-IP este simplă, intrați pe pagina de download a Dynamic Update Client (DUC), îl descărcați, dar nu-l instalați până nu vă creați contul (Sign Up) cu numele de utilizator, parola și o adresă mail validă unde veți primi confirmarea. Din lista dropdown Hostname vă puteți alege orice nume din secțiunea Free, celelalte fiind comerciale, așa va apărea în locul adresei IP numerice alături de numele de utilizator ales.

2-Dynamic DNS update client-creare-cont

După primirea notificării prin e-mail și confirmarea contului, puteți instala Dynamic Update Client (DUC), unde va trebui să vă autentificați cu datele contului creat mai înainte. Instalarea sa este una simplă, fără probleme, iar după autentificare, pentru a începe actualizarea va trebui să dați click pe Edit Hosts, bifați numele de host ales mai înainte, apoi dați Save. Opțiunile clientului (Preferences) accesibile în tab-ul File, vă permit rularea clientului odată cu sistemul, instalarea unui serviciu aferent, alegerea adaptorului, etc. Dacă dețineți un router nu aveți nevoie instalarea programului, actualizarea se poate face direct în router, opțiunea Dynamic DNS.

3-Dynamic DNS update client-edit-hosts

Contul gratuit de la NO-IP vă oferă posibilitatea creării a maximum trei hostname. Nu trebuie decât să vă autentificați în contul vostru apoi să le adăugați. Toate se vor adăuga și actualiza automat în interfața clientului instalat. Tot în interfața web, aveți posibilitatea asocierii unei adresei de mail cu un hostname din cele create. Singurul neajuns al utilizării serviciului gratuit este că, la fiecare 30 de zile veți primi un mail pentru confirmarea/reactivarea contului. După introducerea unui cod captcha, contul va fi valabil încă 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.