Calculatorul se blocheaza cand ma joc | Solutii

Multe persoane imi scriu mesaje de genul „Calculatorul se blocheaza cand ma joc! Ajuta-ma!”, si din acest motiv m-am gandit sa le recomand pe aceasta cale posibilele solutii. Deoarece fiecare calculator „e un univers”, nu exista o solutie comuna ce poate fi aplicata de toata lumea si din aceasta cauza este important sa detectam factorii ce impiedica rularea impecabila a jocurilor ce ne dau batai de cap.

Vreau sa ma joc!

Deoarece exista mai multe raspunsuri pentru intrebarea de mai sus, ne vom centra mai intai pe principalele cauze ai problemei. Vom vorbi despre cerintele minime ale jocurilor, despre hardware-ul de care dispune calculatorul nostru si despre cum putem forta rularea jocurilor in calculatoare ce nu indeplinesc acele conditii impuse de fabricantul jocului.

1. Cerintele minime pentru a putea rula jocul

Trebuie sa dam foarte mare atentie acestei teme deoarece ea poate fi granita dintre succes si esec in incercarea noastra de a rula anumite jocuri. De obicei, cerintele minime contin indicatii referitoare la:

 • Sistemul de operare in care poate fi utilizat jocul.
 • Pe ce hardware poate fi rulat jocul in conditii optime.
 • Rezolutia la care poate fi rulat.
 • De catre cine poate fi rulat jocul (control parental).

1.1 Sistemul de operare compatibil:

Am intalnit foarte multe cazuri in care unele persoane imi spuneau ca atunci cand vor sa se joace calculatorul se blocheaza iar singura solutie consta in restartarea acestuia. Mergand pe firul problemei am gasit raspunsul: jocul era facut pentru Windows XP dar era rulat in Windows Vista ori Windows 7. Chiar daca exista un mod de compatibilitate, din pacate, acesta nu este capabil sa rezolve aceasta problema in toate cazurile intalnite si din acest motiv va recomand sa rulati jocul doar in sistemele de operare admise de fabricant. La fel va recomand sa contactati fabricantul jocului si sa-l intrebati daca exista vreo actualizare ce poate fi aplicata in cazul in care doriti rularea jocului intr-un sistem de operare mai nou decat cel pentru care acesta a fost creat.

Daca acesta va spune ca e imposibil iar jocul nu functioneaza corect in modul compatibilitate, imi pare rau sa va spun ca nu exista alta usita prin care putem iesi din impas.

1.2 Caracteristici Hardware:

Orice joc vine insotit de cerintele minime si cerinte recomandate in ceea ce priveste sistemul de operare si hardware-ul calculatorului in care poate fi instalat. Unele jocuri, inclusiv impiedica instalarea atunci cand detecteaza o astfel de incompatibilitate. Totusi, de ce calculatorul se blocheaza atunci cand ne jucam:

1.2.1. Intr-un calculator ce indeplineste cerintele minime:

Un calculator ce indeplineste conditiile minime este mult mai expus acestui tip de probleme si va voi explica si de ce folosind un exemplu:

Cerinte minime:

Sistem de operare: Windows XP

RAM: 1024 MB

CPU: 2 GHZ

Rezolutie: 1920×1200

Calculatorul nostru:

Sistem de operare: Windows XP

RAM: 1024 MB

CPU: 2 GHZ

Rezolutie: 1920×1200

Problema: Jocul are nevoie nevoie de toata puterea procesorului si de toata memoria de care dispune calculatorul nostru. Inchide toate aplicatiile ce pot consuma aceste resurse. Nu, nu poti rula nici macar uTorrent chiar daca descarca doar un film, nici messengerul, nici winamp-ul, nici browserul, nimic. Cand vrei sa te joci indeplinind resursele minime nu iti permiti sa rulezi nimic altceva in acelasi timp. De ce ? Deoarece calculatorul nu-i va mai oferi jocului resursele necesare si acesta nu va rula corect! Asa de simplu!

1.2.1 Intr-un calculator ce indeplineste conditiile recomandate:

Calculatorul se blocheaza chiar daca dispui de un hardware superior celui specificat de fabricantul jocului ? Ce programe rulezi pe langa joc ? Ce consum de resurse implica rularea acestora asupra sistemului ? Raman resurse suficiente pentru rularea jocului ? Daca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, e voarte probabil ca problema sa provina de componente insuficient ventilate (racite). Poate ti se pare ciudat sa-ti vorbesc de temperaturi insa acestea influenteaza imens modul in care jocul ruleaza. Daca vrei sa aflii mai multe pe aceasta tema, iti recomand sa citesti acest articol.

Daca ventilarea este realizata in mod corespunzator iar temperaturile sunt cele recomandate de fabricantul componentelor (placa video, procesor, memorie ram, hard disk), e foarte probabil ca problema sa fie provocata de instalarea incorecta a jocului, fisiere corupte sau pierdute. In acest caz dezinstaleaza-l, curata sistemul de operare de eventualele-i ramasite, restarteaza-l si reinstaleaza jocul. Nici asa nu merge ? Intreaba fabricantul unde ar putea fi problema sau cauta informatii in forumurile dedicate problematicului joc.

1.3 Rezolutia

Daca rezolutia maxima admisa de placa video este egala sau superioara celei impuse de joc insa cea a monitorului este inferioara indicatiilor, jocul nu poate rula corespunzator. Ce poti face ? Nimic! Bineinteles ca din aceasta cauza calculatorul nu se blocheaza atunci cand te vei juca insa este foarte probabil ca vei avea probleme pentru a „vedea imaginile” si in unele cazuri va fi imposibil sa ai acces spre anumite comenzi ori butoane.

2. Joaca-te chiar daca sistemul nu indeplineste conditiile minime:

Din pacate, aceasta solutie despre care va voi vorbi in continuare nu poate fi aplicata in toate cazurile insa uneori, apeland la ea vom reusim sa rulam anumite jocuri in calculatoare ce nu respecta conditiile minime impuse, chiar daca exista ricul ca uneori calculatorul sa se blocheze in timp ce ne jucam, sau sa experimentam o performanta redusa. Solutia consta in utilizarea aplicatiilor ce ne ajuta sa punem sistemul de operare in „modul game”; aceste aplicatii reduc la minim consumul de resurse avut de acesta dezactivand efectele vizuale, serviciile de care nici jocul nici sistemul de operare nu au nevoie pentru a rula corect. Despre o astfel de aplicatie v-am vorbit cu ceva timp in urma si puteti afla mai multe detalii in acest articol.

3. Maxima performanta

Pentru a beneficia de maxima performanta in timp ce ne jucam este important ca:

 1. Sistemul sa indeplineasca cerintele recomandate rularii jocului (hardware & software).
 2. Pe langa joc, doar aplicatiile de securitate sa ruleze si sa fie configurate in functie de recomandarile fabricantului ( valabil doar in cazul Firewall-ului, doar la jocurile ce necesita conectarea la Internet).
 3. Ventilarea sa fie realizata corespunzator iar temperaturile componentelor sa aiba valorile recomandate de fabricant (fabricantul hardware-ului, nu a jocului. Nu de alta, dar asta din urma nu are nici cea mai mica idee).
 4. Versiunea driverului video sa fie ultima versiune stabila (nu disponibila) publicata de fabricantul placii video.
 5. Sistemul de operare Windows sa dispuna de ultimele actualizari publicate de Microsoft.

Daca nici urmand aceste sfaturi nu reusesti sa rulezi jocul in contitii optime, te asigur ca nici eu n-am cum sa te ajut oricat de multe mesaje mi-ai trimite prin formularul de contact. Imi pare rau! Chiar nu pot face mai mult de atat!

Nota: Sper ca autorii celor catorva zeci de mesaje pe aceasta tema trimise in ultimele doua saptamani sa inteleaga asta si sa nu astepte alt raspuns pe email, messenger sau mai stiu eu ce alte mijloace propuse in mesaje. Vreau sa las clar urmatoarele: As fi cel mai fericit daca as putea sa va raspund fiecaruia in parte pe alte cai decat cele disponibile pe blog (comentarii, facebook, twitter) insa din pacate, oricat de bine mi-as administra putinul timp liber de care dispun intre toate obligatiile pe care le am, ar fi imposibil sa fac asta.

8 Comentarii

 1. criti am eu eu un calculator care se blochiaza cand ma joc. am schimbat o placa video si o placa de baza noi dar tot mi se blocheaza cand ma joc poate chiar mai rau. de ce? memorie ram am 3gb, procesor pentium (R) D CPU 3.00  GHz si e 3000+ si placa video un geforce 210  1024mb ddr3. spune si mie o solutie ca e destulde enervant. eu ma chinui sa gasesc una de cel putin 3 ani

 2. Si mie mi se blocheaza pc-ul, si nu e unul vechi…ci chiar foarte performant…insa de cateva luni…nici nu intra bine in windows si se blocheaza, ingheata efectiv tot! Nu stiu ce are, poate cineva sa-mi dea ceva detalii? Sursa : Corsair GS800
  Rami : Vegeance 24GB
  Procesor : AMD black edition Phenom x6 3200
  Placa video : Palit geforce gtx 550 TI sonic edition 1gb

 3. Mie mi se blocheaza si la filme si la jocuri de exemplu {canter strike(cs) si world of warcraft(wow)}am schimbat placa video si 2 hardiscuri lam curata asa cum trebuie dar tot se blocheaza si nu este un pc vechi ci unu performant cum zice si stefan si nici pasta de procesor nu este de vina uni asa ar spune :|.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.