Ce este şi la ce foloseşte "Default Programs” ?

Toate tipurile de fișiere se deschid cu un anumit program instalat în calculator, excepție făcând executabilele, care sunt sunt arhive comprimate, cu autoextracție. De exemplu, un link se va deschide cu un browser, un fișier audio-video cu un player, un document text se poate deschide cu Notepad, Wordpad, etc..

În mod implicit, Windows are integrate programele sale pentru deschiderea unui anumit tip de fișier. Astfel, pentru fișierele media, există Windows Media Player, pentru cele text, Notepad, Wordpad, Windows Photo Viewer pentru imagini, pentru link-uri, Internet Explorer, etc. Sistemul de operare Windows oferă utilizatorului, posibilitatea alegerii programelor preferate pentru deschiderea unor anumitor tipuri de fișiere.

Pentru aceasta procedați în felul următor: deschideți Control Panel din meniul Start, apoi click pe Default Programs, apoi pe Set your default programs. Veți avea o listă cu programele instalate pe care le puteți alege ca implicite. Nimic mai simplu, selectați respectivul program, apoi click pe Set this program as default. Repetați în acest fel pentru orice program doriți.

Default Programs

Dacă o anumită extensie nu este cuprinsă în cele implicite ale unui program, navigați înapoi în fereastra cu opțiuni și selectați opțiunea Associate a file type or protocol with a program. Ca să fiu pe înțelesul tuturor, vă dau un exemplu: animațiile în format GIF se vor deschide implicit cu Internet Explorer chiar dacă ați ales ca implicit orice alt browser.

Opțiunea de mai sus vă permite asocierea respectivă cu un alt browser. În lista respectivă navigați la extensia GIF, apoi click pe Change program. Navigați în locația programului dorit, în cazul de față browser-ul ales ca implicit.

asocierea programelor

Aceste posibilități sunt utile în stabilirea programelor preferate, a celor care considerăm că ne satisfac cerințele în deschiderea unui anumit tip de fișiere. Pentru a cunoaște mai multe trucuri Windows, vizitați eticheta Trucuri Windows de pe blogul meu personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.