Cele mai bune soluții de backup al profilului Firefox: MozBackup, editarea fișierului de profil și addon-ul FEBE (prima parte)

Browser-ul, indiferent care ar fi el, este unul dintre cele mai importante programe din calculator, practic el ne aduce Internetul în casă, deci trebuie să-i acordăm mai multă atenție. Cum sunt deosebit de grijuliu cu crearea unui backup de sistem, nu pot să neglijez Mozilla Firefox, preferatul meu, cu toate câte am în el. Și credeți-mă, am încercat toate posibilitătile oferite pe Internet pentru salvarea profilului Firefox, după ce, de vreo două ori am pierdut tot, în afară de bookmark-uri, fiind nevoit să o iau de la zero cu instalarea tuturor addon-urilor.

1-Firefox-backup

Cu mult timp în urmă, foloseam clasicul MozBackup, un utilitar foarte bun, nimic de zis, dar insuficient pentru cerințele mele. Să vă explic și de ce! În primul rând, vă poate fi de folos în personalizarea browser-ului Firefox.

MozBackup

La crearea folderelor în bara bookmark-urilor, folosesc addon-ul Bookmark Favicon Changer, ce îmi dă posibilitatea de a schimba faviconul folderului, fiind mai ușor de recunoscut între bookmark-uri (am în jur de 500!). MozBackup creează un backup în format PCV, dar la restaurare nu recunoaște faviconurile setate anterior. Nu intru în amănuntele creării și restaurării backup-ului, fiind foarte simplu, pe înțelesul tuturor.

2-MozBackup-interfata-restore

Același lucru se întâmplă și cu exportarea bookmark-urilor în format JSON, din istoricul Firefox, faviconurile fiind valabile, teoretic, doar în fișierul exportat în format HTML. Spun teoretic, pentru că nu de fiecare dată s-a întâmplat asta, indiferent de voința mea, exportarea neavând nicio opțiune particulară.

3-Firefox-istoric-bookmarks

Editarea fișierului de profil Firefox

Cel mai simplu mod de a avea un profil actualizat și salvat în timp real, este editarea fișierului profiles.ini din C:UsersNumeUtilizatorAppDataRoamingMozillaFirefox. Este simplu de editat, însă presupune câteva cunoștințe elementare în inițializarea unui program, vorbind la modul general.

4-Firefox-fisier-profile-ini

Imaginea de mai sus arată conținutul fișierului respectiv la instalarea browser-ului. Va trebui să-l modificați în funcție de locația folderului profilului salvat și a numărului de profile rulate. Rularea mai multor profile este deosebit de avantajoasă, așa cum am explicat pe larg în articolul despre Profile Manager, sau din opțiunile oferite în browser. Deci, modificările constau în:

  • Profile0 -adăugarea celorlalte profile în listă sub forma Profile1, 2, 3, etc
  • Name= denumirea exactă a profilului adăugat
  • IsRelative= valoarea 1 reprezintă o afirmație, indicănd calea implicită, trebuind schimbată în 0 (zero), trebuind indicată noua cale a profilului
  • Path= calea către locația de salvare a profilului respectiv
  • Default=1 parametru ce trebuie adăugat sub profilul pe care îl veți defini ca implicit

În final, noul fișier ar trebui să arate ca în imaginea de mai jos, bineînțeles altfel, conform configurației particulare. Dacă vă gândiți să editați astfel de fișiere, vă recomand Notepad++, un excelent editor text, ce poate înlocui complet Notepad, editorul implicit al sistemului de operare. Pentru cei mai puțin inițiați, țin să precizez că profilul sau profilele rulate se află în locația C:UsersNumeUtilizatorAppDataRoamingMozillaFirefoxProfiles.

5-Firefox-fisier-profile-modificat

După ce mutați profilul (Firefox trebuie închis) în alt loc decât partiția de sistem, îl puteți denumi cum doriți, editarea fișierului INI făcându-se în conformitate cu noua locație și denumire. Copiați apoi profiles.ini pentru a-l folosi la o reinstalare a browser-ului, fără a fi nevoie să-l editați pe cel nou generat, doar îl veți înlocui. La rulare, Firefox va citi fișierul INI modificat.

Bun și, totuși, bun doar pe jumătate, pentru că orice modificare a parametrilor de funcționare Firefox, adăugări de bookmark-uri, add-on-uri, teme, etc, se va actualiza în timp real în profilul salvat, asta fiind partea bună. Cealaltă parte, mai puțin bună, este că și modificările greșite se vor actualiza la fel. Dacă în unele cazuri se poate reveni la starea inițială, reparând greșeala, în alte cazuri, nu. Deci, trebuie creat totuși, un backup al profilului în stare de funcționare optimă. Cum și cu ce, veți afla la timpul cuvenit.

Foarte important! Înainte de editarea fișierului INI, copiați întreg profilul în altă locație și, cel mai sigur, creați un backup Firefox cu orice doriți voi. Editarea necorespunzătoare va duce la erori de funcționare, sau chiar nefuncționare!

Oops! M-am luat cu vorba, articolul lungindu-se neașteptat de mult, însă sper, cu folos! Deci, mâine vă voi prezenta în detaliu caracteristicile addon-ului FEBE. Nu rămâne decât să urmăriți activitatea pe blog, după miezul nopții va apare continuarea articolului. Vă aștept la rubrica de comentarii cu soluțiile voastre pentru Firefox.

Download

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.