Conectat la router, dar fără acces la Internet: configurarea corectă a conexiunii

Uneori, la conectarea calculatorului la un router, repeater sau punct de acces, prin cablu sau prin intermediul rețelei fără fir (wireless), deși ați introdus corect parola de acces la rețea atunci când aceasta v-a fost solicitată de către asistentul de configurare a conexiunii, e posibil să nu aveți acces la Internet. Nu vă panicați, tuturor ni se întâmplă!

Fără acces la internet / Limited or no connectivity – No Internet access

În astfel de situații, de regulă, iconița conexiunii își schimbă forma, iar dacă mențineți mausul deasupra acesteia veți vederea mesajul „Fără acces la internet„:

conectat la router dar fără acces la internet

Rezultatul apariției acestei probleme e unul singur întotdeauna: de pe respectivul computer nu va putea fi accesat niciun site Web. Cât despre remediile disponibile, ei bine, acestea variază de la caz la caz, asta deoarece, de asemenea, problemele pot fi provocate fie de o configurare greșită a parametrilor conexiunii la Internet, fie de două dispozitive care sunt incompatibile unul cu celălalt.

Cum rezolvi problemele conexiunii la Internet configurând corect rețeaua

În momentul în care observați că nu aveți acces la Internet, înainte de a pune problema pe seama altor factori, asigurați-vă că ați configurat corect conexiunea. Pentru asta, dați click pe iconița conexiunii, apoi pe Setări de rețea și internet:

Setări de rețea și internet

Dacă aveți calculatorul conectat la router prin cablu, faceți click pe butonul „Ethernet. Autentificare, setări IP și DNS, rețea contorizată„:

Ethernet (autentificare, setări IP și DNS, rețea contorizată

La pasul următor, în panoul Rețea și internet, apăsați butonul Editare din dreptul Atribuire IP:

Atribuire IP - Editare

Dacă a fost configurată atribuirea manuală a adresei IP, e posibil ca adresa configurată să nu corespundă cu cerințele rețelei la care este conectat calculatorul actualmente. Pentru exclude această cauză, în noua fereastră ce se va deschide, respectiv Editare setări IP, înlocuiți Manual cu Automat (DHCP):

Editare setări IP

Astfel, calculatorul „va întreba routerul” ce adresă IP, servere DNS și mască ar trebui să utilizeze pentru a putea comunica cu celelalte dispozitive din rețea și accesa internetul. Pentru configurarea automată a parametrilor de rețea astfel, routerul trebuie să dispună de un server DHCP, iar acesta să fie activat și configurat. Rareori am întâlnit routere care să-l aibă dezactivat, însă dacă observați că la 2-3 minute de la activarea modului Automat calculatorului nu i-a fost alocata o adresă IP, luați legătura cu operatorul și comentați-i situația.

Când routerul dispune de un server DHCP și acesta a fost activat și configurat corespunzător, accesul la internet va fi recuperat. Puteți verifica acest lucru poziționând cursorul mausului deasupra iconiței conexiunii la internet (care între timp și-a schimbat aspectul):

Accesul la Internet a fost restabilit

Mai mult, dacă veți arunca o privire peste setările IP ale adaptorului de rețea, veți vedea că routerul i-a indicat parametrii necesari pentru a putea naviga pe internet:

Parametri de rețea au fost configurați automat

Dacă problema nu s-a rezolvat, faceți click pe butonul Editare din dreptul Atribuire IP:

Atribuire IP - Editare

Alegeți opțiunea Manual:

Editare manuală a setărilor IP

Activați adresa IPv4:

Activare adresă IPv4

Și configurați manual parametrii conexiunii în funcție de router și preferințe. Firește, nu puteți completa cu valori aleatorii casetele de configurare a adresei IP, cu „preferințe” mă refeream la adresa IP ce va fi alocată PC-ului și la DNS-ul sau DNS-urile pe care le veți utiliza.

După cum puteți observa, eu am alesa adresa IPv4 192.168.1.38 deoarece este cea pe care a alocat-o routerul PC-ului, și DNS-ul privat 192.168.1.3, configurat la nivel de rețea cu Pi-hole pentru a bloca reclamele din toate dispozitivele conectate la acestea.

Voi, probabil, veți dori să folosiți DNS-urile Google (8.8.8.8 și 8.8.4.4), DNS-urile Cloudflare (1.1.1.1 și 1.0.0.1) sau ale propriului operator. E important doar să-i configurați calculatorului o adresă IP care nu este utilizată în acel moment la nivel de rețea, precum și gateway-ul corect.

Configurare manuală a adresei IP

În funcție de adresa IP a routerului, care de regulă este 192.168.1.1, 192.168.0.1 sau 192.158.0.50, vom determina adresa IP pe care o vom atribui PC-ului, respectiv cea care va trebui introdusă în caseta Adresă IP.

De exemplu, dacă adresa IP a routerului (informație pe care o putem afla de la fabricantul dispozitivului sau de la operator), este 192.168.1.1, adresa IP a PC-ului poate avea o valoare cuprinsă între 192.168.1.2 și 192.168.1.254, 192.168.1.13, de exemplu.

Cum puteți identifica parametrii corecți ai rețelei folosind Android

Dacă nu cunoașteți parametrii rețelei însă aveți un dispozitiv cu Android conectat la rețeaua wifi creată prin intermediul aceluiași router și respectivul dispozitiv are acces la internet, accesați proprietățile rețelei.

Din proprietățile rețelei de pe Android observăm următoarele:

  • Adresa IP a telefonului este 192.168.1.51, așadar am putea configura adresa IP 192.168.1.52 în calculator.
  • Adresa IP a routerului este 192.168.1.1 (se copiază ca atare în calculator).
  • Masca de subrețea este 255.255.255.0 (se copiază ca atare în calculator).
  • DNS-urile sunt 1.1.1.1 și 1.0.0.1 (se copiază ca atare în calculator).

Cum puteți identifica parametrii corecți ai rețelei folosind iPhone

Iar dacă nu cunoașteți parametri rețelei însă aveți un iPhone conectat la rețeaua wifi creată prin intermediul aceluiași router și respectivul dispozitiv are acces la internet, accesați proprietățile rețelei în Configurări > Wi-Fi > Detalii rețea:

Adresă IP iPhone

Din proprietățile rețelei de pe iPhone observăm următoarele:

  • Adresa IP a telefonului este 192.168.1.40, așadar am putea configura adresa IP 192.168.1.41 în calculator.
  • Adresa IP a routerului este 192.168.1.1 (se copiază ca atare în calculator).
  • Masca de subrețea este 255.255.255.0 (se copiază ca atare în calculator).

DNS-urile au fost configurate manual, așadar putem utiliza DNS-urile Google sau Cloudflare.

După cum spuneam, tot ce contează e ca adresa IP pe care i-o vom atribui conexiunii PC-ului să nu fie folosită de router sau de către un alt dispozitiv conectat deja la acesta, cum ar fi smartphone-ul, tableta sau smart TV-ul.

Ar mai fi de spus că după salvarea modificărilor și închiderea panoului de proprietăți a rețelei, vă recomand să reaccesați acest panou pentru a vă asigura că valorile introduse au fost salvate. O spun deoarece în unele cazuri nu se salvează adresa IP a routerului, caseta acestei valori rămânând necompletată:

De asemenea, ca DNS principal puteți folosi adresa IP a routerului, iar cealaltă casetă o puteți lăsa necompletată. Astfel, veți avea acces la Internet prin DNS-urile configurate în routerul vostru în mod automat de către operator, sau manual.

Dacă nici după setarea manuală a parametrilor conexiunii nu aveți acces la Internet, vă recomand să urmați și instrucțiunile oferite în ghidul de configurare a routerului pe care l-am publicat recent pe blogul personal.

De asemenea, s-ar putea să vă ajute și programele de reparare a conexiunii prezentate pe site, acestea fiind capabile să ajusteze în mod automat parametri optimi pentru conectarea la Internet, scutindu-vă astfel de necesitatea de a interveni.

549 Comentarii

 1. Buna seara, problema mea este ca am semnal fara niciun x sau triunghi galben, din control panel pare ca totul este in regula dar cand intru pe goolge imi apare mesajul „pagina este indisponibila” iar pe telefon am internet si merge fara probleme

 2. Am și eu o problema..cam la fel…netu pe pc îmi merge ..Google absolut tot …dar de câteva zile nu îmi mai apare sa mă conectez la router de pe telefon laptop tableta…Va rog sa ma.ajutați , facebook-ul meu este Albert , va rog sa mă contactați dacă știți ce trebuie sa fac ! Multumesc

 3. Buna seara! Am urmat toti pasii, dar nu salveaza modificarile. cand verific (dau Details) nu apare nici o valoare. Ce sa fac? Multumesc!

 4. Buna ziua! La mine problema este ca de foarte multe ori imi cade conexiunea iar cand caut sa vad care este problema imi scrie la router limited access. Sa fie din cauza ca sunt conectat la un al 2-lea router, care lam configurat sa primeasca semnal de la alt router ?? Ce sa fac? Multumesc

 5. Buna ziua! Problema mea este ca am semnal fara niciun x sau triunghi galben, din control panel pare ca totul este in regula dar cand intru pe goolge imi apare mesajul „pagina este indisponibila” iar pe telefon am internet si merge fara probleme. Ma puteti ajuta?

  1. Buna Ziua.
   Ati incercat eliminarea datelor de navigare din browser?
   Recomand pentru aceasta operatiune utilizarea programului CCleaner.
   De asemenea tastati combinatia Windows + R, in fereastra Run(Executare) nou aparuta scrieti cmd, tastati Enter iar in fereastra nou deschisa tastati comanda ipconfig/flushdns urmata si ea la randul ei de tasta Enter, la aparitia mesajului „Successfully flushed the DNS Resolver Cache.” iesiti din fereastra in care v-ati aflat.
   Verificati setarile antivirusului/firewall daca aveti instalat in prezent asa ceva, incercati de asemenea si posibilitatea utilizarii functiei System Restore in caz de forta majora.
   Daca problemele persista incercati contactarea operatorului pentru detalii suplimentare.
   Succes!

  2. Buna ziua . Eu am un router dar nu am fir la internet pentru ca in zona unde stau eu nu se poate baga si vreau sa stiu daca ma pot conecta la internet doar cu routerul . Ma poti ajuta ?

 6. Imi apare pe calculator ca nu este disponibila pagina dar pe telefon merge bine „no conectserver”.care este problema? Internetul este de la orange

 7. Salut,o belea de asta am si eu,in loc de banca aia imi apare o casa 2,si de atunci nu mai pot intra in partitia C si nici ca sa mai deschid documentele, oare asta poate fi o problema?baiul mai mare e ca am windows pe germana si aici explicatiile sunt in engleza. :-)

 8. Buna seara.
  Am intampinat o problema la conectarea cablului de internet la router( tp-link TL-WR841ND) prin aceea ca la introducerea cabului de reta in wlan nu se aprinde becul corespunzator conexiunii ( cel sub forma de glob) si nici nu este detectat cablul. Daca ma chinui sa il misc intr-o anumita pozitie se aprinde becul respectiv o data sau maxim de doua ori si apoi se stinge definitiv. Mentinonez ca daca doresc sa conectez cablul la placa de retea de la laptop pentru a avea net functioneaza. Router-ul este nou.

  Astept orice sugestie! Multumesc!

 9. Craciun Fericit!am un d link 512 cu sim si tel de la vodafone,ma puteti ajuta cu setarile pentru rds,am luat un sim prepaid de la ei dar refuza sa-mi de suport tehnic pentru setari,inainte de a face abonament vreau sa verific calitatea semnalului daca functioneaza sau nu,sa reziliez abonamentul in cazul in care nu functioneaza iti vine sa plangi

 10. Am internet fix de la orange si ma pot conecta la internet doar prin fir,ce as putea sa fac sa ma pot conecta fara acest fir,am incercat sa elimin acel fir dar nu am reusit ,va pot spune ca mi-am schimbat parola nu mai e aceia din fabrica,Va rog sa ma ajutati

 11. buna ziua.am si eu o problema,nu ma pot conecta la internet,am facut exact cum este in tutorial ,am setat adresa ip si tot nu am conexiune la internet.

 12. salut.am o problema care practice m-a cam depasit.e vorba despre un router.ce este ciudat .daca folosesc netul fara router merge excelent.daca instalez routerul intru doar pe anumite situri.pe altele nu vrea deloc sa se conecgteze.setarile la router sunt facute bine(teoretic am net ,practic doar anumite situri ).unde sa fie greseala?

 13. Buna,
  eu ma confrunt cu o alta problema:
  Am win 10, Mc Afee antivirus. toate cu licenta.
  Utilizez Firefox drept browser. Router Asus pt wifi. internet de la rds.
  problema: conexiunea de la internet merge, dar cand doresc sa ma conectez la internet nu merge. nu intotdeauna.
  se deschide browserul … dar nu incarca pagina. Incerc sa deschid un joc ce utilizeaza internet … se deschide, dar nu se incarca. Situatia nu este permanenta. Uneori unele site-uri se deschid si pot fi utilizate. Uneori nu se deschide nimic.
  Am dezinstalat torrentele.
  Acelasi wifi este folosit si la telefon … si merge ok. Ca sa fiu sigur am inchis conexiunea de la orange … pt a utiliza internetul doar de pe wifi – merge ok.
  Am si firestick de la amazon – acolo merge conexiunea.
  La laptop am incercat sa inchid antivirusul … aceeasi problema.
  Am incercat scanari, poate am luat un gandac de pe net … nu gaseste nimic deosebit.
  Nu stiu ce sa mai incerc.
  Multumesc

 14. salut daca mar putea ajuta cineva ar fi frumos am si eu o problema tot asa cu no internet acces las emailu in caz de ceva✌️

 15. am si eu o problema,imi tot palpaie ledul de la internet can il conectez la router si cand intru sa configurez imi spune ca portul wan nu este conectat la router,ma poate ajuta si pe mn cineva?

 16. Buna! Nu ma pot conecta pe un laptop la wifi..imi arata conectat dar imi scrie fara internet..si cand dau la diagnostic imi spune ca adresa ip nu e valida.. ce sa fac sa rezolv problema? si vreau sa spun ca alte dispozitive imi merg…si laptopul merge doar prin conexiune fir…

 17. Buna , am si eu o problema referitoare la conectarea la internet, dar putin diferita fata de cea de mai sus, si anume laptopul meu nu se conecteaza la internet daca nu sta tot timpul cu mufa de alimentare si bineinteles in priza. As dori sa stiu daca este vreo legatura intre mufa de incarcare a bateriei si placa de retea Wireless, daca se afla in apropiere. Precizez ca am dus o data laptopul la reparat, mi-au pierdut cablul de incarcare si o perioada am folosit altul , care in timp se incalzea si cred ca a topit ceva in interiorul mufei de incarcare. Sper ca m-am exprimat corect,si a-ti inteles care ar fi problema mea, nu sunt „profi” in domeniul acesta. Va multumesc anticipat.

  1. Buna Andreea.
   Sa nu fie o problema legata de Power Plan, pe Google fiind urmatorul remediu:

   Click the Start button.
   Type Power Options and press Enter.
   Click Continue if prompted.
   Click “Change plan settings” under the power plan that is currently selected.
   Click “Change advanced power settings”.
   In the Power Options box, click the + next to “Wireless Adapter Settings” to expand it.
   Then click the + next to “Power Saving Mode”.
   In the list that appears next to On battery, select “Maximum Performance”.
   Click OK.

   Testeaza te rog cele mentionate mai sus.
   Este posibil sa fie ceva configurat aiurea in respectiva sectiune mai ales in modul de cum se gestioneaza resursele fizice in momentul in care este conectat la priza ori pe baterie.
   Succes si te asteptam cu noi informatii.

 18. Bună tuturor, am probleme cu internetul, adică dacă mă conectez la internet direct fără router merge internetul dar dacă mă conectez prin router nu am conexiune la internet. Am urmat pașii de configurare de la interfața routerului dar nu am conexiune de internet.Mentionez că am internet de la RDS și conexiunea este de tip PppoE, cei de la RDS au zis că la ei nu este nicio problema, e de la router, am incercat cu mai multe router noi dar fără succes. Vă rog să mă ajutați cu alte sugestii. Vă mulțumesc

  1. Salut.
   Mai exact cu ce modele anume ai incercat sa configurezi conexiunea RDS?
   Conexiunea ppoE trebuie realizata „in interiorul” router-ului cu datele din contract(Username/Password), fiind necesar sa identifici optiunile necesare si corespunzatoare acestei configurari.

 19. va salut eu am facut lafel cum ati postat cum ies din google si intru iar se blocheaza am windows 10 profesional antivirus avast premier totul legal am router cu cartela de la orange sa ma loghez de laleptop nu pot deloc dar conectat este acces la internet este dar nu pot sa intru pe net cu orce ma loghez nu pot naviga si avind acces la net actualizate toate driverele totul e la zero am toate lucrurile noi in garantie ma puteti ajuta va rog frumos

  1. Te salut si eu.
   Oricat as incerca sa inteleg am ceva nedumeriri fata de modul in care ai postat.
   Spune-mi te rog clar si concis care anume este mai exact problema?
   Nu te poti conecta la internet prin router-ul de la Orange ori modemul acela tip stick?

 20. Buna ziua vreau sa imi cumpăr un router de pe emag ,ca in zona in care stau eu nu exista fir pentru internet si asi vrea sa stiu daca ma pot conecta la internet de pe acel router chiar daca nu este fir! Pe PC si pe android ! Va rog ajutati-ma !

 21. oameni buni ma chinui de 3 zile prin cablu nu merge…am cumparat si un stik wi fi …imi arata full net dar nu pot deschide nici o pagina…specific ca pc ul e cu windovs xp….pentium 4

  1. Ce ISP(furnizor de internet) ai?
   Ce specificatii tehnice ai pe acel computer si care anume este modelul acelui adaptor wireless?
   Fa un efort si treci la minim Windows 7, XP-ul nemaiavand de ceva vreme suport pentru drivere si multe altele.
   Driverul pentru acel adaptor wireless a fost instalat in cea mai recenta versiune disponibila a sa?

 22. Buna ziua. Totul este ok in acest material si foarte ajutator ,DAR nu stiu cum sa-mi introduc adresa ip in android ,fiindca androidul este diferit fata de windows.
  Deci chestia este ca telefonul nu mi-l pot conecta la router. cu pc-ul am reusit ,dar nu stiu procedura pentru telefon . Daca ma puteti indruma ! Multumesc !

 23. Salut,am și eu o problema mie mi se conectează la internet..nu apare cu tringhiul galben sau x-ul dar problema mare e ca nu îmi încarcă pagina dub nici o forma..am resetat driverul am făcut update am tot încercat fel și fel de modalități..și degeaba Internetul merge adică wifi-ul merge fără probleme dar pe pc nu merge sub nici o forma

 24. Salut si LMA! De vreo 2 saptamani ma confrunt si eu cu o problema. In fiecare dimineata cand deschid calculatorul, conexiunea la internet nu functioneaza. Mentionez ca am win7 ultimate. Trebuie sa bag mereu datele manual, dupa care isi face un troubleshoot, gaseste un fix caruia ii dau apply si apoi merge fara probleme. Dar, a doua zi cand il pornesc, trebuie sa repet toti pasii de mai sus. Care ar fi cauza si ce as putea face sa nu se mai repete situatia.

  Multumesc anticipat!

  1. Salut si tie.
   Despre ce internet vorbim aici?Ce firma?RDS-RCS, Telekom, AKTA, Orange, Vodafone etc….
   Conexiunea este de tip ppOe(Username si Password)?
   Daca este spre exemplu RDS, ei au acest protocol de conectare, fiind necesar pentru automatizare sa, faci un mic artificiu in Starup pentru conectarea automata.
   Exact si acest lucru scrii in Google „Conectare automata conexiune ppOe RCS” si vei avea o sumedenie de rezultate.
   Da-mi de stire daca s-a rezolvat ori ofera-mi mai multe detalii te rog.

 25. Salut, am resetat routerul meu la setarile din fabrica, il conectez si are conexiunea la maxim, dar tot nu merge internetul, poti sa ma ajuti?

  1. In functie de operator(ISP), trebuie sa introduci username/password dupa un anume contract pentru a reface serviciul activ.
   Vezi exemplu, AKTA/RDS-RCS, de obicei avand conexiune ppOe si Telekom un alt exemplu, unde reintroduci datele de logare in interfata de configurare a routerului.

 26. Buna ziua ! am si eu nevoie de ajutor ! am un router TP link ARCHER C7 pe care doresc sa-l folosesc doar pentru wi-fi ! mentionez am modem de la RDS ! iar pe calculator am cablu pentru internet . Reteaua noastra functioneaza pe fibra optica. Cind pornesc Routerul nu pot accesa internetul pe calculator ! imi spune ca adresa ip nu este valida ! Dupa ce opresc Routerul pot sa ma conectez la reteaua fixa prin cablu ! dar raman dupa accea fara wi-fi !! Ce setari ar trebuii sa fac ca sa mearga amindoua odata , si routerul si pc-ul ? Multumesc anticipat si va doresc tuturor SARBATORI FERICITE SI LINISTITE ! HRISTOS A INVIAT !!

  1. Salut.
   Sa nu existe conflict de IP-uri.
   Recomand totusi scenariul acesta sa il prezinti printr-un tichet/solicitare/deranjament celor de la RDS pentru a primi suportul necesar remedierii problemei.
   Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.