Cum aflu adresa MAC a calculatorului

Pentru aflarea adresei MAC a calculatorului nu este necesar un program anume, eu o aflu cu ajutorul comenzii getmac executate într-o fereastră a Liniei de comandă sau a PowerShell.

aflare adresă MAC calculator

Pentru a deschide Linia de comandă (CMD), apăsați în același timp tastele Windows + R.

Windows +R

În caseta ce-și va face apariția, ExecutareRun pentru cei care nu aveți Windows-ul în limba română— tastați cmd și apăsați Enter sau faceți click pe butonul OK.

cmd in caseta run command

Ca rezultat al executării comenzii, se va deschide o fereastră a Liniei de comandă Windows.

Pentru a afla adresa ori adresele MAC ale calculatorului (fiecare dispozitiv de rețea dispune de propria-i adresă MAC), tastați în acea fereastră comanda getmac și apăsați tasta Enter.

adrese mac adaptoare retea

Adresele MAC identificate vor fi afișate în linia de comandă sub Physical Address, după cum poate fi observat și în captura de ecran superioară. Fiecare dintre acestea reprezintă un adaptor de rețea conectat în prezent sau la un moment dat la calculator (o placă de rețea).

Aflarea adresei MAC din proprietățile adaptorului de rețea

Dacă nu doriți să apelați la Linia de comandă sau la PowerShell, ci vreți să aflați adresa MAC a unui plăci de rețea anume fără echivoc, faceți click dreapta pe iconița adaptorului de rețea din bara de activități și alegeți opțiunea Deschidere Centru rețea și partajare:

deschide centru retea si partajare

Accesați Modificare setări adaptor:

modificare setari adaptor

Identificați vizual pictograma ce reprezintă adaptorul de rețea (placa de rețea) a cărui adresă MAC doriți să o aflați, faceți click dreapta pe aceasta și alegeți din meniul contextual ce se va deschide opțiunea Proprietăți:

proprietati adaptor retea

Poziționați mouse-ul deasupra casetei Conectare utilizând, peste numele adaptorului. În mai puțin de o secundă va fi afișată adresa MAC a plăcii de rețea într-un balon descriptiv de genul celui care poate fi observat în animația de mai jos:

adresa mac mouse

Iată, așadar, câteva dintre cele mai simple metode de aflare a adresei MAC a calculatorului fără a utiliza în acest scop programe terțe. Mai sunt și altele, însă odată atins scopul acestui articol nu cred că mai are sens să insist asupra subiectului mai mult decât am făcut-o deja.

Dacă, totuși, preferați să utilizați un program pentru aflarea adresei MAC, vă recomand unul foarte bun, SoftPerfect Network Scanner, prezentat în cadrul articolului despre metodele de aflare a adresei IP a propriului calculator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.