Cum aflu adresa IP a unui calculator

Calculatoarele și dispozitivele conectate la Internet, cum ar fi telefoanele, tabletele și televizoarele inteligente (smart TV), au cel puțin o adresă IP publică și una locală. Cea publică are rolul de a identifica dispozitivul în Internet, în timp ce adresa IP locală face același lucru pentru rețeaua locală, adică rețeaua de acasă, de la serviciu sau de la școală, cea formată prin conectarea PC-ului sau a oricărui alt dispozitiv la un echipament de rețea (switch, router, server, șamd). Definiția ar fi, conform wikipedia, următoarea:

IP (Internet Protocol) este un protocol care asigură un serviciu de transmitere a datelor, fără conexiune permanentă. Acesta identifică fiecare interfață logică a echipamentelor conectate printr-un număr numit „adresă IP”. Versiunea de standard folosită în majoritatea cazurilor este IPv4. În IPv4, standardul curent pentru comunicarea în Internet, adresa IP este reprezentată pe 32 de biți (de ex. 192.168.0.1).

Cum putem afla adresa IP locală a unui calculator

Pentru aflarea adresei IP locale a unui calculator avem la dispoziție diverse metode, dar cea mai simplă dintre toate este cea de aflare cu ajutorul utilitarului Windows IP Configuration, disponibil în toate versiunile sistemelor de operare Windows. Acesta poate fi invocat tastând în Linia de comandă (CMD) comanda ipconfig.

Windows +RDacă nu știți despre ce este vorba, apăsați în același timp tastele Windows + R pentru a deschide caseta Run Command.

La apariția casetei Run Command (Rulare), tastați în aceasta comanda CMD și apăsați tasta Enter sau faceți click pe OK.

Caseta "Run command" / Rulare comandă

De asemenea, mai puteți deschide caseta de rulare a comenzilor dând click dreapta pe butonul meniului Start al Windows și alegând din meniul contextual opțiunea Rulare.

afla adresa ip a calculatoruluiCa rezultat al rulării comenzii, se va deschide Linia de comandă a Windows. Pentru a cunoaște adresa IP locală a calculatorului, tastați în aceasta comanda ipconfig și apăsați Enter.

După afișarea rezultatelor, derulați în sus până la prima linie a rezultatelor. În dreptul IPv4 Addres veți vedea adresa IP locală a calculatorului dumneavoastră, după cum puteți vedea și în animația superioară. Tot din același loc veți putea cunoaște și adresa IP a routerului (Default Gateway).

Cum putem afla adresa IP locală a altui calculator

Pentru a afla adresa IP a altui calculator conectat la aceeași rețea vom avea nevoie de un program care face asta. Unul gratuit și foarte bun este SoftPerfect Network Scanner.

SoftPerfect Network Scanner - program pentru identificat dispozitivele din retea

Pentru utilizarea programului SoftPerfect Network Scanner este important să cunoaștem adresa IP a propriului calculator, iar despre asta am vorbit deja în rândurile de mai sus.

Programului va trebui să-i indicăm adresa IP cu care să înceapă scanarea (la Ranger From) și cea limită (To). Fără de acestea SoftPerfect Network Scanner nu ne va putea ajuta.

Dacă adresa IP a calculatorului nostru este 192.168.1.101, acesta va putea comunica doar cu calculatoare ale căror IP-uri sunt cuprinse între 192.168.1.1 » 192.168.1.255 (ex: 192.168.1.1, 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4, 192.168.1.5192.168.1.6, șamd).

Astfel, pentru a putea scana rețeaua și identifica adresele IP locale ale celorlalte calculatoare conectate la aceasta introducem în caseta Range From primele trei blocuri ale adresei IP a calculatorului nostru, iar în al patrulea blog introducem cifra 1.

În caseta To, introducem mai întâi primele 3 blocuri ale adresei IP a calculatorului nostru, iar în al patrulea numărul 254, apoi apăsăm Start Scanning și așteptăm identificarea tuturor celorlalte calculatoare și dispozitive conectate la rețea.

Advanced IP Scanner

Un alt program foarte bun, 100% gratuit, în limba română și mult mai simplu de utilizat este Advanced IP Scanner, iar în acesta nu va mai trebui să completați nimic. Pur și simplu apăsați butonul Scanare și așteptați afișarea rezultatelor înregistrate pe durata scanării rețelei.

Advanced IP Scanner

Cum putem afla adresa IP publică a calculatorului nostru

Sunt diverse site-uri care vă afișează adresa IP publică, adică cea cu care calculatorul dumneavoastră este identificat pe Internet, dar pentru a nu va trimite în necunoscut, va recomand whatismyip.com

Cum putem ascunde adresa IP publică a calculatorului nostru

Ascunderea propriu-zisă nu este posibilă, dar putem face astfel încât site-urile și celelalte dispozitive cu care calculatorul nostru interacționează prin Internet să nu „vadă” adresa IP publică reală, ci una aparținând unor servere VPN sau proxy.

Adăugare VPN în Windows

Despre cele mai bune programe care fac acest lucru am vorbit în acest articol. În schimb, dacă doriți să cunoașteți toate programele de acest gen despre care am vorbit de-a lungul timpului pe site, vă recomand să aruncați o privire peste această listă.

33 Comentarii

 1. dar daca eu vreau sa aflu un IP a undei persoane de unde se conecteaza, ii stiu doar adresa de facebook si loginul?

  1. Se poate, simplu, în linie de comandă, sau cu unele programe tip sniffer. Poți afla IP-ul numai în timpul conversației, toate aplicațiile care accesează Internetul trebuind închise.

   1. PaulB poti fi putin mai detaliat? ce comenzi trebuiesc executate in cmd pt a afla ipul persoanei.cu care vb in momentul ala pe.facebook?

 2. Buna ziua,
  Am suspiciunea ca mai multe mailuri, sub adrese diferite, sunt de fapt trimise de la acelasi Ip;
  cum pot afla asta?;
  va multumesc

  1. Buna Cristina.
   Solutia pare simpla in situatia aceasta,anume in functie de tipul adresei email utilizate(@gmail.com;@yahoo.com;@hotmail.com etc.),urmaresti optiunile furnizate la selectarea mesajului ce doresti sa il verifici cautand optiunea denumita „Antet Complet” ce iti poate evidentia adresele IP,exemplu generalizat pentru adresele de tip @yahoo.com .
   Eu unul asta cred ca este ceea ce cauti pentru a verifica aceste aspecte,cu toate ca pot exista si alte metode stiute de alti utilizatori,meritand sa astepti si alte raspunsuri cu eventuale solutii.
   De asemenea daca te-au ajutat cele zise poti mentiona acest lucru intr-o postare viitoare,in caz contrar ca nu ti-au fost de folos informatiile,te rog posteaza alte detalii,ce pot avea o relevanta pentru noi ce fac referire la tipul mesajelor,continutul acestora etc…

  2. Intervin în completarea celor spuse de Moxin, anume că, în general, IP-ul unui utilizator se schimbă la fiecare restart, repornire a pc-ului. Deci, este aproape imposibil să-l identifici de la o zi la alta, sau chiar într-un interval de câteva ore, IP-urile statice fiind furnizate de ISP contra cost persoanelor juridice. Există site-uri care se laudă cu posibilitatea localizării expeditorului, inclusiv a adresei IP, însă aceste informații sunt pur exhaustive. Am făcut probe, iar rezultatele sunt mai mult decât eronate: potrivit unui site eu locuiesc în USA, adresa IP fiind a unui ISP american! Nostim, nu?!? Totuși dacă vrei să te documentezi cât de cât, îți las niște linkuri:
   https://support.earthlink.net/articles/email/how-to-determine-the-origin-of-an-email-message.php
   http://thegeekdaily.com/how-to-find-senders-ip-address-from-received-mail/
   http://whatismyipaddress.com/trace-email
   http://www.whatismyip.com/how-to-trace-an-e-mail-address/

 3. Am incercat sa configurez un router si cand deschid browser-ul imi apare un mesaj care imi spune sa trimit ip-ul operatorului de retea.
  De ce?

 4. am si eu o intrebare.
  Cineva isi tot face conturi de intagram si Facebook folosind numele si pozele mele peronale. Tot ce am putu afla este o adresa de email de pe care s-a facut contul de instagram. Exista vreo sansa sa aflu de unde a fost creeat, un Ip sau ceva care sa ma ajute sa descopar cine ma tot uraste atat de mult?

  1. Buna Maya.
   Nu cred ca este posibil pentru un utilizator obisnuit al unei retele de scocializare si nu numai sa aibe la indemana astfel de informatii sensibile.
   Privind din perspectiva unui furt de identitate, se pot utiliza prin mijloace legale si ale organelor abilitate anumite sesizari/reclamatii in functie de gravitatea faptelor, luandu-se masurile de rigoare.
   In cazul cel mai simplu, nu ai ce face decat sa raportezi direct prin intermediul formularelor aferente catre Facebook, aducand daca este cazul si dovezi pertinente, de luat in calcul, care sa duca la efectuarea unor verificari ulterioare, utilizatorul ori persoana rau intentionata in cel mai bun caz fiind eliminata din baza de date.
   Succes!

 5. Buna, cineva îmi folosește numele creând conturi de Facebook si folosește poze porno. As vrea sa știu cine e si ce pot sa fac in aceasta situație, cum pot sa descopăr?
  Va rog!!

 6. Buna ziua ! In ultimele saptamani , primesc emailuri rau intentionate , in limba franceza , prin care sunt santajat si asmenintat cu moartea , atast eu , cat si familia mea . Toitul a inceput cu un scurt mesaj , care , chipurile , ar fi fost trimis de o sectie de politie din…Coasta de Fildes !! Acel mesaj era insotit de o legitimitatie de politist care , cica , imi trimitea mesajul si prin care eram anuntat ca toiate conversatiile mele private , conturile bancare , adresa unde locuieste familia mea , universitatea unde invata fiul meu etc. au fost aflate , piratate de catre unul sau mai multi cyberpirati. Eram sfatuit sa colaborez , altfel zis sa virez o anumita suma de bani. Nu am raspuns , iar in mesajele ce au urmat , indivizii au recunoscvut ca legitimatia era falsa , ce ei insidsi au fabricat-o , in ideea de a ma intimida. Au uyrmat tot felul de ultimatumuri , foloisindu-se masi multe adrese , dar toate de poe gmail.com . Cum pot afla de unde au fost trimise ? Si daca au fost trimise din aceeasi sursa…Se poate afla locatia ? Nu conteaza pretul , va rog sa ma ajutati !

  1. Salut Adrian.
   In astfel de cazuri de santaj daca intr-adevar se confirma nu iti ramane decat un singur lucru de facut, anume indrumarea dupa prezentarea tuturor dovezilor a organelor abilitate in acest sens, fiind vorba strict de Politia Romana!
   Ce iti mai zic eu sa nu te panichezi, aducandu-ti aminte de virusul Politia Romana ce punea in „carca” utilizatorului fapte ce nu au soft savarsite, descacarea de continut pornografic ori dupa site-uri ilegale, amenintand dupa cu o taxa, ca te va astepta un proces fiind indemnat sa platesti o suma de bani printr-o anume modalitate bancara, aici fiind virusii de tip Ransomware(Recompensa), infectie tot mai raspandita.
   De aceea am zis daca se confirma, viata ta ori a familiei fiind pusa in pericol, existand un pericol real cu siguranta se vor implementa masurile re rigoare, in caz contrar retine faptul ca acesti infractori fie ei si cibernetici testeaza terenul, ca sa zic asa prin tot felul de scenarii plauzibile, oamenii se panicheaza si incep sa faca ceea ce li se zice in mod special virarea unor diverse sume de bani.
   Eu sunt de parere ca este un asemenea caz, totusi pentru o verificare amanuntita, iti recomand, deplasarea la orice sectie de politie ori a uneia in zona de resedinta, cu toate aceste mesaje, fiind o ideea buna sa le ai si printate pe un suport fizic si sa le ai si in format electronic, efectuandu-se verificari daca este cazul.
   Mesajele respective se pot bloca definitiv ori poti opta pentru stergerea contului email.
   Pentru adresele Yahoo ai aici un articol, iar pentru Gmail optiunea este similara.
   Succes!

 7. Buna ziua. Prietenului meu i s-a furat laptopul ieri. Stiu ca suna a filme SF sau filme americane, dar credeti ca exista vreo posibilitate de identificare a ip-ului si prin asta o posibilitate de localizare a adresei??
  p.s. mentionez ca am fost la politie si nu am rezolvat nimic.

  1. Salutare.
   Sorry de situatie dar neavand cum sa stii MAC-ul placii de retea/ adaptorului wireless care si acesta se poate schimba cu programe specifice ori un program de localizare gen Prey nu prea ai ce face in situatia asta.
   Spera in continuare ca se mai poate recupera prin informatiie oferite catre organele abilitate in rezolvarea situatiilor de acest gen dar gandeste-te la achizitionarea altuia, in cazuri de acest gen produsele in cauza, facandu-se imediat „nevazute” prin vanzarea catre alte persoane,pierzandu-se usor urma.

 8. buna ziua ,am si eu o intrebare
  cum aflu adresele ip a celor care intra pe siteul meu
  pentru a le exclude pe cele care se repeta, pt adwords

  1. În ce platformă e dezvoltat site-ul? Oricum, în România adresele IP se schimă, deci nu rezolvi mai nimic cu asta. Practic adresa mea IP de acum poate fi alocată altuia în orice moment, la deconectarea PC-ului.

 9. Buna ziua,

  Se poate afla locatia de unde a fost creat un cont de Facebook ?
  Ma refer de pe ce telefon sau PC si din ce locatie s-a scris?
  Intreb ca am primit un mesaj pe messenger si tare as fii curioasa sa descopar si adevaratul autor.
  Clar ca am setat sa nu mai imi poata scrie nimeni in afara de prieteni din lista dar totusi pt curiozitatea mea as vrea sa stiu cine este pers in cauza.

  Va multumesc.

 10. salut
  are vreo revelanta ordinea ip-urilor afisate dupa o scanare cu Who Is On My Wifi?
  de ce intreb?
  din curiozitate am scanat azi ip-urile care sunt conectate la routerul meu si… am gasit un dispozitiv conectat necunoscut(probabil al vecinului). problema care ma roade pe mine e ca programul a afisat 5 dispozitive din care primul afisat era cel necunoscut si in plus e ca avea primul numar de ip gen 198.168.000.001 iar celalate ale mele urmau cu….101,102,100,106.

 11. sint destule posibilitati de a afla un ip este simplu cauti pe net cuvinte cheie exemplu: ip meu dar cu mentiunea o faci pe propriul risc este valabil pt toata lumea pt ca sintem monitorizati sub diferite forme fie si o simpla reclama banala in care se ascunde niste coduri (script) o data ce tiai dat acceptul fie si pe un site de socializare, deci in concluzie ne lasam o carte de vizita.

 12. Am facut exact cum am citit ,am apasat pe start scanning si nu mi-a gasit nici un calculator.Se poate sa nu fi gasit nici un calculator ? Poate din greseala am facut eu ceva gresit ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.