Cum pun parola unui folder ori document ?

Ascunderea sau securizarea prin parolare a unor documente „secrete”, pe care dorim să le ferim de ochi curioși, nu reprezintă o problemă. Trebuie doar să alegem varianta potrivită scopului propus, ținând cont de gradul de securitate pe care îl dorim. Cred că cea mai simplă soluție, fără alte complicații, setări stufoase, este micul program de nici 200KB, ICE Encrypt.

Însă pe cât de mic, pe atât de puternic! Astfel, programul utilizează un algoritm de criptare de generație nouă, denumit ICESafe. Acest mod este un algoritm simetric de criptare mai performant decât toți algoritmii cunoscuți, conform spuselor dezvoltatorului. În acest fel rezultatul criptării unui folder va fi mult mai rapid prin metoda ICESafe, decât cu alți algoritmi cunoscuți (AES, BlowFish, GOSTDES, etc).

cum pun parola unui folder sau document

La prima rulare a programului, va trebui să stabiliți o parolă de securizarea conținutului criptat. Mai departe, pentru criptarea unui folder, click pe Encrypt și navigați în locația cu pricina, selectați folderul, apoi OK.

selectare folder pentru protejare cu parola

Instantaneu, dacă folderul este de dimensiune rezonabilă, conținutul va fi criptat. În cazul unui folder, veți avea acces la el și la conținutul său, însă datele respectivelor fișiere vor fi afișate ca un amalgam de semne, caractere, indescifrabile.

Pentru decriptarea conținutului, rulați programul, introduceți parola, dați click pe Decrypt, selectați folderul. În acest fel, veți avea acces la conținutul sau.

Opțiunea Key File vă permite criptarea cu ajutorul unui fișier cu orice extensie, de la un simplu fișier text, până la un executabil, fișier media, practic orice. Pentru acest mod de criptare, mai securizat, selectați respectivul fișier prin click pe Key File, apoi click pe Encrypt. La decriptare parcurgeți aceeași pași în sens invers.

cheia de criptare

Mare atenție! Vă sfătuiesc să păstrați cu sfințenie respectiva cheie (Key File)! Fără acea cheie nu mai aveți acces la conținutul criptat!

În încheiere, vă recomand, la fel ca si dezvoltatorul programului, evitarea criptării conținutului de mari dimensiuni, sarcina principală a programului fiind protecția datelor importante, în detrimentul dimensiunii conținutului.

Download ICE Encrypt

Securitate

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.