Cum se instaleaza driverele pentru "unknown device"

De multe ori, funcționarea lentă sau defectuoasă a calculatorului este generată de lipsa unor programe specifice, numite drivere, sau de inadecvarea sau învechirea lor. Driver-ele permit computerului să comunice cu diferitele dispozitive hardware atașate.

Fără aceste drivere, hardware-ul conectat la computer va funcționa incorect sau deloc. Se înțelege, așadar, că, odată cu fiecare hardware nou instalat, ar trebui să instalăm și driverul corespunzător. Odată instalat, un driver se poate actualiza oricând, dar noi nu suntem, în general, informați, și, cu atât mai mult, obligați să instalăm varianta actualizată.

De cele mai multe ori, driverele sunt livrate împreună cu Windows sau pot fi găsite căutând actualizări ale Windows-ului în Control Panel. Aceasta este o regulă, și ca orice regulă, admite destule excepții. Frecvent, driverele sunt produse de terți și nu sunt integrate în interfața Windows, astfel că, într-o astfel de situație, Device Manager-ul nu ne poate spune decât faptul că avem nevoie de un driver, dar de care anume, și unde îl putem găsi, nu. Și, de multe ori, identificarea manuală a driverului lipsă și instalarea sa sunt niște treburi destul de migăloase și chiar neplăcute.

De aceea, e foarte bine să utilizăm un program care are capacitatea de a actualiza driverele învechite și de a identifica și instala driverele noi de care avem nevoie.

DriverMax: program de instalat driverele ce lipsesc


O vreme, pentru a efectua astfel de operațiuni am folosit programul SlimDrivers.Nu spun că nu este un program bun, dar DriverMax este un program mult mai bun, astfel că, de când l-am descoperit, am renunțat la alte programe similare.

DriverMax: program de instalat drivere

După o instalare simplă, în cadrul căreia trebuie să evitați “generoasele” oferte de bloatware, procedând ca mai jos (alegând varianta de instalare Custom cu toate optiunile debifate) programul vă va scana calculatorul, în vederea identificării driverelor instalate și a actualizărilor necesare.

După efectuarea acestei scanări, programul va afișa lista driverelor care lipsesc sau care necesită actualizare, iar download-area și instalarea lor se poate face foarte ușor, cu numai un click! Pentru aceasta este nevoie, totuși, de o înregistrare prealabilă.

DriverMax: instalare fără gunoaie

Pentru a identifica driverele lipsă, din fereastra de start a programului avem o opțiune specială. Instalarea oricărui driver se face fără a fi necesară restartarea calculatorului și, pentru a evita dezastrele, utilizatorul este invitat să creeze un punct de restaurare înaintea oricărei instalări sau actualizări a unui driver.

DriverMax: descărcarea și actualizarea driverelor

Oricum, în caz că anumite lucruri nu merg bine, programul dispune de opțiuni avansate de backup, restore și rollback.

Drivers backup & restore

Programul suferă modificări frecvent și de aceea trebuie actualizat periodic. Această opțiune, precum și altele, dintre care una din cele mai importante privește frecvența cu care poate fi programată automat căutarea actualizărilor driverelor, sunt disponibile în secțiunea de Settings.

Actualizare versiune program

În concluzie, DriverMax este un program gratuit care ne poate scăpa de multe bătăi de cap ori de câte ori ne confruntăm cu o astfel de problemă legată de drivere. Utilitatea sa, precum și ușurința foarte mare de utilizare mă fac să îl recomand călduros oricărui utilizator de Windows. Varianta free are anumite limitări, printre care și aceea de a nu permite actualizarea decât a maximum două drivere pe zi. Din punctul meu de vedere, atâta pagubă să fie! Dacă nu sunteți presați de nicio “urgență”, nu văd cum ați putea avea nevoie de a depăși această limită, pentru un singur calculator.

Download DriverMax

10 Comentarii

 1. salut, acest program imi instaleaza automat driverele in calculator? am unul destul de vechi si vreau sa instalez win 7, am mai incercat odata dar din pacate nu aveam placa de retea compatibila cu driverele mele. Imi poti recomanda un site pentru asa ceva sau acest program face totu? multumesc.

 2. Buna ziua!

  Am vazut ca un cititor a intrebat ce ma „rodea” si pe mine. Daca voi vrea sa instalez windows nou si n-am drivere, pot folosi acest program? cauta driverele aferente pentru calculatorul sau laptopul pe care am instalat windowsul nou? ca sa nu mai stau sa le caut manual, sa ma enervez ca nu sunt compatibile sau nu merg? Ramanand la decizia mea ce instalez apoi din lista gasita de el.
  Pe laptop l-am verificat, e ok, face update si restore.
  Multumesc!

  1. Poti instala driverele lipsa ori de pe pagina producatorului lucru recomandabil in prima faza ori utilizand programe gen 3DPCHIP/Snail Driver etc…

 3. Salut,
  Am si eu o problema pentru care va solicit ajutorul.
  Acum citeva zile mi-a cazut net-ul. Am sunat la NextGen, baietii au fost operativi si au venit imediat. Din cite am inteles eu, era o problema cu un fir din distribuitorul lor.
  Mi-au facut o proba cu cablul bagat pe direct in calculator si merge. Din pacate, nu mi-am dat seama sa le cer sa rezolve problema net-ului cu cablul bagat prin router (Tenda). De obicei, daca nu este router-ul lor, nu se baga.
  Problema mea este urmatoarea: daca bag cablul direct in desktop, am internet. Daca bag cablul in router si din router plec cu alt cablu in desktop, imi afiseaza ” local area conection doesn’t have a valid ip configuration”. Culmea, in situatia asta am net wireless pe telefon si pe laptop.
  Am restartat router-ul si tot nu s-a rezolvat. In plus, nu pot accesa adresa 192.168.0.1 de pe desktop, ci doar de pe laptop. Sper sa nu spun vreo prostie, dar am observant ca mac-ul placii de retea este acelasi cu cel trecut pe eticheta de pe spatele router-ului si nu stiu daca e bine.
  Daca incerc sa fac o conexiune PPPoE da “eroare 651”.
  Multumesc anticipat,
  Adrian Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.