Cum poți crește autonomia bateriei laptopului

Toți deținătorii de laptop-uri ne dorim ca bateria acestora să dureze cât mai mult posibil și drept urmare ne-am obișnuit să apelăm la tot felul de tertipuri pentru a-i prelungi autonomia. Dar uneori, pentru a ajunge la cea mai apropiată sursă de energie electrică, nu sunt suficiente reducerea luminozității display-ului, dezactivarea adaptoarelor bluetooth sau wireless atunci când nu le folosim, dezactivarea sunetelor sistemului de operare, a serviciilor inutile și menținerea device-urilor conectate doar pe durata utilizării lor având grijă să le deconectăm imediat după ce nu le mai folosim. În astfel de situații, un program precum cel despre care vă voi vorbi în continuare dintre un raport redactat în totalitate și altul amânat până… la prima priză.

Battery Optimizer

Battery Optimizer este un program gratuit ce realizează o analiză avansată a sistemului și a bateriei pentru a stabili cu exactitate consumul fiecărei componente hardware în parte în scopul gestionării lor astfel încât autonomia bateriei să fie prelungită cât mai mult cu putință.

La prima rulare a programului ni se va cere să supunem sistemul unui examen pe parcursul căruia, după cum veți putea observa și pe cont propriu, vor fi identificați principalii consumatori hardware de energie.

Begin Diagnostic

Procesul durează între 10 și 20 de minute și pe durata acestuia sunt testate principalele modalități prin care poate fi redus consumul de energie astfel încât să nu fie afectată funcționarea corectă a tuturor componentelor interne cât și a perifericelor conectate la porturile disponibile.

analiza sistem

La finalizarea analizei, Battery Optimizer ne va afișa un raport care va conține informații referitoare la nivelul de încărcare a bateriei, autonomia totală oferită de aceasta precum și timpul extra pe care îl putem câștiga dacă vom accepta recomandările oferite la pasul următor.

Raport Battery Optimizer

După apăsarea butonului „Optimize Battery Life” vom avea acces la panoul de recomandări. Aici vom vedea ce componente hardware și software se vor fi optimizare în scopul reducerii consumului de energie astfel încât creșterea autonomiei bateriei să fie posibilă. Tot din acest panou vom putea crea un plan de alimentare conform recomandărilor primite (lucru pe care vă recomand și să-l faceți fără a sta prea mult pe gânduri):

salvează plan de alimentare

Acest plan de alimentare îl putem activa ori de câte ori vrem să prelungim autonomia bateriei cât mai mult cu putință, direct din panoul de control:

plan de alimentare

După salvarea noului plan nu ne mai rămâne decât să efectuăm optimizările, lucru pe care îl putem realiza apăsând butonul „Perform Optimizations„:

efectuarea optimizărilor

Chiar dacă pare contradictoriu (având în vedere că orice serviciu sau proces activ în plus presupune și un consum suplimentar de energie), este necesară menținerea programului în stare de funcționare atunci când dorim creșterea autonomiei bateriei. În caz contrar, acesta nu va putea superviza procesele aplicațiilor care abuzează de resursele hardware ale sistemului și pot duce la creșterea consumului de energie.

Rezumat Battery Optimizer

Chiar dacă folosesc Battery Optimizer doar două săptămâni sunt convins că nu greșesc atunci când vi-l recomand și vouă. În cazul meu, dacă înainte bateria îmi permitea să navighez pe Internet maxim cinci ore, de cât îl folosesc am trecut lejer peste șapte; iar asta, cel puțin din punctul meu de vedere, e mai mult decât suficient pentru ca o zi de muncă să nu se desfășoare în jurul prizelor.

Download Battery Optimizer

5 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.