LibreOffice, suita de programe de birou care elimină dependența de Windows

Că vrem sau nu vrem, Windows este sistemul de operare cel mai răspândit pe PC-uri și notebook-uri. În ceea ce privește alte dispozitive, cum ar fi tabletele sau smartphone-urile, lucrurile sunt puțin mai nuanțate, dar trebuie să recunoaștem că acestea sunt, mai degrabă, niște gadget-uri, decât niște unelte de productivitate.

Scott Graham on Unsplash - https://unsplash.com/photos/5fNmWej4tAA

Așa se face că Windows și programele Microsoft asociate au instituit, practic, un monopol industrial. Astfel, de exemplu, cum utilizarea unui calculator de birou presupune, aproape întotdeauna editarea unor texte, utilizarea unui puternic procesor de texte este o condiție sine qua non.

Așa stând lucrurile, ce procesoare de texte vor fi instalate / utilizate pe cvasi-totalitatea calculatoarelor din birourile tuturor firmelor, din întreaga lume? Întrebare retorică, răspunsul îl știm cu toții, este vorba de programul Word, din cadrul pachetului Microsoft Office. Sunt Word-ul și celelalte programe din suita Microsoft Office atât de bune, atât de utile, încât prezența lor să fie indispensabilă în orice birou, al oricărei firme?

Îndrăznesc să afirm că până și cei mai înfocați adepți ai programelor Microsoft ar sta puțin în îndoială înainte de a răspunde la această întrebare. Fiindcă, în mod real, răspunsul nu poate fi afirmativ. Există numeroase programe care fac servicii similare, și, de multe ori, poate mai bine decât cele din suita de birou Microsoft Office. Și atunci, de ce lumea le preferă pe acestea din urmă?

În primul rând, ar trebui să vedem, poate, cine e “lumea”. Nu am date concrete, însă îndrăznesc să afirm, așa, din ce cunosc eu, că în mediul casnic, personal, utilizarea alternativelor Microsoft Office este mai răspândită decât în mediul economic/industrial. Pentru că oamenii sunt mai deschiși noului și alternativei decât firmelor.

Apoi, cred că e vorba de ceva similar uzului limbii vorbite. Rareori ne exprimăm într-o limbă pentru că e mai melodioasă sau are anumite nuanțe pe care le apreciem mai mult. Nu, folosim limba pe care o utilizează toți ceilalți, pe care o cunoaștem cel mai bine și pe care o cunosc și ceilalți. N-o să schimbăm noi lumea, și dacă șeful ne-a cerut un raport urgent, n-o să i-l trimitem în format odf, dacă până acum i l-am trimis în format doc/docx. Știm că există ceva mai nou, sau mai bun, dar inclusiv din preferăm ceea ce cunoaștem.

Firmele au propriile lor politici, asupra cărora, de regulă, avem o foarte mică influență, dar, când vine vorba de ceea ce utilizăm acasă, avem alternative. Și aceste alternative, de multe ori, sunt superioare “originalelor”, din mai multe puncte de vedere. De fapt, “originalul” nu există, iar alternativa nu e o copie. De multe ori, e invers, “originalul” copiază anumite caracteristici implementate inițial de “alternativă”. De multe ori, “alternativa” e net superioară.

LibreOffice e o astfel de alternativă pentru Microsoft Office. LibreOffice e, în primul rând, o suită de birou complet gratuită și perfect compatibilă cu Microsoft Office. Așadar, dacă nu dorim să cheltuim o avere pentru a achiziționa licența unui program Microsoft Office, LibreOffice este soluția perfectă și complet gratuită. Istoria ei e relativ recentă: când Sun a fost achiziționat de Oracle, susținătorii ideii de open-source s-au temut că noul proprietar nu va continua susținerea și dezvoltarea marilor proiecte Sun, cum ar fi Java și OpenOffice, astfel că au creat propria lor variantă de OpenOffice, pe care au numit-o LibreOffice și au continuat să o dezvolte separat.

LibreOffice este suita de birou preinstalată în mod implicit în unele sisteme de operare, cum ar fi Ubuntu, dar poate fi utilizată, la fel de bine, și din Windows. LibreOffice poate fi instalată pe calculatorul dumneavoastră, dar, la fel de bine poate fi utilizată și în modul portabil, dacă spațiul este o problemă pentru calculatorul dumneavoastră

Recent, a fost lansată versiunea 7.1. Documentația completă a acestei versiuni poate fi downloadată aici. E un document masiv, are aproape 400 de pagini, dar pentru a utiliza LibreOffice nu e necesară cunoașterea ei în întregime. Sau, poate deranjează faptul că nu există, încă, o versiune românească.

LibreOffice - Settings

LibreOffice este compusă, după cum se poate vedea, dintr-un procesor de texte (Writer), un program de calcul tabelar (Calc), un program de realizat prezentări (Impress), un program de realizat desene (Draw), o bază de date (Base) și un editor de ecuații (Math).Dacă setăm ca limbă de folosire româna, vom putea utiliza denumirile românești.

De la Word la Writer


Writer este un procesor de texte puternic, cu ajutorul căruia puteti crea, practic, orice fel de documente: scrisori, cărți, rapoarte, newslettere, broșuri etc. Puteți insera, de asemenea, grafice și alte obiecte.

LibreOffice - Language-Settings

Documentele create în Writer pot fi salvate (exportate) și ca fișiere HTML, XHTML, XML, PDF, sau ca documente Microsoft Word. Writer poate fi conectat, de asemenea, în mod direct, cu clientul dumneavoastră de email.

De la Excel la Calc


LibreOffice - Calc

Calc are peste 300 de funcții matematice și pentru realizarea pentru statisticilor financiare, caracteristici de realizare a diagramelor, cu ajutorul cărora se pot realiza grafice 2D și 3D care pot fi apoi integrate cu ușurință în alte documente, și, de asemenea, instrumente de automatizare pentru luarea deciziilor – Scenario Manager oferă analize de tipul “ce se întâmplă dacă”. Cu Calc putem deschide și lucra în mod direct cu documente Microsoft Excel, sau putem exporta fișierele într-unul din formatele CSV, PDF sau HTML.

De la PowerPoint la Impress


Cu Impress putem realiza prezentări avansate, incluzând diverse efecte speciale, animații și instrumente de desenat. Este integrat cu celelalte facilități grafice din LibreOffice, inclusiv cu Math. Pot fi utilizate diferite efecte de text speciale și pot fi inserate varii clipuri audio/video. Este compatibil cu Microsoft PowerPoint și permite salvarea fișierelor inclusiv în format Macromedia Flash (SWF). Draw este un program de grafică vectorială, utilizat pentru realizarea celor mai complexe grafice și diagrame, scheme logice etc., până la adevărate realizări artistice 3D. Poate importa grafică din foarte multe formate și poate exporta în peste 20 de formate, inclusiv PNG, HTML, PDF și Flash.


Base oferă instrumente pentru gestionarea unei baze de date cu ajutorul unei interfețe simple. Se pot crea și edita formulare, rapoarte, interogări, tabele, vizualizări, și relațiile corespunzătoare, astfel încât gestionarea unei baze de date relaționale devine foarte ușor de realizat.

Math este un editor de ecuații cu ajutorul căruia se pot crea toate tipurile de ecuații matematice, inclusiv  simboluri sau caractere care nu sunt disponibile în fonturile standard. Poate fi utilizat pentru a crea formule în alte documente, cum ar fi Writer sau Impress, dar funcționează și ca instrument independent. Formulele create pot fi salvate și în format MathML, care este standardul de realizare al documentelor matematice. Include suport pentru integrarea formulelor în pagini web.

LibreOffice poate fi personalizat și extins cu ajutorul unui număr impresionant de extensii.

Pentru a înțelege și utiliza eficient LibreOffice trebuie să cunoaștem caracteristicile generale ale pachetului și, de asemenea, caracteristicile și funcționalitățile fiecărei componente în parte, dar toate acestea sunt subiecte care depășesc scopul acestui articol.

Pentru a putea fi instalat pe Windows, LibreOffice necesită cel puțin Windows XP. Instalarea este simplă si nu necesită niciun fel de abilități speciale.

Download LibreOffice (instalare) sau varianta portabilă | Articol scris de Adrian Stoica

11 Comentarii

  1. De acord cu tine, în firme domneşte de multe ori un curent destul de conservator. Foarte greu sunt deschişi şi spre alte abordări, chiar dacă sunt gratuite şi reduc costul financiar. Da, o versiune românească chiar ar da un imbold puternic în direcţia acceptări acestei suite.

  2. LibreOffice este configurabil într-o mulțime de limbi, printre care și româna. Sigurul lucru care lipsește este, după știința mea, un manual comprehensiv de utilizare în limba română.

  3. Mai există programe compatibile cu office! King Soft de exemplu. Sunt un mare fan al lor. Mai ales că sunt scriitor. Hai să vedem ce grafică are Libre Office, că m-ai făcut curios. Nu am mai auzit de aşa ceva, dar am încredere în tine. Thanks…

  4. Eu folosesc Kingsoft. Consuma resurse putine. Foarte bun pana acum. Nu am folosit Libre de aceea nu stiu care ar fi mai bun. Voi ce ziceti?

  5. M-am informat. Mi se pare ca şi configuraţie puţin cam depăşit, un fel de office 2003! Dar… măcar e gratuit! Rămân la microsoft 2013… Sau ca alternativă, la kingsoft. Apreciez efortul celui care m-a pus în temă cu aşa ceva!

    1. Da, Kingsoft 2012 pare destul de bun. Vorbesc de versiunea free, despre celelalte nu știu nimic. Cred că, în anii care vor urma, se va afirma ca un concurent serios pentru MS Office, mai ales că nu este un produs open-source.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.