NetBalancer: program cu care putem afla de ce conexiunea la Internet este lenta

NetBalancer este un program gratuit cu care putem afla de ce uneori conexiunea la Internet a computerului devine mult mai lentă decât de obicei, examinând traficul de date avut de fiecare dintre programele instalate în calculator și aflate în execuție, acestea reprezentând cea mai frecvența cauză a pierderii vitezei de navigare pe Internet.

conexiunea la internet este lenta - NetBalancer

După descărcarea și instalarea programului NetBalancer, la prima rulare a acestuia, e posibil să vi se ceară să porniți serviciul de monitorizare a traficului de date. Dacă este așa, acceptați invitația, în caz contrar nu-l veți putea utiliza.

La următorul pas, prin intermediul unei noi ferestre ce-și va face apariția, NetBalancer vă va întreba dacă doriți să activați profilul ce conține setul predeterminat de priorități, valabile pentru cele mai populare programe Windows. Deoarece nu doriți utilizarea programului pentru a limita conexiunea la Internet, ci pentru a determina ce anume acaparează cea mai mare parte a traficului efectuat prin conexiunea la Internet, faceți click pe Nu.

reguli si prioritati predeterminate

După ce ați parcurs toți acești pași, în interfața principală a programului veți vedea o listă a tuturor programelor instalate în calculator. Dacă este cazul, lista va afișa în dreptul programelor și traficul de date efectuat de către acestea.

Să luăm drept exemplu traficul de date realizat de player-ul audio AIMP:

viteza de incarcare si descarcare

În momentul efectuării screenshot-ului, AIMP descărca de pe Internet date cu o viteză de 4.7 KB/s și trimitea date cu o viteză de 366 B/s.

Așadar, în cazul de față, deoarece traficul de date avut de acesta este infim, putem trage concluzia că nu AIMP este programul responsabil de încetinirea conexiunii la Internet, ci altul.

Cum ne dăm seama ce program încetinește conexiunea la Internet

Bineînțeles, tot cu ajutorul programului NeBalancer aflăm acest lucru. Pentru asta trebuie să cunoaște viteza conexiunii la Internet garantată de către operator. Dacă unul dintre programele ce funcționează în calculator înregistrează un trafic de date ce depășește 80% din totalul vitezei de încărcare sau descărcare garantat de operator, am descoperit vinovatul!

programul care solicita cel mai mult conexiunea la internet

De asemenea, e posibil ca suma traficului tuturor programelor ce necesită acces la Internet să se apropie de maximul permis, iar din acest motiv conexiunea să devină lentă. În ambele cazuri, închiderea programelor cea mai mare parte a traficului ar trebui să rezolve problema.

În exemplu dat era vorba de qBittorrent, programul cu care descarc fișiere de pe torrenți, acesta făcând upload cu aproape maximul posibil de conexiunea la Internet folosită.

Cum împiedicăm un program să acapareze resursele de rețea

Limitându-i vitezele de download și upload la valori care să nu afecteze celelalte programe ce rulează, de exemplu conexiunea necesară navigării pe Internet în condiții optime.

Limitarea poate fi efectuată prin diverse metode, inclusiv din Windows, fără ajutorul unui program terț, dar dacă tot vorbim de NetBalancer, haideți să vedem cum îl putem folosi pentru a limita vitezele de download și upload ale qBittorrent (sau a oricărei alte aplicații) cu ajutorul său.

E chiar simplu: facem click dreapta pe programul a cărei viteză de download dorim să o limităm, apoi alegem din meniul contextual opțiunea Download priority » Limit:

limitarea vitezei de download a unui program

În fereastra ce se va deschide vom selecta Limited la Download Priority și Upload Priority, apoi vom introduce în casetele aflate în acestea limitele dorite în kbps.

downlaod upload priority

Un mbps (unitate de măsură folosită de furnizorii de servicii la Internet) are 1000 kbps.

Prin urmare, dacă dorim să limităm viteza de download a programului la 10 mbps, înmulțim 10 cu 1000 și introducem în caseta Limit din dreptul Download Priority valoarea obținută astfel.

vitezele de download si upload au fost limitate

NeBalancer este gratuit pentru monitorizarea traficului de date și limitarea conexiunii la Internet a programelor instalate în calculator, dar dacă doriți să-i deblocați și celelalte funcții va trebui să-l cumpărați. Îl puteți descărca gratuit de pe site-ul său oficial și instala în orice PC cu Windows.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.