Program cu care pot fi redenumite mai multe fișiere deodată și/sau schimba extensii în lot, elimina cuvinte din nume, etc.

Am efectuat gresit, de curând, o operație de redenumire a mai multor screenshot-uri făcute într-ul sistem GNU/Linux. Redenumirea s-a făcut, dar pe durata procesului au fost pierdute extensiile fișierelor redenumite, și mi-am dat seama de acest lucru abia acum, când aveam nevoie de ele.

program de redenumit fisiere in lot

Redenumirea simultană a mai multor fișiere poate fi efectuată în Windows fie cu ajutorul unui program de redenumire în lot, fie selectând toate fișierele, apăsând tasta F2, introducând noul nume și apăsând tasta Enter. Totuși, dacă se dorește ceva mai mult decât o redenumire, sfatul meu este să apelați la un program precum Bulk Rename Utility, cel din captura superioară.

De exemplu, pentru corectarea sau atribuirea unei extensii mai multor fișiere în același timp folosind programul gratuit Bulk Rename Utility, va trebui să efectuați următoarele:

 1. Selectați în panoul din partea stângă superioară folderul în care se află fișierele a căror extensie doriți să o corectați, ori cărora doriți să le atribuiți una.
 2. Selectați în panoul din dreapta fișierele cărora doriți să le corectați sau atribuiți extensia.
 3. Deselectați celelalte fișiere sau foldere.
 4. Selectați la Extension opțiunea Fixed și introduceți în caseta alăturată acesteia extensia dorită precedată de punct (ex: .png).
 5. Apăsați butonul Rename și confirmați operația în fereastra de dialog ce se va deschide, dând click pe butonul OK.

corectare extensie fisier

Redenumirea în lot, deși sunt de părere că această operație nu merită efortul rulării unui program devreme ce poate fi efectuată după cum am explicat în primele rânduri ale postării, se face introducând, după selectarea fișierelor pe care dorim să le redenumim, a noului nume în caseta Name din cadrul secțiunii File.

redenumirea mai multor fisiere in lot

Da, după cum spuneam și nu mă satur să o repet, redenumirea folosind un astfel de program merită deranjul doar dacă operația include și alte sarcini, cum ar fi redenumirea și corectarea extensiei, sau redenumirea și adăugarea unui prefix sau al unui număr de ordine.

Reîntorcându-ne la Bulk Rename Utility, pe lângă operațiile deja menționate, acesta mai permite și efectuarea altora destul de interesante și utile, printre care:

 • Eliminarea sau înlocuirea unui anume fragment de text din cadrul numelui fișierelor.
 • Eliminarea de caractere sau cuvinte specifice din cadrul numelui fișierelor.
 • Eliminarea cifrelor și simbolurilor din cadrul numelor fișierelor.
 • Adăugarea sau eliminarea unui prefix în cadrul numelor fișierelor
 • Sortarea detaliilor fișierelor pe coloane.
 • Redenumirea în lot a fișierelor pe baza unei liste text.
 • Eliminarea sau înlocuirea metadatelor fișierelor procesate.
 • Modificarea, repararea sau configurarea atribuțiilor și permisiunilor fișierelor.
 • Redenumirea mai multor fișiere deodată direct din linia de comandă.
 • Redenumirea în lot a mai multor fișiere și generarea unui script .bat care să permită restaurarea numelui original ale acestora.

După cum veți vedea în cazul în care veți decide să-l folosiți, deși vorbim de un program gratuit de redenumire în lot a fișierelor, Bulk Rename Utility este unul dintre cele mai complexe programe de aceste gen pe care le-ați întâlnit sau le veți întâlni vreodată în Windows și nu numai.

Bulk Rename Utility este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows și dispune de versiuni pentru platformele de 32 și 64 de biți ale acestora. Pentru descărcare vă recomand să utilizați link-urile de download disponibile pe site-ul său oficial.

Tot din același loc veți avea posibilitatea de a descărca și o versiune portabilă a acestuia, adică una care va permite utilizarea programului fără a-l instala, dar și una care nu va modifica în vreun fel configurația sistemului de operare al computerului.

4 Comentarii

  1. Știu că pare bizar, dar îți jur că e o pură coincidență. Până acum nu ți-am văzut comentariul că, după cum probabil ai observat, de comentarii se ocupă exclusiv Moxin. Eu l-am căutat pentru înlocuirea extensiilor și l-am găsit aici.

   Gând la gând cu bucurie! :)

 1. Şi eu căutam zilele acestea pentru redenumirea în masă a unor fisiere mp3 dar cu adăugarea unui cuvânt la numele fişierului. Şi ca să dai Rename la toate …te apucă colinzile:) Nu ajunsesem să încerc Bulk Rename. Acum e mai simplu că îl am şi explicat datorită ţie. Mulţam.

 2. Până acum am folosit pentru redenumire AntRenamer2 pe care l-am considerat grozav.Pentru muzică în general există mai multe variante pentru redenumiri în masă.Aș aminti Advanced Renamer, Aimp Tag Editor, File And MP3 Tag Renamer, ID3 renamer ,TagRename, Audio Grail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.