Program gratuit care identifică și șterge dublurile fișierelor din calculator (fotografii, muzică, documente, șamd)

Cu trecerea timpului cumulăm în calculator tot felul de fișiere, de la documente la fotografii și melodii, astfel că la un moment dat devine practic imposibilă evitarea apariției dublurilor. Pentru a nu ține ocupat inutil spațiul de stocare dedicat găzduirii dublurilor, scanarea periodică a Hard Disk-ului calculatorului pentru identificarea și eliminarea acestora este o practică bună și chiar recomandată. Un program gratuit care face acest lucru foarte rapid este și cel despre care vom vorbi în continuare: dupeGuru.

scanare dubluri dupeGuru

După instalare, la deschidere, programul ne va cere să-i indicăm directorul din calculator pe care dorim să-l scaneze în scopul identificării dublurilor. După efectuarea scanării, dupeGuru va afișa un raport care va conține fișierele originale și dublurile acestora, util mai ales pentru a compara manual fișierele și confirma corecta identificare a clonelor.

rezultate-dubluri-scanare

Pentru ca programul să afișeze doar dublurile identificate, bifați în bara superioară a acestuia caseta Dupes Only.

afiseaza doar dublurile

Totuși, această practică nu este tocmai indicată, iar asta deoarece —chiar dacă în testele efectuate nu s-au dat astfel de cazuri— în situația în care programul ar cataloga greșit un fișier ca fiind dublură, dacă-l ștergem fără verificări prealabile, s-ar putea ca mai târziu să avem nevoie de el și să ajungem la mila unui program de recuperare a datelor șterse din calculator.

Așadar, înainte de a șterge toate dublurile din calculator asigurați-vă că ștergeți într-adevăr dublurile, nicidecum originalele.

Pentru ștergerea permanentă din calculator a dublurilor fișierelor identificate de dupeGuru ca atare, selectați în meniul Actions opțiunea Send Marked to Recycle Bin…:

trimite fisierele selectate in cosul de reciclare

Acest lucru va face ca dublurile selectate (sau filtrate de program în cazul în care ați bifat mai întâi caseta Dupes Only) să fie trimise în Coșul de Reciclare a Windows (de unde vor putea fi recuperate ulterior). În fereastra ce se va deschide, dacă pe Hard Disk-ul pe care se află dublurile nu a fost dezactivat Coșul de Reciclare, veți avea posibilitatea de a crea un Symlink sau Hardlink.

Din același loc veți putea opta și pentru ștergerea permanentă a fișierelor identificate ca fiind dubluri ale altora. Acest lucru se face bifând caseta Directly delete files înainte de apăsarea butonului Proceed.

stergerea tuturor dublurilor

Sfatul nostru este să verificați, înainte de eliminarea permanentă a tuturor celor idendificate, fiecare dublură în parte și să o comparați cu originalul pentru a vă asigura că este într-adevăr vorba de o dublură. Programul dupeGuru este fiabil, dar o măsură de precauție este întotdeauna binevenită. Puteți descărca dupeGuru de pe site-ul său oficial. Acesta este disponibil în versiuni compatibile cu sistemele de operare Windows, Linux și Mac OS X.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.