Program gratuit care afișează în bara de activități consumul de resurse și activitatea rețelei, în timp real

Dintotdeauna mi-au plăcut utilitarele din distribuțiile GNU/Linux care afișau în bara de system informații despre consumul de resurse. Mi se pare nu doar interesant, ci și foarte util să poți cunoaște, în timp real, consumul de memorie RAM, vitezele de transfer ale conexiunii la rețea și a celor de scriere și citire a datelor pe hard disk, că doar astfel poți identifica și înlătura din timp problemele ce afectează performanțele computerului. Iar asa face XMeters în Windows!

monitorizare consum resurse în windows, cu xmeters

XMeters preia de la Managerul de activități toate aceste valori și le afișează, în paleta de culori aleasă de către utilizator, pe bara de activități a Windows, în partea dreptă a acesteia.

Imediat după instalare, programul vă va întreba dacă doriți afișarea propriului panou în bara de activități a Windows. După confirmare, fereastra de dialog se va deschide și veți putea alege și particulariza valorile cu care doriți să fiți ținuți la curent.

xmeters - doriti informatii in bara de activitati

XMeters poate monitoriza activitatea procesorului, a hard disk-ului, rețelei și memoriei RAM, și o poate face în trei feluri diferite, dintre care două grafice (Bar și Pie) și una text. Eu am ales ultima variantă pentru fiecare dintre componentele monitorizate.

Pentru a le putea diferenția cu ușurință, am ales culori unice fiecărei valori de afișat. Panoul nu funcționează întotdeauna cum ar trebui. De exemplu, din capturile de ecran din galeria inferioară ați putea deduce că niciuna dintre casete sau opțiuni nu este bifată.

Deși bifa nu este vizibilă, ea este prezentă și afectează comportamentul aplicației. Presupun că e vorba de o problemă ce va fi rezolvată la următorul update. Așadar, dacă după activarea unei casete lipsește bifa, ca și cum respectiva opțiune nu ar fi activă, nu vă lăsați păcăliți, ci priviți schimbările aduse panoului pe care XMeters l-a plasat pe bara de activități.

Ce-mi displace cel mai mult la XMeters e lipsa unei opțiuni pentru închidere sau dezinstalare. Dacă pentru a o închide trebuie apelat neapărat la Managerul de activități, pentru a o putea dezinstala va trebui să-i redescarci kitul de instalare sau să apelezi la unul dintre programele de dezinstalare specializate.

În rest, în cele câteva zile de când am instalat-o și am lăsat-o să ruleze automat odată cu sistemul de operare, a funcționat impecabil. O puteți descărca de aici. Versiunea gratuită a aplicației împrospătează informațiile la fiecare trei secunde, interval destul foarte bun pentru majoritatea dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.