Recuperare date, partiții șterse, avariate sau formatate, cu Active Boot Disk

Din diverse motive, un atac malware, o comandă greșită în managerul de partiții, poate face o întreagă partiție, sau chiar întregul hard disk (dacă sunt montate două), inutilizabil. Nici eu nu am fost scutit de acest necaz, dintr-o singură comandă greșită în utilitarul Diskpart, din Windows, am șters un hard disk de 750GB, ocupat în proporție de aproximativ 60-70%.

Active Boot Disk

După mai multe căutări în spațiul virtual, am hotărât să apelez la Active Boot Disk, un program complet de recuperare a datelor, partițiilor, parolei sistemului de operare, inclusiv posibilitatea de a clona o partiție, sau întregul hard disk.

Singura problemă a programului, este comercial, având posibilitatea de a fi utilizat în versiune demo, cu câteva limitâri, însă cele 10 zile de încercare oferite sunt suficiente. Instalarea programului este simplă, nu va pune probleme nimănui. Lansarea programului ne oferă posibilitatea de a crea un mediu boot-abil pe un CD/DVD/Blu-ray, un stick USB sau să realizăm o imagine ISO pentru o utilizare ulterioară.

Active Boot Disk-creator

După selectarea opțiunii dorite, va trebui să alegem modul de boot. Pentru a beneficia de interfața grafică a programului, deci pentru simpliate, vă recomand modul Boot into Windows.

Selectare mod de boot

După click-ul pe butonul Next, înainte de crearea mediului boot-abil, vom avea un sumar al opțiunilor selectate, având posibilitatea de a le modifica prin derulare cu butonul Back. Urmează un click pe Create. Dacă vom crea mediul boot-abil pe un stick USB, vom fi întrebați în ce sistem de fișiere se va formata. Vă recomand FAT32. Atenție, toate datele existente pe acel dispozitiv vor fi pierdute!

Mediul de boot fiind creat, nu rămâne decât să restartăm calculatorul, să boot-ăm de pe dispozitivul creat. Interfața grafică a programului este cât se poate de simplă, sugestivă, având posibilitatea de a selecta ce ne interesează atât din interfață, cât și din Taskbar.

Active Disk Image

În afară de caracteristica de creare a unei imagini de sistem, programul oferă posibilitatea recuperării de date care au fost șterse accidental. Nu trebuie decât să selectăm locația cu pricina și să scanăm partiția respectivă. Comenzile programului sunt situate în meniul superior.

Active File Recovery

Similar, caracteristica de recuperare funcționează și pentru recuperarea partițiilor șterse, formatate sau avariate. În acest caz, programul va scana întregul hard disk, indiferent de procentul de ocupare al acestuia, durata de scanare fiind destul de lungă, executându-se sector cu sector.

Scanare hard disk

Trebuie să menționez, că există două moduri de scanare, una rapidă (Quick Scan), utilizabilă în cazul recuperării de date,sau în profunzime (Deep Scan), în cazul recuperării partițiilor. În cazul meu, doar scanarea în profunzime a 750GB, a durat 3h.55min, recuperarea fiind mult mai lungă, însă cu rezultate cu adevărat spectaculoase, adică în proporție de 100%.

Recuperare partitie

În afară de cele prezentate mai sus, Active Boot Disk mai pune la dispoziție un manager de partiții, într-adevăr, nu foarte avansat, însă destul de eficace în caz de urgență. Așa cum am amintit mai sus, există și posibilitatea recuperării parolei uitate a sistemului de operare, plus alte câteva utilități ca un Explorer (cam rudimentar), un dispozitiv de făcut capturi de ecran, editor HEX, program de inscripționat CD/DVD-uri, Task Manager, etc.

În încheiere, nu pot să am decât cuvinte de laudă la adresa Active Boot Disk, fiind un program all-in-one complet, deosebit de util în cazuri de urgență. Programul poate fi rulat numai în boot, având suport pentru toate formatele de fișiere de sistem Windows, UFS, EXT4, atât pentru HDD, cât și pentru SSD.

Download Active Boot Disk

7 Comentarii

 1. Mulţumesc. L-am pus la portofoliu. Comentariile benefice ale celor de unde l-am descărcat confirmă laudele tale…

 2. Multumesc am recuperat o partitie de 600GB cu absolut tot ce aveam pe ea poze si date personale totul intact.
  V-am descoperit de cateva zile si sunteti foarte buni.

   1. Salut!! Si eu am o problemă de cazul acesta….am sters o partitie de 140 si cv de GB si acuma nu mai am nici o partitie pe ce sa instalez windows-ul…ce pot face???multumesc!

    1. Salut.
     Daca doresti sa recuperezi datele procesul este ceva mai complex fiind nevoie de un al doilea sistem de lucru.
     In caz contrar poti descoperi spatiul pierdut printr-un utilitar de pertitionarea gen Easeus Partition Master, fiind de parere la prima vedere ca spatiul respectiv exista undeva dar este inca nealocat.Poti face o verificare si in Disk Management sa vezi ce si cum.
     Intai remedieaza problema spatiului negasit si apoi poti incepe procesul de reinstalare a sistemului de operare dorit.
     Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.