Trucuri Firefox: cum faci din Firefox un browser mai bun, mai eficient, mai rapid, mai personal

Am o slăbiciune aparte pentru trucurile care permit îmbunătățirea și / sau personalizarea sistemului de operare și a aplicațiilor; dar asta nu e o noutate pentru cei care citesc acest blogul periodic… Noutatea e că astăzi vom vorbi despre trucuri Firefox. Da, vom vorbi despre acele mici optimizări pe care le putem aduce acestui Internet Browser modificându-i valorile key-urilor din „about:config„:

Cu siguranță știați deja că scriind în caseta de adrese a Firefox textul „about:config” și apăsând tasta Enter aveți acces la un panou secret de setări avansate:

1-about_config_firefoxDacă nu știați nu mai contează; tocmai ați aflat unde veți putea pune în practică toate sfaturile prezentate mai jos, a căror rezultate vă interesează… dar înainte de a continua haideți să clarificăm câteva detalii:

 • Nu modificați nimic altceva în afară de ceea ce vă spun eu decât dacă sunteți siguri că știți ce faceți!
 • Pentru a localiza mai ușor o valoare existentă vom scrie numele acesteia în caseta „Filtru„.
 • Pentru a schimba parametri unei intrări existente în about:config din adevărat în fals ori viceversa, facem dublu-click pe aceasta.
 • Pentru a schimba valoarea numerică a unei intrări facem dublu-click pe aceasta, scriem noua valoare apoi facem click pe „OK„.

Presupun că toată lumea a înțeles ce și cum se face așa că haideți să trecem la acțiune.

Dezactivarea scanării fișierelor după ce au fost descărcate

După finalizarea fiecărei descărcări realizate cu Firefox acesta blochează accesul la fișierul descărcat preț de câteva secunde timp în care ne înștiințează că-l analizează de viruși. În teorie Firefox ar trebui să trimită fișierul descărcat de noi antivirusului instalat în calculator pentru a fi analizat.

2-dezactiveaza_scanarea_antivirus_firefoxÎn realitate lucrurile sunt mai diferite decât ne-am fi imaginat deoarece Firefox va face același lucru chiar dacă în sistem nu a fost instalat un antivirus. În plus, această acțiune realizată de Firefox este pe cât se poate de inutilă dacă ținem cont de faptul că majoritatea antivirușilor actuali scanează fișierele proaspăt adăugate în calculator indiferent de proveniența lor fără a fi necesară intervenția noastră sau a unei aplicații terțe.

Pentru a dezactiva aceasta caracteristică dăm valoarea „false” intrării:

 • browser.download.manager.scanWhenDone

Evitați ca tasta Backspace să vă ducă la fereastra anterioară

În Firefox, tasta Backspace are comportamentul butonului „Back” și din acest motiv uneori, în timp ce încercați să ștergeți textul dintr-un formular, sunteți readuși pe fereastra anterioară; un dezastru dacă formularul completat era cel al unei comenzi online…

3-backspace_action_firefoxPentru a evita să vi se mai întâmple asta dați valoarea „2” întrării:

 • browser.backspace_action

Care tab ar trebui să dispună de butonul „close” ?!?

Fiecare tab din Firefox afișează implicit butonul „Close„. Dar eu îl vreau doar în tab-ul activ… iar voi probabil îl vreți la finalul barei…

4-buton_close_personalizatDacă intrării

 • browser. tabs. closeButtons

îi vom da valoarea:

 • 0 – Butonul „Close” va fi afișat doar în tab-ul activ.
 • 1 – Butonul „Close” va fi afișat în fiecare tab (valoare implicită)
 • 2 – Butonul „Close” nu va fi afișat.
 • 3 – Butonul „Close” va fi afișat la sfârșitul barei de tab-uri.

Notă: pentru înregistrarea acestei valori va trebui să reporniți Firefox.

Curăță memoria RAM când Firefox este minimizat


Există diverse aplicații care atunci când sunt minimizate eliberează toată memoria RAM pe care o țineau blocată în timp ce erau utilizate în prim-plan. Această caracteristică este extrem de utilă deoarece o aplicație minimizată va consuma minimul de resurse păstrând documentele procesate înainte de minimizare (ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă aplicația ar fi fost închisă).

5-curata_memoria_ram_cand_este_minimizat_firefoxPentru a activa această caracteristică în Firefox dăm valoarea „true” întrării:

 • config.trim_on_minimize

Notă: În viață nu este totul numai „miere și lapte”. Dacă setați acestă opțiune nu uitați că ferestrele deschise în Firefox înainte de minimizare nu for vi afișate instantaneu la maximizarea Browser-ului cum se întâmpla până acum, având această caracteristica dezactivată.

Activează auto-completarea adreselor în Firefox


În momentul în care începi să scrii o adresă în Firefox acesta îți arată o listă cu elementele relaționate însă adresa nu se completează automat așa cum se întâmplă în cazul altor Browser-e (Google Chrome, de ex.).

6-auto_completarea_adresei_bara_firefoxPentru a activa auto-completarea adreselor în Firefox dăm valoarea „true” intrării:

 • browser.urlbar.autofill

Dezactivează numerotarea inversă la instalarea extensiilor


O altă caracteristică a Firefox mai mult enervantă decât utilă… De ce trebuie să așteptăm derularea numerotării inverse ori de câte ori instalăm o extensie ?!? Pentru a avea timp să ne răzgândim ?!? Aiurea… dacă nu ne place o extensie o dezinstalăm și… pa!

7-desactiveaza_numerotarea_inversa_la_instalarea_unei_extensii_in_firefoxPentru a dezactiva numerotarea inversă dam valoarea „0” intrării:

 • security.dialog_enable_delay

Modifică timpul de execuție a script-urilor


În momentul în care un script provoacă blocarea Browser-ului Firefox acesta afișează o fereastră de dialog în care ne oferă posibilitatea să oprim executarea script-ului sau să continuăm rularea sa. Intervalul de timp după care Firefox afișează această fereastra este de 10 secunde; prea mult din punctul meu de vedere. Dacă după 3 secunde un script nu răspunde, mai mult ca sigur că nu o va face nici după 10

8-script_care_nu_raspunde_in_firefoxPentru a micșora la 3 secunde timpul de afișare a ferestrei de dialog care ne cere să luăm o decizie atunci când un script nu răspunde, dăm valoarea „3” întrării:

 • dom.max_script_run_time

Înstalează teme în Firefox fără a fi necesară repornirea


Abia aștept ca Firefox să calce pe urmele rivalului său actual (Google Chrome) și să nu mai trebuiască restartat de fiecare dată când instalăm o extensie sau o temă nouă. Din fericire pentru noi, cei care încă mai utilizăm Firefox, putem dezactiva repornirea obligatorie a acestuia după instalarea unei teme.

9-instaleaza_teme_in_firefox_fara_repornirePentru a putea instala noi teme în Firefox fără a fi nevoiți să-l repornim dăm valoarea „true” intrării:

 • extensions.dss.enabled

Notă: Din păcate acest feature nu funcționează așa cum ar fi trebuit în toate situațiile. Mai mult de atât, activându-l, nu vom evita repornirea obligatorie după instalarea extensiilor înainte de a le putea folosi.

Presupun că voi vreți să cunoașteți mai multe trucuri însă haideți să mai lăsăm câteva și pentru data viitoare când vom vorbi pe această temă. Nu de alta dar deja e aproape miezul nopții și m-a luat un somn…

43 Comentarii

 1. Ati incercat vreodata Opera? browserul norvegienilor face toate browserele, inclus chrome cand vine vorba de rapiditate + consum de resurse minim, zboara pur si simplu pe net!
  am folosit si eu Mozilla, de test 2 zile, si m-am convins.. e rapid, dar nu ca Opera, care  e un browser eceptional.. pacat ca 80% stiu doar de Mozilla si nu stiu ce e bun!

   1. Sunt chiar si site-uri care nu se afiseaza corect in Opera, dar eu tot nu renunt la ea, sa speram ca Opera 12 o sa aduca schimbari majore.. altfel cred ca o sa piarda muuulti fani

    1. Va pierde cu siguranță dacă va continua tot așa. Apropo: nu știu de ce am impresia că Opera nu învață din propriile-i greșeli. Și iar nu înțeleg cum de lasă de înțeles că sunt mai importante dispozitivele mobile…

     1. Cred ca greselile alea sunt facute intentionat, deaia e si atat de rapid …altfel nu-mi explic.. nu cred ca Opera are mai multi bani decat Chrome, care isi permite sa cumpere toti inginerii de la Opera si sa faca Chrome cel mai bun browser din lume ..
      Opera pe mobil e cel mai smecher browser mobil, parerea mea!

  1. E adevarat.Opera e un browser bun.Dar la viteza nu-l taie pe Chrome si la stabilitate si performanta in nici un caz pe Mozilla.
   P.S:Performanta nu tine doar de viteza si aspect.

  2. Ce ma tu crezi ca n-am incercat toata lumea opera cand vine vorba de net cu viteza de 100 pe secunda normal ca e bun opera dar multi stiu ca are probleme serioase la minte opera o si ai incercat vreodata sa descraci de pe mediafire? sau rapidshare?

 2. ce ai facut aici nu e tocmai bine in totalitate. mai ales pt cei care au conexiune la net lenta gen dialpu sau de pe mobil ( cei care nus din romania)

  1. De ce crezi că am zis „a căror rezultate vă interesează”. Fiecare aplică ce-i place / trebuie. Nu pot scrie doar pentru o categorie de utilizatori. În plus, acum că m-am uitat, am sub 2% vizite de pe Dial-Up de când am făcut blogul (un an jumătate).

  1. Da,este adevarat,Chrome este ,,regele soselelor”.Insa acest browser,consuma mai mult din memoria RAM si din procesor,si pe langa asta poate inmagazina unele date pe care le trimite la sediul lor.In plus.Ca si stabilitate si extensii,Mozilla ramane,,bad boy-ul” in continuare.
   P.S.:Performanta unu browser nu inseamna doar viteza,ci le cuprinde pe toate

  2. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Ba toti ce credeti voi dar nu stiti ca fiecare browser are defectele lui o si google chrome e cel mai praf are de trei ori cat mozila si mozila e de trei ori mai rapid ia intra tu cu viteza de 10 kb/s pe metin2 ro situl si sa faci comparatia intre mozila si google google incarca intr-un an!

   1. O chestie ar fi acele Aplicatii (jocuri) din Chrome, care nu le-am vazut in Mozilla.. :D
    in rest, Chorme e un „parazit” cand vine vorba de consum resurse, deschide un nou proces la fiecare TAB, e foarte fomist ..

    1. Teoretic e mai bun decât Firefox, practic nu; dar asta e doar părerea unei persoane care nu crede ca un browser e mai bun doar fiindcă a fost făcut de Google. Recunosc, l-am folosit câteva luni, dar asta se întâmpla pe când Firefox consuma mai multe resurse decât Photoshop… dar de când a fost lansat Firefox 7 l-am abandonat complet din același motiv pentru pentru care am început să-l folosesc (consumul de resurse). Dar departe de mine gândul să spun despre Chrome că este un „parazit”… e bun și promite.

     1. Ai dreptate.Cu putin efort,si Google isi poate adauga deficiturile pe care le are fata de Mozilla,si Mozilla la fel cred ca promite in imbunatatirea vitezei.Dar sa vedem partea buna a lucrurilor,bine ca avem de unde alege!:)

 3. Foarte utile chestile astea, pe mine chiar ma ajuta si se vad rezultatele dupa un restart la Mozilla (nici nu trebuia sa mai zic Mozilla =)) ) si mai asteptam ceva schimbari, modificari la Mozilla.

 4. Eu tot timpul am probleme cu afisarea continutului flash in chrome.
  Firefox se descurca minunat,…si apropo de Opera,mi-a placut pt. ca intr-un timp,era singurul browser care salva sesiuile (chrome nici acum nu o face).

 5. Firefox se pare ca e unul dintre cele mai iubite browsere din Europa,asta vazandu-se si din numarul mare de downloaduri incepand cu varianta 4 lansata in martie 2011.Cele mai multe descarcari au fost facute in Germania.

   1. Cristiane,multumesc frumos pentru REcomentariu k sa zic asa.La toate mi-ai raspuns.Respect definitiv!!!!In alta ordine de idei,eu am Firefox 7,dupa ce l-am schimbat pe Internet Explorer 6 care vine la pachet cu Windows XP.E dezastruos Cristiane.I-am dat testul Acid 3.Numai 12 puncte din 100.Iar Firefox a scos 97 din 100.Browser adevarat,nu?Multumim inca o data pentru ce faci pentru noi…

    1. Nu mă lua cu teste fiindcă principalul test de care țin cont e experiența de utilizare. Dacă îmi place, folosesc, dacă nu trec mai departe. Drept dovadă, prin noiembrie (anul trecut) renunțasem la Firefox în favoarea Chrome; pe parcurs am folosit fiecare versiune de Firefox lansată și în septembrie am revenit la Firefox. IE, atât versiunile anterioare cât și IE9, mi-au cam lăsat un gust amar de fiecare dată când le-am folosit… așa că nu comentez mai mult de atât despre „copilul” din Redmond care, se pare, niciodată nu învață din propriile-i greșeli…

     1. Salutare din nou!Referitor la browserele astea,Firefox m-i se pare cel mai capabil zic eu datorita zecilor de mii de addon-uri cu care ne-a incantat de fiecare data.Din pacate eu nu pot sa-mi pun Internet Explorer 9 din cauza ca nu se”pupa” cu Windows XP.Sincer l-as pune.Imi place grafica la el.Spre diferenta de Google Chrome care nu-mi place mai deloc k si grafica.Si oricum IE9 e lux pe langa IE6 pe care l-am folosit ceva timp si care mi-a adus numai virusi,troieni ba chiar si spywere.Era foarte slab la securitate.In rest ce sa-ti mai zic Cristi…weekendeala placuta.REVIN!

   2. Multumesc foarte mult pentru acest lucru.Eu folosesc Mozilla si sunt un mare fan al blog-ului tau.N-as vrea sa am probleme cand invat de la tine:)
    P.S. Succes in continuare.Faci o treaba foarte buna.

  1. Da,este adevarat,dar sa nu crezi ca nu-l poti face mai bun prin anumite setari.De exemplu cea cu memoria RAM este excelenta.Este ceva cand vezi ca-ti consuma peste 100 MB RAM cand navighezi,si sub 5MB cand este in bara.

 6. Mai omule, NU SUNT BEAT!!! In firefox_ul meu NU EXISTA „comanda” : config.trim_on_minimize – DE CE ?

  Daca esti amabil – da-mi un mail pentru aceasta problema. Multumesc si un an mai bun!

 7. Desigur m-am dus in valorile key-urilor din “about:config“ si am tastat config.trim (bla-bla) si mi-apare DOAR astea doua :

  config.use_system_prefs;false config.use_system_prefs.accessibility;false – Iar urmatoarea este:

  general.config.obscure_value;13 Hai, te rog, lamureste-ma!!!

  1. OK. Uite cum stă treaba. Mozilla, când scoate o nouă versiune de Firefox, scoate caracteristici mai vechi și adaugă altele noi. Ei, se pare că „config.trim_on_minimize” a fost scos în versiunea 9.0. Dar asta nu vrea să spună neapărat că a fost scos pentru totdeauna; n-ar fi pentru prima dată când se întâmplă asta.
   Te-am lamurit ?!?

   1. Da exista si alt browser care este mai rapid si foarte bun. Cautare excelenta, Se numeste SRWare Iron… va rog sa-l incercati. Nu o sa va para rau……..

 8. La ce versiune Firefox se pot aplica aceste trucuri?
  Se poate si la v.3.6.26? Inteleg ca Firefox 7 este bun si as putea eventual face o actualizare desi voi pierde unele extensii, ca ScreenGrab. Sau sa merg oare chiar la Firefox 8, care ar fi mai rapid? Ma intereseaza si consumul de memorie!

 9. Pentru consumul de memorie iti recomand sa citesti acest articol publicat se TyiBy aici XUX . Pentru pastrarea addonurilor fa un backup cu MozBackup sau foloseste addonul Siphon , cat despre compatibilitatea addonurilor , instaleaza Add-on Compatibility Reporter sau pur si simplu pacaleste-le din C:UsersNameAppDataRoamingMozillaFirefoxProfiles…extentions modificand versiunea maxima in fisierele „install.rdf”(poat sa funtioneze sau nu )sau asteapta sa fi actualizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.