Windows 8.1 Preview: Tot ce merită știut

Am instalat Windows 8.1 Preview de îndată ce a fost publicat link-ul de download al pachetului ce permitea realizarea upgrade-ului prin Windows Store. Procesul de upgrade a durat câteva minute bune și pe durata acestuia au fost necesare câteva reporniri ale sistemului și o reconfigurare a setărilor de personalizare (lucru la care sincer vă spun că nu mă așteptam). De asemenea, la un moment dat, deși m-am logat fără probleme în contul local, Windows 8.1 Preview îmi cerea să mă loghez în contul Windows Live și nu-mi oferea posibilitatea de a trece de acel pas. Deoarece folosesc LastPass pentru a genera și gestiona parolele, am fost nevoit sa apelez la un calculator secundar pentru a obține parola. Precizez asta deoarece, dacă vi se întâmplă și vouă, ar fi nemaipomenit dacă ați dispune de parola contului Windows Live la îndemână (asta dacă țineți neapărat să-l folosiți pe cel existent și să nu creați unul nou doar pentru a putea accesa Windows 8.1 Preview.

Windows 8.1 Preview – Ecranul Start (Modern UI)


Ecranul Start al Windows 8.1 Preview

De îndată ce ai făcut upgrade la Windows 8.1 Preview, vei remarca îmbunătățirile aduse ecranului Start. În Windows 8.1 avem la dispoziție mai multe posibilități de redimensionare a Live Tiles-urilor (large, wide, medium, small), și putem denumi grupurile (coloanele) de aplicații pentru a le organiza după bunul plac.

Windows 8.1 Preview include, de asemenea, noi opțiuni de personalizare a mediului grafic Modern UI, oferindu-ne în acest scop mai multe culori și wallpapere noi:

Personalizarea ecranului Start în WIndows 8.1 Preview

Picture password este o altă funcție nouă care îmi place foarte mult și pe care am și activat-o pe laptop. Aceasta, după cum propriul său nume o indică, ne permite să deblocăm calculatorul cu ajutorul gesturilor realizate deasupra unei imaginii și poate fi activată din PC Settings » Accounts » Sign-in options:

Picture Password

Am activat această funcție deoarece mi-e mult mai comod să trag trei linii pe trackpad-ul multi-touch decât să introduc parola formată din cifre și litere, iar dacă pe laptop e atât de simplu, pe o tabletă cu Windows 8.1 cu siguranță e și mai simplu și prin urmare va fi adoptată de foarte mulți utilizatori ai acestor device-uri.

Windows 8.1 Preview – Butonul Start

În Windows 8.1 Preview a fost inclus un buton grafic, vizibil în mediul grafic Modern UI dacă ducem mouse-ul în colțul stâng-inferior al ecranului, vizibil în permanență în mediul desktop. Noul buton Start nu face nimic, doar ne duce de la un mediu spre celalalt, însă este vizibil și cu siguranță va fi de ajutor celor care vin de pe versiuni Windows anterioare. În schimb, în meniul Win+X, vizibil și la realizarea unui click-dreapta deasupra butonului Start, au fost adăugate funcțiile îndeplinite în versiunile Windows anterioare de butonul Shut down:

Shut down în Windows 8.1 Preview

Windows 8.1 Preview poate fi configurat astfel încât acesta să pornească automat în mediul desktop, motiv pentru care aplicațiile terțe care ne permiteau asta nu-și mai au rostul. Caseta ce trebuie bifată se numește „Go to desktop instead of Start when I sign in” și ajungeți la ea dând click-dreapta pe bara de activități (Taskbar).

Windows 8.1 Preview – Windows Store

Windows Store, teoretic, a fost îmbunătățit în Windows 8.1 Preview. Spun teoretic deoarece unele dintre așa zisele îmbunătățirii îmi displac în totalitate. Domnilor, în noua versiune a Windows Store au dispărut categoriile!

Windows Store în Windows 8.1 Preview

Ba nu, n-au dispărut, sunt tot acolo, doar că, pentru a le vedea, va trebui să realizați un click-dreapta în partea superioară a ecranului:

Categorii Windows Store

Pentru a realiza căutări, deși, dacă folosiți Windows 8.1 de ceva timp v-ați obișnuiți să faceți acest lucru, ei bine, în Windows 8.1 Preview nu mai trebuie să scrieți direct numele aplicației căutate, ci să-l scrieți în caseta de căutare. Nici nu vă mai spun ce „simplu” este să ajungi la lista aplicațiilor gratuite ale categoriilor în comparație cu versiunea anterioară.

Windows 8.1 Preview – Performanțe și compatibilitate

Ma așteptam la mai mult, sincer, dar n-a fost să fie. Din câte se pare, Microsoft a fost mai preocupat de introducerea unor funcții noi de personalizare decât de îmbunătățirea performanței. E drept, nici nu putea face mare lucru, dar totuși, chiar nimic ?!? În fine, personal mă bucur cel mai mult de posibilitatea rulării aplicațiilor Modern UI și în monitorul secundar, de posibilitatea accesării directe a mediului dekstop, de integrarea mai bună cu SkyDrive (pe care îl folosesc tot mai mult cu fiecare zi ce trece), de îmbunătățirile aduse funcție de căutare și a explorer-ului de fișiere.

Aplicații în Windows 8

Din punct de vedere al compatibilității chiar n-am nimic de obiectat. Cu mici excepții, majoritatea programelor pe care le foloseam în Windows 8, cele mai importante dintre acestea, rulează perfect, driverele n-au trebuit actualizate și nici setările personalizate ale bibliotecilor n-au trebuit reconfigurate.

Windows 8.1 Preview: link de download / cerințe de sistem

Upgrade Windows 8.1 Preview

Recomandarea mea este să nu actualizați la Windows 8.1 Preview sistemul de pe care lucrați sau, dacă nu aveți altă posibilitate, înainte de a realiza pasul, faceți o imagine de sistem pentru a o putea restaura în cazul în care veți avea parte de surprize neplăcute. N-ar trebui să apară probleme, dar e mai bine să fiți pregătiți.

Înainte de a instala Windows 8.1 Preview prin actualizarea unui calculator sau a unei tablete cu Windows 8, așa cum v-am explicat aici, asigurați-vă că acestea îndeplinesc următoarele cerințe de sistem:

 • Procesor de 1 GHz sau mai rapid.
 • 1 GB de memorie RAM pentru versiunea 32 de biți și 2 GB de memorie RAM pentru cea de 64 de biți.
 • Minimum 16 GB spațiu pe HDD pentru 32 de biți sau 20 GB pentru 64 de biți.
 • O placă video cu suport MicrosoftDirectX 9 cu driver WDDM.

Windows 8.1 Preview poate fi instalat prin upgrade de la Windows 7, situație în care va păstra doar fișierele personale, sau de la Windows RT și Windows 8, păstrând fișierele, unele setări și aplicații.

Dacă versiunea de Windows pe care o folosiți nu se află printre cele amintite mai sus, puteți instala Windows 8.1 Preview descărcând imaginea ISO a discului de instalare de aici, atunci când va fi disponibilă.

12 Comentarii

 1. În Windows 8, prin adăugarea unei parole contului de utilizator, se poate folosi funcția de logare prin trasarea a trei gesturi pe o imagine.
  Partea în care suntem puși să ne logăm cu contul Microsoft poate fi evitată dacă în timpul configurării inițiale, cu un pas înainte de fereastra(dacă-i pot spune așa) unde trebuie să introducem datele de logare, deconectăm internetul. Astfel, Windowsul nu detectează nici o conexiune la internet și ne va oferi un buton pentru a ne loga cu un cont local.
  Cât despre butonul Start, de când am cumpărat o licență pentru Start8, mi-e indiferent dacă Microsoft îl mai introduce sau nu înapoi cu toate funcțiile pe care le avea în Windows 7.
  Legat de aplicații incompatibile, chiar Start8 pe care l-am lăudat mai sus nu este 100% compatibil cu Windows 8.1 Previw. Băieții de la StarDock ne-au asigurat că tocmai se lucreză la soft și într-o zi sau două va fi perfect funcțional.

   1. Mulțumesc de informații Cosmin, dar deja sunt abonat la pagina lor de Facebook și primesc tot ce postează nou.

 2. Salut Cristian..ma bucur ca ai postat acest Preview..vreau sa te intreb ceva…SE MERITA? am avut varianta consumer Preview si nu puteam sa schimb nici wallpaperul si nici tema…la aceasta varianta asi putea face asa ceva..te rog sa imi spuI:D multumesc:D

  1. La acesta vei putea. Dacă merită sau nu efortul de a-l instala, decizi tu, după instalare. Eu l-am instalat și nu-mi pare rău.

  2. Salut Mircea !
   Este ceva mai rapid si mult mai flexibil si configurabil. Iar pe Surface RT am remarcat ca e mai rapid iar touch e mai precis. Plus ca are Outlook, ceea ce pana acum nu exista erau doar celelalte progeame Office 2013: Word, Excel, PowerPoint si OneNote.
   Versiunea 8.1 Pro preview o testez intr-o masina virtuala deocamdata, pentru ca nu imi pot modifica desktopul (muncesc de pe el). Sunt placut surprins de ceea ce vad.

 3. Multumim pentru prezentare. L-am incercat si eu dar nu am vazut diferente notabile si am revenit la windows 8. Am revenit la windows 8 deoarece folosesc ca antivirus KIS 2013 si nu este compatibil cu acest windows. Am luat si versiunea 2014, beta, dar nici aceasta versiune nu merge pe acest windows. Daca nu aveam problema cu antivirusul cred ca ramaneam la preview…
  Ca si tine, am sperant sa aduca un plus de performanta dar nu am sesizat…

 4. salut, am o problema cu Windows 8.1 cu licenta , nu pot modifica setarile la Windows update si internet explorer imi apare „unele setari sunt gestionate de administratorul de sistem”,va multumesc

  1. Trebuie să te loghezi ca administrator. Logoff și te autentifici din nou ca admin. Dacă nici așa nu reușești, activează administratorul suprem, deschide un cmd (Run as admin) și tastează:
   net user administrator /active:yes
   Dai restart, intri în contul nou creat Administrator, îți faci setările dorite, apoi deschizi iar cmd și tastezi:
   net user administrator /active:no
   Dai restart și te loghezi în contul tău personal. Dacă ești singurul utilizator, nu ar trebui să ai notificările astea…

 5. Buna ziua,
  am o problema cu un laptop Asus care are instalat Windows 8.1; nu pot sa activez Microsoft Office. Imi cere un cont de activare; am descarcat un program care citeste serial number de la sistemul de operare, dar respectivul numar nu este recunoscut de laptop. Am inteles ca la unele laptopuri acest serial number este undeva pe un sticker in cutia cu care vine laptopul. La modelul meu de laptop nu exista stickerul respectiv. Cum as putea activa Microsoft Office?

  1. Buna Giulia.
   Contul Microsoft(Hotmail/Outlook etc…) este separat si independent fata de de sistemul de operare daca ai optat pentru un cont local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.