Cum faci calculatorul mai rapid: memoria virtuala

Alaltăieri va vorbeam despre efectele vizuale și despre impactul negativ avut de acestea asupra performanței. Astăzi, voi vorbi despre memoria virtuală (SWAP) a sistemelor de operare Windows și vă voi arata cum, modificând anumiți parametrii ai acesteia, putem obține o performanță mult mai bună decât cea experimentată în prezent.

Configurarea Memoriei Virtuale pentru o performanță mai bună

Cum modificăm, valorile implicite ale memoriei virtuale:

Click-dreapta pe Computer » Properties » Advanced System Settings » Advanced » Performance » Settings:

System Properties Windows 7

apoi continuăm spre:

Advanced » Virtual Memory » Change:

Performance Options » Advanced Programs » Change

Ajunși in Virtual Memory, debifăm caseta “Automatically manage paging file size for all drives” și:

 • Aflăm care este cantitatea de memorie RAM instalată în calculator
 • Înmulțim cantitatea totală de memorie RAM cu 1.5

Cu alte cuvinte, dacă dispunem de un calculator cu 4 GB RAM, deschidem calculatorul și facem următorul calcul:

1024 (MB într-un GB) * 4 (cantitatea totală de memorie RAM în GB) * 1.5 = 6144 = valoarea pe care o vom pune în Custom size, atât la Initial size (MB) cât și la Maximum size (MB):

Virtual Memory » Windows » Custom File

După scrierea noilor valori, dăm click pe “Set” pentru a le înregistra, apoi facem click pe OK » Apply » OK » OK » Restart Now.

De ce o cantitate fixa pentru memoria virtuala ?

 • Setând manual o cantitate fixă pentru memoria virtuală scutim Hard Disk-ul de generarea ei și în consecință, acesta va lucra mai puțin.

Ce se intamplă în cazul în care cantitatea este insuficientă ?

 • Fie revenim la “Automatically manage paging file size for all drives”, fie mărim cantitatea de memorie alocată.

Dar… Se poate si mai bine !!!

De fapt, memoria virtuală este un fișier (pagefile.sys) alocat la rădăcina Hard Disk-ului ce poate fi văzut dacă, în Windows Explorer mergem la:

Organize » Folder and search options » View

și selectăm aici opțiunea Show hidden files, folders or drives și deselectăm Hide protected operating system files (Recomended).

Dacă dispunem de două Hard Disk-uri (nu două partiții) instalate în calculator, alocând acest fișier pe Hard Disk-ul pe care NU este instalat sistemul de operare, obținem un calculator vizibil mai rapid. De ce se întâmplă asta ? Păi chiar e mai simplu decât credeți.

Hard Disk-ul principal (cel pe care este instalat sistemul de operare și programele) lucrează permanent pentru a încărca și descărca librariile DLL, programele, etc. Dacă pe lângă toate astea îl mai punem să mute blocuri între memoria fizică (RAM) și cea virtuală, performanța obținută nu va fi aceeași de care ne-am bucura dacă am încredința această sarcină Hard Disk-ului secundar care, datorită faptului că în majoritatea cazurilor e folosit pe post de cămară (stocarea de fișiere multimedia, documente, copii de siguranță, etc) și nu gestionează nici fișiere ale sistemului de operare nici ale aplicațiilor “pierde vremea aiurea” când, ar putea fain-frumos să pună mâna la treabă pentru a procesa memoria virtuală; va asigur că o va face mult mai bine decât Hard Disk-ul principal.

Cum modificăm locația fișierului pagefile.sys

Virtual Memory Windows 7

Pentru a modifica locația fișierului de paginare, urmăm aceeași rută de mai devreme cu mici excepții:

 1. În Virtual Memory, în Drive, selectăm Hard Disk-ul principal.
 2. Selectăm caseta No paging file, dăm click pe Set.
 3. Selectăm Hard Disk-ul secundar.
 4. Scriem valoarea ce va defini cantitatea de memorie virtuală utilizată, dăm click pe Set.
 5. OK » Apply » OK » OK » Restart now.

Așa de simplu.

Din păcate, dacă suntem posesori de laptop-uri, puține putem face pentru a stoca fișierul de paginare pe un Hard Disk care să fie în permanență conectat la sistem. În plus, un Hard Disk conectat prin portul USB, nu ne va fi de foarte mare folos datorită vitezei cu care acesta permite transmiterea datelor.

În concluzie

Dacă urmați sfaturile de mai sus, în cazul în care calculatorul dispune de 2 GB de memorie RAM sau mai puțin, performanța calculatorului vostru va crește simțitor. Creșterea performanței se va face simțită și mai mult, dacă se dispune de două Hard Disk-uri.

Articol publicat în categoria Optimizare PC Special Trucuri Windows

, , , ,

108 Responses to “Cum faci calculatorul mai rapid: memoria virtuala”

 1. Sabau Mircea Says:

  Salutare, iar daca avem un win7 unde anume ar trbui s amergem in meniu sa faceam acest lucru?

  Reply

 2. Lori Says:

  Sal,la un laptop cu 3 gb rami ce valoare ar trebui sa pun?

  Reply

 3. Lori Says:

  Si daca am 3 partitii,la toate trebuie sa setez aceeasi valoaare?

  Reply

  • Cristian L. S. Says:

   Asta nu e pe partitii, e pe Hard Disk instalat. Deci, daca ai un Hard Disk, alegi partitia in care este instalat sistemul de operare. Daca ai alt Hard Disk, alegi prima partitie a acestuia. Repet: nu se seteaza in functie de partitii ci de numarul de Hard Disk-uri instalate (maxim un pagefile per pc). Poti vedea si in a-5-a imagine ca am renuntat la pagefile pentru partitia C aflata pe Hard Disk-ul in care este instalat Windows-ul (credeam ca am fost cat se poate de explicit, se pare ca nu, greseala mea).

   Reply

 4. George Says:

  Salutare, eu gasisem anterior recomandarea ca e bine totusi ca memoria virtuala sa fie chiar de 3 ori mai mare decat RAM si nu doar de 1.5 ori (cum recomanda Microsoft). Avand un XP SP2 cu doar 1 GB am setat acum la 1024 MB x 1.5 = 1536 MB (recommended este 1534 MB). Ce efect va avea scaderea memoriei virtuale?  

  Reply

 5. Bogdan Ionut Says:

  Merci pentru post!

  Reply

 6. Copil Rau Says:

  La 4 Gb RAM din exemplul tau e total contraindicat calculul cu RAM*1.5. Trebuie sa fim cel putin nebuni sa credem ca 4 Gb reali + 6 swap sunt o treaba sanatoasa. Mai studiaza, fa teste si vei vedea ca am dreptate.

  Reply

  • Cristian L. S. Says:

   De la Chip la Computer World, Engadget, Lifehacker, Windows Blog si altii, am dedus asta (RAM*1.5). Probabil sunt eu nebun si ma ajuti tu sa-mi revin explicandu-mi de cat am nevoie cu adevarat. Asta logic, daca nu esti prost… informat. :)
   Calculul asta in folosesc de aproape 4 ani si inca n-am avut probleme chiar folosesc pc-ul minim 8 ore pe zi (serviciul…). Totusi, daca stii tu un test mai practic si mai fiabil decat folosirea (dar ma indoiesc), te astept cu interes.

   In caz contrar iti recomand sa faci la fel ca mine: cand nu stii despre ce e vorba, mai bine taci si-i faci pe toti sa creada ca esti prost decat sa deschizi gura si sa o dovedesti.

   Reply

   • mk Says:

    =)) Nu pot sa ma abtin, sorry! Stiu ca tu erai nervos (si pe buna dreptate) dar nu trebuie sa-ti bati capul cu toti PROSTII INFORMATI :)) Articolul e f.bun si ai perfecta dreptate… o stim cu totii pt. ca si unii dintre noi folosim aceste setari de f. mult timp. Cine vrea sa inteleaga… INTELEGE! Cine nu… NU si ata ete! Hai PA si multe “succesuri”! & RELAX :)

    Reply

  • Cristian L. S. Says:

   Apropo, total contraindicat de cine ? Microsoft recomanda urmatoarele: Memoria virtuala (pagefile.sys) = RAM * 1.5 Uite:
   “the typical recommendation of 1.5 times the amount of RAM that is in the computer.”
   Gasesti detalii aici: http://support.microsoft.com/kb/2267427

   Reply

 7. anonim1 Says:

  salut..am incercat si eu sfatul tau dar spre dezamagirea mea n.am observat nici o schimbare ba din contra acum merge mai greu, am incercat sa vad de ce si am vazut ca din cei 4 gb ram numai utilizez decat 3 dar nu stiu cum sa rezulv asta..imi poti spune ce trebuie sa fac?

  Reply

  • Cristian L. S. Says:

   Daca ai observat ca pc-ul se misca mai greu dupa realizarea modificarilor, reseteaza-l pe normal. Cat despre cei 3 GB utilizati nu inteleg prea bine ce vrei sa spui. Calculatorul tau detecteaza doar 3 GB sau ce ?

   Reply

 8. GostFace Says:

  ce cantitate minima de ram ar trebui instalata si urmand pasii tai sa nu avem probleme in jocurile moderne care mananca asa de multa memorie ?

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Cerințele de sistem diferă de la joc la joc; e greu să-ți spun o cantitate minimă de memorie RAM. Eu de exemplu, care nu sunt un împătimit al jocurilor, am 6 GB de memorie RAM instalată; dar nu mi-aș bate capul să instalez Windows 7 într-un pc cu mai puțin de 4 GB.

   Reply

 9. CATA Says:

  da frate merge foarte bine …decan am descoperit situl tau:)) am facut o gramada de setari la pc am win 7..orqm te venerez:D

  Reply

 10. Mrpfn Says:

  CATA
  Decat sa il venerezi mai bine devin-o un cititor fidel acestor minunate articole care te mai scot si din belea!Fii cu ochii pe acest blog pentru noi trucuri care cu siguranta vor fii de ajutor multora dintre noi,exprima-ti bucuria printr-un simplu like,un sincer multumesc si esti castigat.
  :D

  Reply

 11. GostFace Says:

  Daca am 4 GB RAM instalati si W7 x64 pot sa bifez “no paging file” si sa-l las asa mai ales ca rulez tot ce inseamna jocuri noi ? :-?
  Multumesc anticipat !

  Reply

 12. Tudor Says:

  Salut, am 512 RAM, iar la recommended imi zice 768 (adica 512*1,5), e setat la initial size 768 dar la maximum 1536. Ce zici, las la 768 si scriu si la max la fel, sau pot seta 1536 pe toate? Multumesc !

  Reply

 13. Robert Says:

  Multumesc!! A functionat.Am o rugaminte la tine:cum sa fac sa sterg sagetile si textele de la shourcut de pe desktop?Multumesc anticipat!

  Reply

 14. Ionut Says:

  salut am 1.5 gb ram , cat imi recomandati sa pun la min si max vm. ?

  Reply

 15. adrian Says:

  buna, eu am 1 gb ram si am calcualt ca mai sus 1024*1*1.5 =1536 atata si am dar eu cred ca e pun… nu pot sa pun mai mult ?? si sa num afecteze cumva pc in mod negativ…

  Reply

 16. vyrusake Says:

  eu am un singur hard,cu 2 partitii. are vreun efect memoria virtuala?in C sa las no paging file sau sa setez maximum?dar in D daca are vreun efect cat mi-ai recomanda sa pun?am 2 gb ram

  Reply

 17. Flo Says:

  Salut, eu de ex am 2gbRam (1.96) si as vrea ram pt un joc (apb) imi spune ca nu am destul ram … ce valoare trebuie sa pun pt 1.96gb?

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   1. Dacă îți spune că nu ai suficientă memorie RAM, nu prea poți face multe.
   2. Ce cantitate să setezi dacă ai 1,96 GB ?!? Auzi, tu ai citit articolul sau ai sărit direct la formularul de comentarii ?!?

   Reply

 18. Cosmin Says:

  Buna Cristian. Am si eu o intrebare. Daca maresc memoria totala (233 mb RAM + 535 mb swap) pe un Pentium 3, va mege mai bine? MULTUMESC ANTICIPAT!!!

  Reply

 19. Cosmin Says:

  Multumesc mult!!!

  Reply

 20. ionut 21 Says:

  Foarte tare, pe asta chiar nu o stiam
  Cristiane esti ,,The Best!!!”

  Reply

 21. Cosmin Says:

  Buna Cristian. Scuzama ca pun inrebarea aici, dar te rog spune-mi ce sa sterg din windows ca are 1.76 GB si se misca cam greu (CPU dual core 6000+, 2 GB RAM). Folosesc wise disk cleaner si mi-a sters cam 500 MB din el ca initial avea 2.20 GB. MULTUMESC ANTICIPAT!!!

  Reply

 22. Cosmin Says:

  Scuze, despre windows xp (sp3). Am sters din windows/system32/dllcache. Si tot 1.76GB are. Ti-as fi raspuns mai repede dar am fost la tara.

  Reply

 23. Cosmin Says:

  MERCI MULT!!!

  Reply

 24. MArio Says:

  am 2gb si nus cat trebuie sa pun la ambele ma ajuti ? raspundemi plz am windows xp sp2 :X

  Reply

 25. andrei Says:

  cum pot sa imi pun 3 hard discuri….. e posibil asa ceva?

  Reply

 26. marius Says:

  salll am si eu o intrebare….am intel(R)2duo cpu ….2,00 GO(2,00GO utilizabile) sistem de operare 32 de biti

  asa scrie la mine…deci la mine nu merg toti ramii??? ce trebuie sa fac???

  Reply

 27. samuel Says:

  am vazut abia acum articolul
  am setat asa cum ai zis 6144 Mb(am 2 memorii de 2 Gb)
  dar imi da mesaj sa pun 4096 sau mai putin
  am pus 4096 si merge foarte rapid
  de ce nu ma lasa 6144 ?

  Reply

 28. Calin Says:

  Salut. daca am 32 GB RAM de cat trebuie sa fie SWAP ul. de 49152???

  Reply

 29. Mariana Says:

  Buna Cristian! Poti sa ma ajuti sa aleg un calculator (pe componente) pentru aplicarea la birou -pentru serviciul de marketing, sectorul de dezvoltare (programatori, proiectanții) si pentru echipa de management? Mersi anticipat.

  Reply

 30. ady Says:

  Salut,la un laptop cu 4 gb rami ce valori ar trebui sa pun?sistemul imi recomanda4294.Foloses win 7 ,32-bit si in momentu de fata din cei 4 gb imi zice ca sunt folositi doar2.80gb.Multumesc!

  Reply

 31. Alecs'el Says:

  Ms omule apreciez un efort

  Reply

 32. alin Says:

  sall. vreau sa te intreb ceva… am luat de la cineva un pc foarte slabut si vreau sa il fac sa mearga mai bine. are procesor de 500, vreo 400 si ceva de rami si video 128. ce memorie sa-i pun ca sa mearga mai bine.. am citit intrebarile colegiilor si as vrea sa stiu daca merge si la pc asta sai fac ceva.

  Reply

 33. iosif Says:

  la ssd mai setam memorie virtuala?

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Memoria virtuală nu depinde de unitatea de stocare ci de cantitatea de memorie RAM instalată. Dacă în sistemul tău ai mai puțin de 16 GB de memorie RAM, atunci folosește liniștit memoria virtuală.

   Reply

 34. alex Says:

  salut,am si eu o intrebare: de exemplu daca am 4 gb rami si placa video de 1gb,as putea sa fac din acestia 3 gb rami si placa de 2gb adica sa “donez” 1 gb din ram placii video?

  Reply

 35. Andrei Says:

  Salut: Daca am 4 GB ram si un singur Hard Disk pot sa imi pun in C 200 cat imi cere windowsu minim si in D 6144 ?

  Reply

 36. Ionut Says:

  Salut am facut tot ce mi-ai spus tu dar cand intru in control panel si system imi arata 2GB rami… dar daca intru la virtual memory imi arata 3GB rami.Intrebarea mea este daca am 3gb sau 2 acum ?

  Reply

 37. alexghebaura Says:

  ai 3 GB (RAM) şi î-ţi merge cu 2 GB (RAM)

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   @alexghebaura, Mai bine tăceai.
   @Ionut, tu confunzi Memoria Virtuală cu Memoria RAM. La Virtual Mem. îți va arăta cantitatea de memorie virtuală în timp ce la propretățile sistemului vei vedea memoria RAM instalată. Așadar, ai 2 GB de RAM și 3 GB de Memorie Virtuală.

   Reply

 38. cristiboss70 Says:

  Salut…am un sistem cu i5 2500k si 8 GB RAM…am facut calculul…imi da 12288…deci daca pun acolo 12288 imi va merge pc mai bine sau chestia asta e pt. pc-uri mai slabe cu rami mai putini ?

  Reply

 39. costi1998 Says:

  AM 1gb de RAM si fac totul ca sus,dar cand ma uit cati rami am tot 1GB RAM am si am restartat pc de mai multe ori ,am incercat si cu alte numar mai mare mai mic,nimic…poti sa ma ajuti…:(?

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Tu confunzi Memoria RAM cu Memoria Virtuală. Cum ar veni, tu adaugi mere în sac dar vrei să găsești pere.

   Reply

   • costi1998 Says:

    pai ..nu inteleg…trebuie sa am placutele RAM cu mai multa memorie sau?…..

    Reply

    • Cristian L.S. Says:

     Uite o explicație de la Microsoft “În cazul în care computerul nu dispune de suficientă memorie cu acces aleatoriu (RAM) pentru executarea unui program sau a unei operații, Windows utilizează memoria virtuală în compensație.

     Memoria virtuală combină RAM-ul computerului cu un spațiu temporar de pe hard disk. Atunci când RAM-ul devine insuficient, memoria virtuală mută date din RAM într-un spațiu denumit fișier de paginare. Mutarea datelor în și din fișierul de paginare determină eliberarea RAM-ului în scopul terminării lucrului acestuia.

     Cu cât computerul dispune de mai mult RAM, cu atât mai rapid se vor executa, în general, programele. Dacă o insuficiență de RAM încetinește performanțele computerului, este posibil să fiți tentat să măriți memoria virtuală pentru a compensa. Totuși, computerul poate citi date din RAM mult mai rapid decât de pe un hard disk, astfel că adăugarea de RAM suplimentar este o soluție mai bună.”

     Reply

 40. costi1998 Says:

  asa, acum am inteles,multumesc fff mult bafta si success incontinuare!!!

  Reply

 41. Catalin90 Says:

  si in cazul in care am 2gb rami calculul de mai sus ramane valabil?
  Multumesc.

  Reply

 42. Marian Says:

  Salut eu am facut treaba asta la calculator pe windows xp sp3 si am pus de la 2 gb 5 si mi-i arata si in task manager(2 gb ddr2 800 mhz dual chanell corsair) iar la windows 7pe leptop nu mi-i arata decat in dxdiag dece (am ddr3 )?

  Reply

 43. serban Says:

  salut,am si eu o intrebare…ramul virtual il pot folosi si la jocuri?

  Reply

 44. Emanuel Says:

  Salut , am pus si eu niste valori cam mari pentru laptopul meu si nu imi mia merge deloc imi apare ca operatia nu a fost gasita si sa deconectez orice driver care duce la acest sistem , si pot sa ii dau doar restart folosind tastele crtl+alt+delete , ma lasa sa intru in bios si acolo nu pot sa ii modific nici o valoare …

  Reply

  • Paul B. Says:

   NU-i de la asta. Oricum, poți reveni la vechile valori. În orice caz, amănuntele date de tine mai rău te bagă în ceață decât să te lămurească….

   Reply

 45. stela Says:

  am un laptop cu 2gb trebuie sa pun aceeasi valoare cum ai explicat tu/

  Reply

 46. Crawler Says:

  de cateva zile imi apare la unele aplicatii eroarea asta: the instruction at 0x(multe cifre) referenced memory at 0x(multe cifre). The memory could not be read.
  Unii mi-au zis ca e de la memoria virtuala.
  Daca este asa cum sa rezolv eroarea?
  Repet: mi se intampla la unlele fisiere .exe
  Multumesc

  Reply

 47. Crawler Says:

  Dar eroarea asta este sau nu de la memoria virtuala?
  Acum mai multe programe si jocuri nu imi merg.
  Codul erorii nu l-am gasit. Ma gandesc sa schimb sistemul de operare caci am auzit ca eroarea asta apare doar la xp sp2. Dar sa nu fie ceva de la computer…

  Reply

  • Paul B. Says:

   Eroarea vine de la memoria fizică, RAM. Cât RAM ai? Cât are pagefile? Și nu poți schimba XP-ul cu alt sistem, un “7”, de exemplu?!? XP-ul nu mai are suport, ești pe “spinarea ta”, nu mai ai actualizări, a expirat pe 8 aprilie!!!

   Reply

 48. Crawler Says:

  Inca ceva: am observat ca fisierul de paginare este folosit mai mult decat de obicei. Ma gandesc ca ar fi un program care imi consuma fisierul de paginare

  Reply

  • Paul B. Says:

   De unde ți-ai dat tu seama că pagefile este folosit mai mult? Programele nu “consumă” pagefile decât dacă nu mai are resurse în RAM-ul fizic.Orice program se încarcă mai întâi în RAM, apoi, dacă nu găsește suficiente resurse, apelează la pagefile.

   Reply

 49. Craweler Says:

  Am 512mb ram si acum imi voi instala 7. 7 merge bine si pe 512 daca dezactivezi cateva servicii.

  Reply

  • Paul B. Says:

   Instalează versiunea Starter, este mai light față de celelalte. Și nu te arunca la instalat programe multe, rămâi fără resurse…Versiunea Starter n-o vei găsi pe net, descarcă orice versiune de 7, dezarhiveaz-o, apoi în folderul sources, șterge fișierul EI.CFG, apoi refaci imaginea ISO boot-abilă (cu MagicISO, UltraISO, PowerISO, etc). Așa vei avea toate versiunile disponibile la instalare.

   Reply

 50. marius Says:

  Sal. Am Windows 8.1 Enterprise in romana si prima parte din tutorial am facuto de mult dar am cumparat un pc cu 2 hdd si fiind in romana windowsul are alte denumiri si nu stiu unde sa gasesc pagefile.sys sau de unde sa deselectez Hide protected operating system files (Recomended).

  Reply

  • Paul B. Says:

   Limba “maternă” a computing-ului este, îndeobște, engleza. Majoritatea explicațiilor, tutorialelor video sau nu, sunt în engleză. Dacă îți face plăcere să umbli adânc în calculator, ar trebui să iei în considerare schimbarea interfeței Windows, altfel, te vei lovi foarte des de astfel de situații. Îți spun din experiență! Pagefile este un fișier ascuns de sistem. Având Windows în engleză, îți pot da doar un indiciu la deselectarea aceea: în meniul ribbon, în secțiunea View, în partea dreaptă este o pictogramă Options, mai departe trebuie să te descurci în limba română, trebuie să fie asemănător ca în română. Totuși nu văd la ce ai nevoie să vezi fișierul pagefile!?! Nu îl poți șterge, muta, modifica precum alt fel de fișier, ci doar așa cum este explicat în articol.

   Reply

 51. rr Says:

  joc cs si am setat de la placa nvidia sa am fps mare … de cand am setat asa am lag pe toate jocurile si am pc bun cu 6gb etc..

  Reply

 52. rr Says:

  imi merge chestia asta?

  Reply

 53. cristian78 Says:

  salutare am si eu o intrebare, am 4 Gb ram si am schimbat valorile virtual memory, din 4 Gb imi vede doar 3.24 si am pus la virtual nu 6144 ma lasat mai mult adica 6634 cred ca nu are nici-un efect sa mearga prost sau sa bubuie ceva, multumesc si succes in continuare

  Reply

 54. cristian78 Says:

  ok ms Paul B numai ca acu merge foarte bine fata de cum merge inainte sa fac pasul asta, pina sa fac acele setari imi intra in windows undeva la 30-35 sec acu intra cam la 6-9 sec in windows se misca foarte bine

  Reply


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>