Cum se verifică memoria RAM în Windows

Memoria RAM este unul dintre cele mai importante componente fizice din calculator și din acest motiv trebuie să ne asigurăm că aceasta funcționează la parametri optimi. În acest scop, sistemele de operare Windows includ un instrument de verificare a memoriei RAM, Windows Memory Diagnostic, care ne oferă posibilitatea de cunoaște starea acesteia.

cum se verifica memoria RAM

Pentru a deschide instrumentul de verificare a memoriei RAM Windows Memory Diagnostic, fie introducem în caseta Run command comanda „mdsched„, apoi apăsăm tasta Enter, fie îl rulăm din Control Panel » System and Security » Administrative Tools, dând dublu-click pe shortcut-ul ce-i poartă numele.

Interfața instrumentului Windows Memory Diagnostic, dacă o putem numi așa, găzduiește două butoane mari și late. Primul buton, „Restart now and check for problems (recommended)„, va reporni calculatorul pentru a porni procesul de verificare a memoriei RAM înainte de pornirea sistemului de operare.

Cel de-al doilea buton, „Check for problems the next time when I start my computer„, va realiza o verificare a memoriei ram la următoarea pornire a calculatorului, tot înainte de încărcarea sistemului de operare.

Rezultatul verificării ne va indica dacă există vreo problemă cu memoria RAM instalată în calculator, caz în care, desigur, vă recomand să achiziționați module de memorie RAM noi, compatibile cu calculatorul vostru, pentru a le înlocui pe cele defecte.

Dacă înainte de a achiziționa noi module de memorie RAM doriți și o altă părere decât cea a utilitarului Windows Memory Diagnostic, vă recomand să folosiți acest program de verificat memoria RAM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.