Cum se configurează Windows XP, pentru o performanță maximă !!!

Cititorii cărora le-am promis că voi scrie un articol despre cum se configurează Windows Xp în scopul obținerii de la acesta a unei performanțe maxime, au acum dovada care le va demonstra „că nu i-am dus cu zăhărelul” și că în realitate le pregăteam ceva special; cum de altfel meritau!

Ce poti face pentru ca Windows XP sa fie mai rapid

Vom avea mult de lucru… Așa că înarmați-vă cu răbdare, pregătiți-vă o cană mare de cafea, îndepărtați tot ceea ce vă poate distrage atenția apoi încercați să vă așezați cât mai comod posibil. Sunteți gata ?!? Putem începe ?!? OK, să începem!

1. Dezinstalarea tuturor componentelor implicite, nefolositoare

Windows XP vine înarmat cu o serie componente pe care majoritatea utilizatorilor nu le-au folosit niciodată. Nu-i așa că e păcat ca o parte din prețioasele resurse ale calculatorului să fie consumate inutil, de către aplicații care nu ne sunt de nici un ajutor ? Păi vedeți… Haideți să dezinstalăm toate componentele pe care nu le folosim și stați liniștiți, dacă vreodată vom avea nevoie de ele, le vom putea reinstala!

 • Pentru a dezinstala componentele Windows XP nefolositoare, accesăm Control Panel » Add or Remove Programs » Add/Remove Windows Components:

Add/Remove Windows Components

Având în fața noastră fereastra Windows Components Wizard, deselectăm casetele tuturor componentelor neutilizate, de care dorim să ne descotorosim.

În schimb, dacă dorim să păstrăm vreun element din Accessories and Utilities, o putem face cu ajutorul butonului Details…:

details

Acesta va deschide automat o nouă fereastră ce va cuprinde subcategoriile și/sau utilitarele ce aparțin celei selecționate:

Accessories and Utilities » Details

Și continuăm până când vom vedea lista componentelor; listă în care vom debifa casetele tuturor celor pe care nu le folosim:

Accessories

Când am terminat, dăm click pe OK pentru a reveni la fereastra anterioară. Facem același lucru pentru fiecare Categorie/Subcategorie în parte după care, odată reîntorși la Windows Component Wizard, vom apăsa butonul Next apoi vom urma instrucțiunile asistentului de dezinstalare:

Windows Components Wizard » Next

Dacă vă ajută la ceva, iată lista componentelor pe care eu le păstrez:

 • Internet Explorer (din motive strict profesionale).
 • Networking Services
 • Update Root Certificates

Notă: Mai mult ca sigur, după dezinstalarea unora dintre componentele sistemului de operare, acesta ne va cere să repornim calculatorul. Vom face acest lucru apoi vom continua.

Tot la acest punct am mai putea adăuga că este recomandată dezinstalarea tuturor programelor / jocurilor pe care nu le utilizăm.

2. Serviciile Windows XP ce pot fi dezactivate

Ca și în cazul componentelor, există o serie de Servicii ale Windows XP care unui utilizator de rând nu îi sunt necesare. Dezactivarea acestora, va avea ca efect micșorarea consumului de resurse și a timpului în care sistemul de operare pornește / răspunde la comenzi.

Pentru a dezactiva serviciile dispensabile, vom deschide caseta Run:

Start » Run

Și în aceasta vom introduce comanda „services.msc„, după care vom apăsa tasta Enter sau vom da click pe OK:

services.msc

În fereastra care se va deschide, vom comuta pe modul Standard de vizualizare a serviciilor:

Services

Serviciile de care nu avem nevoie, le vom pune pe modul Manual, pentru a evita neplăceri în cazul în care unul dintre acestea este vital funcționării sistemului de operare sau unuia dintre programele instalate în calculator.

Pentru dezactivarea unui serviciu, vom face dublu-click el apoi, la Startup type, vom opta pentru utilizarea pornirii manuale:

Startup type » Manual

Un click pe Apply și altul pe OK vor fi mai mult decât suficiente pentru ca modificările să fie înregistrate și salvate. Repetăm acțiunea pentru fiecare dintre următoarele servicii:

 • Alerter
 • Computer Browser
 • Fast User Switching Capability (dacă Windows e utilizat de pe un singur cont de utilizator)
 • Indexing service
 • Internet Connection Firewall/Internet Connection Sharing
 • Messenger
 • Remote Registry (dezactivat și din motive de securitate)
 • Secondary Logon
 • Server
 • System Restore (dacă nu folosim System Restore)
 • TCP/IP NetBIOS Helper Service
 • Uninterruptible Power Supply
 • Upload Manager
 • Wireless Zero Configuration (dacă nu vă conectați la Internet prin Wireless)

3. Efectele vizuale ale Windows XP, la care putem renunța

Să nu ne ascundem după degete! Tuturor ne place ca Windows-ul să arata bine însă puțini știm că există o serie de efecte vizuale ce pot fi dezactivate fără a se simți vreo diferență. Pentru dezactivarea efectelor vizuale neimportante:

 • Click-dreapta pe My Computer » Properties » Advanced » Performance:

Setari performanta

Ajunsi aici, dați click pe butonul Settings apoi, în fereastra Performance Options, mergeți la Visual Effects:

efecte vizuale ce pot fi dezactivate

Vom păstra doar următoarele efecte:

 • Show window contents while dragging.
 • Smooth edges of screen fonts.
 • Use common tasks in folders
 • Use drop shadows on icon labels on the desktop.
 • Use visual styles on windows and buttons.

Aveți încredere în mine! Nu se vor simți diferențe în ceea ce privește aspectul și oricum ar fi, le veți putea reactiva oricând doriți (în cazul în care nu sunteți mulțumiți de rezultatul obținut)!

Tot la capitolul „Efecte Vizuale” rămânem pentru mai dezactiva încă două caracteristici inutile din punctul meu de vedere. Uite despre ce este vorba:

 • Click-dreapta pe Desktop » Properties » Appearance » Effects:

efecte vizuale inutile
În fereastra Effects, optați pentru configurația vizibilă în captura de mai jos:

Effects

4. Mici reajustări ale Windows Explorer

Windows Explorer are și el un cuvânt de spus atunci când vine vorba de performanța generală a sistemului de operare Windows XP și drept urmare, îi vom dedica și lui un paragraf în conținutul acestui tutorial.

Pentru a reduce timpul în care Windows Explorer reacționează la comenzile primite, vom face următoarele:

 • Windows Explorer » Tools » Folder Options:

optimizare Windows Explorer

În fereastra Folder Options vom merge la View » Advanced Settings, unde vom deselecta următoarele casete:

 • Automatically search for network folders & printers.
 • Display file size information in folder tips.
 • Display simple folder view in Explorer’s Folders list.
 • Show encrypted or compressed NTFS files in color.
 • Show pop-up description for folder and desktop icons.
 • Use simple file sharing.

Folder Options

Apoi vom da click pe Apply pentru a salva modificările.

5. Sunetele inutile…

Nu ne folosește la nimic să auzim un „Tsc-Tsc” de fiecare dată când facem click pe ceva, cum de altfel nu ne este de nici un ajutor sunetul care ne avertizează că Windows a pornit. Chiar și așă, acestea consumă resurse care, într-un calculator modest din punct de vedere al hardware-ului, ar putea fi utilizate în scopuri mult mai importante. Haideți să le dezactivăm!

 • Control Panel » Sounds and Audio Devices » Sounds:

Sounds and Audio Devices Properties » Sounds

Iar aici vom selecta la Sound Scheme opțiunea No Sounds; logic, vom da click pe Apply apoi pe OK pentru ca noua configurație să fie salvată.

Apropo, nu cred că mai este necesar să repet „Click pe Apply apoi pe OK” la nesfârșit; se subânțelege. Așa că aceasta a fost ultima dată când am mai făcut-o…

6. Programele ce pornesc odată cu calculatorul

Am mai vorbit despre acest subiect până acum și în articole dedicate sistemului de operare Windows 7, iar datorită faptului că măsurile ce trebuiesc luate sunt identice în foarte mare parte, n-am să intru în detalii. În schimb, am să vă recomand să aruncați o privire peste articolul acesta.

System Configuration Utility

Repet: Chiar dacă în articolul spre care am făcut trimiterea este vorba despre Windows 7, mai puțin recomandările privind efectele vizuale, toate celelalte indicații vă sunt de prisos!

7. Memoria Virtuală

Configurarea corectă a modului în care este gestionată Memoria Virtuală ne poate aduce doar rezultate satisfăcătoare și în consecință, vă sfătuiesc să acordați o atenție sporită și parametrilor ce afectează această caracteristică a sistemelor de operare Windows.

memoria virtuala

Fiindcă am mai vorbit despre acest subiect în articolul „Cum faci calculatorul mai rapid: memoria virtuala„, nu voi mai intra în amănunte în cazul de față.

Iată-ne în sfârșit ajunși la finalul celui mai dezvoltat articol de pe blog despre creșterea performanței sistemului de operare Windows XP.

E drept că ar mai fi fost de spus încă două-trei chestii mai puțin importante însă va trebui să le lăsăm pentru un nou articol. Nu de alta, dar e târziu… Bineînțeles, nu plec înainte de a vă aminti că aștept părerile voastre referitoare la acest tutorial!

Articole pe aceeași temă: