Cum faci calculatorul mai rapid: memoria virtuala

Alaltăieri va vorbeam despre efectele vizuale și despre impactul negativ avut de acestea asupra performanței. Astăzi, voi vorbi despre memoria virtuală (SWAP) a sistemelor de operare Windows și vă voi arata cum, modificând anumiți parametri ai acesteia, putem obține o performanță mult mai bună decât cea experimentată în prezent.

Configurarea Memoriei Virtuale pentru o performanță mai bună

Cum modificăm, valorile implicite ale memoriei virtuale:

Click-dreapta pe Computer » Properties » Advanced System Settings » Advanced » Performance » Settings:

System Properties Windows 7

apoi continuăm spre:

Advanced » Virtual Memory » Change:

Performance Options » Advanced Programs » Change

Ajunși in Virtual Memory, debifăm caseta “Automatically manage paging file size for all drives” și:

 • Aflăm care este cantitatea de memorie RAM instalată în calculator
 • Înmulțim cantitatea totală de memorie RAM cu 1.5

Cu alte cuvinte, dacă dispunem de un calculator cu 4 GB RAM, deschidem calculatorul și facem următorul calcul:

1024 (MB într-un GB) * 4 (cantitatea totală de memorie RAM în GB) * 1.5 = 6144 = valoarea pe care o vom pune în Custom size, atât la Initial size (MB) cât și la Maximum size (MB):

Virtual Memory » Windows » Custom File

După scrierea noilor valori, dăm click pe “Set” pentru a le înregistra, apoi facem click pe OK » Apply » OK » OK » Restart Now.

De ce o cantitate fixa pentru memoria virtuala ?

 • Setând manual o cantitate fixă pentru memoria virtuală scutim Hard Disk-ul de generarea ei și în consecință, acesta va lucra mai puțin.

Ce se intamplă în cazul în care cantitatea este insuficientă ?

 • Fie revenim la “Automatically manage paging file size for all drives”, fie mărim cantitatea de memorie alocată.

Dar… Se poate si mai bine !!!

De fapt, memoria virtuală este un fișier (pagefile.sys) alocat la rădăcina Hard Disk-ului ce poate fi văzut dacă, în Windows Explorer mergem la:

Organize » Folder and search options » View

și selectăm aici opțiunea Show hidden files, folders or drives și deselectăm Hide protected operating system files (Recomended).

Dacă dispunem de două Hard Disk-uri (nu două partiții) instalate în calculator, alocând acest fișier pe Hard Disk-ul pe care NU este instalat sistemul de operare, obținem un calculator vizibil mai rapid. De ce se întâmplă asta ? Păi chiar e mai simplu decât credeți.

Hard Disk-ul principal (cel pe care este instalat sistemul de operare și programele) lucrează permanent pentru a încărca și descărca librariile DLL, programele, etc. Dacă pe lângă toate astea îl mai punem să mute blocuri între memoria fizică (RAM) și cea virtuală, performanța obținută nu va fi aceeași de care ne-am bucura dacă am încredința această sarcină Hard Disk-ului secundar care, datorită faptului că în majoritatea cazurilor e folosit pe post de cămară (stocarea de fișiere multimedia, documente, copii de siguranță, etc) și nu gestionează nici fișiere ale sistemului de operare nici ale aplicațiilor “pierde vremea aiurea” când, ar putea fain-frumos să pună mâna la treabă pentru a procesa memoria virtuală; va asigur că o va face mult mai bine decât Hard Disk-ul principal.

Cum modificăm locația fișierului pagefile.sys

Virtual Memory Windows 7

Pentru a modifica locația fișierului de paginare, urmăm aceeași rută de mai devreme cu mici excepții:

 1. În Virtual Memory, în Drive, selectăm Hard Disk-ul principal.
 2. Selectăm caseta No paging file, dăm click pe Set.
 3. Selectăm Hard Disk-ul secundar.
 4. Scriem valoarea ce va defini cantitatea de memorie virtuală utilizată, dăm click pe Set.
 5. OK » Apply » OK » OK » Restart now.

Așa de simplu.

Din păcate, dacă suntem posesori de laptop-uri, puține putem face pentru a stoca fișierul de paginare pe un Hard Disk care să fie în permanență conectat la sistem. În plus, un Hard Disk conectat prin portul USB, nu ne va fi de foarte mare folos datorită vitezei cu care acesta permite transmiterea datelor.

În concluzie

Dacă urmați sfaturile de mai sus, în cazul în care calculatorul dispune de 2 GB de memorie RAM sau mai puțin, performanța calculatorului vostru va crește simțitor. Creșterea performanței se va face simțită și mai mult, dacă se dispune de două Hard Disk-uri.

159 Comentarii

  • Pai normal sa ai lag in jocuri.
   1. Memoria SWAP nu face decat sa iti mareasca memoria RAM, nu si puterea de calcul ( adica procesorul).
   2. Memoria SWAP este mai lenta ( pentru ca inca depindem inca ce cea mai lenesa unitate de memorie al PC-ului: HDD…sau SSD in comparatie cu memoria RAM ce este cu mult mai rapida); si DA ati anticipat, nu inseamna ca ai memorie RAM mai multa ci ai memorie SWAP alocata din HDD ( unde se „stocheaza” de obicei lucuri ce nu ai nevoie asa rapid de ele…pe intelesul tuturor)
   3. In cazul in care memoria RAM a fost depasita, normal ca intra in memoria SWAP o parte din fisiere si e normal sa iti mearga mai lent.
   4. Sistemul de operare Windows este atat de idiot conceput incat nu cred ca face la un moment dat diferenta dintre SWAP si RAM si le „contopeste” si de aceea ai si lag.
   5. Daca vreti sa aveti calculatorul mai rapid, mariti puterea de calcul ( CPU ), adaugati cativa RAMI si adaugati si SWAP memory, insa de aceste lucruri nu prea veti avea nevoie in sistemele UNIX sau GNU/Linux caci acolo lucrurile se schimba radical in comparatie cu rasnita de Windows…aruncati dozele la gunoi si daca vreti jocuri luati-va consola, asa in cazul in care platforma STEAM nu va satisface pe deplin in GNU/Linux.
   ….era sa uit GNU/Linux e free si exista si o mult mai buna stabilitate si nu prea exista virusi. NU PREA, nu ca nu exista deloc!

 1. salutare am si eu o intrebare, am 4 Gb ram si am schimbat valorile virtual memory, din 4 Gb imi vede doar 3.24 si am pus la virtual nu 6144 ma lasat mai mult adica 6634 cred ca nu are nici-un efect sa mearga prost sau sa bubuie ceva, multumesc si succes in continuare

 2. ok ms Paul B numai ca acu merge foarte bine fata de cum merge inainte sa fac pasul asta, pina sa fac acele setari imi intra in windows undeva la 30-35 sec acu intra cam la 6-9 sec in windows se misca foarte bine

 3. Îmi puteți răspunde?
  Am 1 GB RAM, 997 placa video.
  Dacă fac toate astea sigur nu mi se strică nimic? Nu vreau să am probleme…
  Aștept un răspuns, mulțumesc!

 4. Salut.Un tutorial foarte bun . Mai ales pentru gameri . Am vazut tutoriale de acest gen dar rar sper sa mai faci tutoriale din acestea din partea mea nota 10.

 5. Am o intrebare,cam inutila…
  Din 6 gb ,doar 3,93 sunt usable,am incercat tot felul de chestii…
  Am o placa video integrata (dezactivata) si una dedicata..
  Am windows 7 pe 64 bit
  Nu stiu ce sa fac…
  Ceva idei?

 6. Salut…Eu am 6 GB(RAM) … Am facut calculul si imi da 9216…Dar pc-ul imi recomanda 3953 .. E mai bine sa las cat imi recomanda sau cat mi-a dat calculul ?
  Am windows 8.1.
  Multumesc !

 7. Dar as vrea sa te mai intreb ceva daca imi cumpar o placuta de memorie RAM si sa o ansamblez mai trebuie schimbate si alte piese?

 8. Salut, vream sa imi spui daca am procedat bine. Aveam 1153-2334 aproximativ nu-mi mai amintesc si am schimbat valorile la maxim adica 4095-4095 merge pana la 4096. Am facut bine?

  • 1. (și cunoști foarte bine motivul pentru care spun asta), vezi că uiți o anumită tastă apăsată.
   2. Cantitatea de memorie virtuală se obține în funcție de calculul explicat în articol, nu în funcție de valoarea avută înainte de a modifica setările. Spui că ai 6GB, valoarea pe care eu o setez în aceste situații e 6144, adică tot 6 GB, dar și 4 GB ar trebui să fie suficient (4096).

   Nu știu ce calcule ai făcut de ți-a dat 4095, dar oricum nu au nicio legătură cu ce e explicat în articol.

   Nu înțeleg cu ai obținut acel 4095, dar presupun că ai ignorat textul din articol.

  • Nu, nu cred că poți avea probleme din cauza asta. Crede-mă, nu sunt pe site 24/24, altfel ți-aș fi răspuns mai devreme; ți-am răspuns întotdeauna de îndată ce am văzut întrebările.

 9. Stii am citit undeva si zice ca exista riscul de 44°/• ( la suta) ca calculatorul sa se arda din cauza memoriei virtuale mai exact piesele.

 10. Pentru windows xp/sp3-32bit se poate folosi stik pentru cresterea memoriei virtuale?
  Nu ma intereseaza pentru Windows7, 8, 8.1, 10.
  Am instalat 4GB ram si sunt accesibili 2,7GB.
  Am aplicat deja cele scrise mai sus. Intrebarea mea se refera strict la Windows XP Professional-SP3/32bit.
  Multumesc pentru atentie.

 11. scuze că deranjez…îmi este puțin teamă să încerc chestia asta pentru că nu știu ce s-ar putea întâmpla…am câteva întrebări…merge pe un laptop cu Windows 8.1 (64 de biti), 2GB RAM (1,89GB utilizabili)? îmi crește viteza în jocuri? s-ar putea strica vreo ceva? (sunt începător și nu prea mă pricep…scuze)

  • Nu ai ce sa strici atata timp cat respecti instructiunile,cat stii ce si unde ai modificat pentru a readuce la configuratia implicita in cauzul in care sunt raportate probleme ori consdieri ca nu sunt imbunatatiri eficiente,dorind sa revii la setarile implicite.
   Poti testa,observand astfel daca asemenea setari aduc sporuri de performanta sistemului tau,oricand avand la dispozitie optiunea de a elimina modificarile aduse.

 12. Ma ajuta cineva?
  Am hardul pe C am 20.9 GB si pe A 99,7GB.
  Cum fac sa am mai mult?Am descarcat cateva jocuri,dar spatiul pe disc pare sa fie insuficient,ce pot face pentru a remedia aceasta problema?

  Comentariu editat!
  Limba acceptata pe acest site este limba română,încearcă pe cat posibil sa iti formulezi mesajele cat se poate de corect ,in caz contrar mesajele fara noima nu se vor aproba.

 13. Salut esti foarte tare, iti poti recomanda si mie niste programe care pot marii performanta jocurilor pe win xp sp3 in acest moment folosesc Razer game booster si game gain 3 dar nu prea se vede nici o diferenta.

 14. Salut. Am un calculator….mai…..prost…cu ~712MB RAM. Vreau sa stiu daca pot muta totul (inclusiv Windows-ul) pe un Hard-Disk Extern, care va ramane legat la PC tot timpul. Si acest lucru poate sa imi faca PC-ul mai rapid?

 15. salut, am un win 7 pe 32 cu 4 gb (3 utilizati). in task manager imi arata Total 3070, cached 1709 Available 2112, free 453. Cand intru intr-un joc mi se blocheaza imediat si in task imi arata ca memoria e aproape ocupata. De ce nu se utilizeaza memoria virtuala cand se termina cea fizica? Am o placa video dedicata cu 2 gb ram. multumesc.

 16. Am un calculator cu windows 7 64bit și memoria ram este de 2 gb,imi merg jocurile sacadat windowsul ocupa 1,7 gb ram deci mai raman cu 0,3

  • La 2 GB RAM este recomandat sa fie instalat sistem de operare pe 32 de biti.
   Posibil si placa video integrata isi aloca memorie fiind necesar sa modifici in BIOS optiunea cu pricina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *