Backup și restaurare a programelor instalate în calculator

Chiar dacă zilele trecute v-am prezentat într-un articol programul de backup și restaurare Yadis!, și cu toate că sunt un adept convins al acestui tip de aplicații, programul despre care vreau să vă vorbesc în continuare are ceva special, adică nu face un backup al sistemului sau doar al fișierelor personale, ci poate face acest lucru la anumite programe instalate, grație unei liste impresionante de plugin-uri.

FBackup backup programe

FBackup este un program gratuit, ajuns la versiunea 5, mult îmbunătățit față de versiunile anterioare. Interfața destul de elegantă, cu meniul superior tip ribbon, inspirată, probabil, din Windows 8.

Nu am să vă prezint modul cum se poate face un backup, acest lucru este destul de simplu, tipic oricărui program de gen: sursă, destinație, compresie, criptare și alte preferințe opționale, diferite de la un utilizator la altul, ci voi pune accentul pe posibilitatea pe care o oferă programul, anume de instalare a unor plugin-uri ce sunt de ajutor în crearea și/sau restaurarea unui program anume.

După instalarea programului, accesați tab-ul File, apoi Plugins Manager. În fereastra ce se va deschide descărcați întreaga listă de plugin-uri prin acționarea butonului respectiv.

FBackup - plugin manager

În cazul în care nu aveți nevoie de întreaga listă de plugin-uri, le puteți descărca doar pe cele necesare de aici. Pe aceeași pagină veți avea și o scurtă descriere a fiecărui program al cărui plugin este suportat de FBackup. Adăugarea individuală a unui plugin se poate face tot în managerul respectiv, Add new plugin (imaginea de mai sus).

Pentru crearea unui backup al unui anumit program instalat, suportat de FBackup, parcurgeți pașii necesari acestui proces, iar în fereastra unde trebuie specificată sursa, selectați ceea ce doriți din lista dropdown respectivă. Acolo veți regăsi toate plugin-urile instalate.

FBackup lista plugins

Procesul de backup este destul de rapid, se va crea o arhivă în format ZIP în locația aleasă la momentul respectiv. Veți primi imediat și confirmarea executării printr-o notificare, lucru la care se poate renunța din opțiunile respective.

FBackup confirmare executare

În acest fel aveți posibilitatea de a restaura întreaga configurație a programelor instalate al cărui backup l-ați realizat cu acest program. Astfel, la eventuala reinstalare a sistemului de operare, nu va trebui să setați fiecare program în parte, mai ales uTorrent, profilurile Firefox, Chrome, Opera (bookmark, add-ons, etc), Thunderbird, iTunes, VLC, sau chiar configurația antivirusului Avast!

FBackup oferă opțiuni destul de avansate, cu toate că este un program gratuit, iar simplitatea în utilizare și compatibilitatea cu toate versiunile Windows, poate fi o alegere înțeleaptă din panoplia programelor de gen.

Download

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.