Cum poti afla daca cineva (si cine) iti fura Internet prin Wireless?

Te-ai intrebat vreodata cum poti afla daca cineva iti fura (si daca da, cine) Internet prin Wireless ?!? Ei, fie ca te-ai intrebat, fie ca nu, astazi vom vorbi despre acest subiect atat de ignorat de multe persoane, in ciuda faptului ca pentru a ne conecta la reteaua WiFi a vecinului, este suficient sa ne duca bibilica destul cat sa punem in aplicare instructiunile din sutele de tutoriale despre securitatea acestui tip de retele necablate, postate pe YouTube.

1-afla_cine_fura_internet_prin_wifiWireless Network Watcher este un program gratuit, compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows. Mai mult de atat, acesta dispune si de o versiune portabila, excelenta pentru acei care vor utiliza aplicatia ocazional.

Cum aflam daca cineva s-a conectat la reteaua noastra WiFi – Wireless?

2-alege_placa_de_retea_activaLa rularea aplicatiei, in fereastra generala a acesteia, vor fi afisate toate calculatoarele conectate la aceeasi retea cu noi. Pentru a evita interpretari gresite si/sau alarme false, avand aplicatia deschisa in prim-plan, apasati tasta F9 si in fereastra de optiuni avansate ce se va deschide (aveti un exemplu mai sus), sa selectati caseta „Use the following network adapter” apoi, in lista inferioara optiunii, sa alegeti modelul placii cu care sunteti conectati la propria retea  Wireless.

Ce facem daca detectam pe cineva conectat fara permisiunea noastra ?!?

Daca observam ca in retea exista un intrus, inainte de a lua masuri, ne asiguram ca dispozitivul neidentificat nu este nici calculatorul, nici tableta si nici smartphone-ul nostru sau al oricarui alt membru al familiei.

Logic, prima masura pe care o vom lua este foarte simpla: Schimbam parola de acces la retea si tipul de criptare a acesteia.

Daca nu am optat,inca, pentru folosirea unei parole WPA-PSK, acesta este cu siguranta momentul ideal.

Multi cred ca restrictionarea accesului la retea pentru anumite adrese MAC, reprezinta solutia ideala pentru a se proteja de intrusi. Mai fals nu se poate. Va mai amintiti de articolul „Cum se cloneaza / schimba adresa MAC” ?!?

Eh, intrusul, ajutat de aplicatia inSSIDer, afla adresa MAC a unuia dintre dispozitivele noastre in doar cateva secunde. Cat crezi ca va intarzia sa o cloneze si sa recastige accesul la retea, in cazul in care stie parola de acces ?!?

Link | Download Wireless Network Watcher

2 Comentarii

  1. Cristi ,pai ,,martorul” principal este ruterul ,acum depinde ce setari faci pentru ca cu un ruter poti sa faci un hot-spot…. sau sa dirijezi rachetele de la NASA…martorul principal ar trebui sa fie providerul si militia daca dirijam rachete de acasa :)

    1. E adevarat doar ca… nu toata lumea stie unde sa se uite in router… Si sincer, la cate intrebari ciudate am primit de cand am blogul, daca scriu un articol explicand metoda prin router cred ca o sa trebuieasca sa invat ca pe Tatal Nostru meniurile routerelor de pe piata… Lasa, mai bine asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.